Κριτική για την real-time περιήγηση «Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα II / Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο»

Από τον Κωνσταντίνο Πλατή

Συνήθως όταν πηγαίνω κάπου διακοπές , ειδικά στο εξωτερικό, προσπαθώ να βρίσκω κάποιον γνωστό ή έστω κάποιον ξεναγό που με ένα χρηματικό αντίτιμο να με οδηγήσει σε τοποθεσίες που δεν υπάρχουν στους τουριστικούς οδηγούς και να μου μιλήσει για την εκάστοτε περιοχή, έτσι ώστε να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενδοσκόπηση στην καθημερινότητα και στην κουλτούρα των ανθρώπων που ζουν εκεί και συνθέτουν ουσιαστικά το κάθε μέρος.

Την εμπειρία αυτή αν θελήσετε να τη ζήσετε σε περιοχές όπως το Γκάζι, ο Κεραμεικός, και το  Μεταξουργείο θα σας την προσφέρει απλόχερα  η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών που κάλυψε οικονομικά το project μαζί με την συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη" και βέβαια η ομάδα Medea Electronique που για ένα χρόνο ασχολήθηκε με την συλλογή και την επεξεργασία όλου αυτού του υλικού και εν τέλει την προσφορά του  ως εκλεκτό «απόσταγμα» κατευθείαν στα αισθητήρια όργανα του κοινού.

Το project, λοιπόν, Soundscapes Landscapes / City Above-Life Below: Κεραμεικός/Μεταξουργείο είναι το δεύτερο του είδους αυτού που δημιουργεί η ομάδα Medea Electronique και είναι κατά τη γνώμη μου ένα εξαιρετικό εγχείρημα.

Καταρχήν είναι δωρεάν για όλους και προϋποθέτει μόνο το «κατέβασμα» της δωρεάν εφαρμογής σε ένα smartphone έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ο προσωπικός σου ξεναγός κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί είναι αρκετές οπότε εξαρτάται αποκλειστικά από την «όρεξη» του καθενός  το πόσο θα διαρκέσει η περιήγηση του στα στενά της κάθε συνοικίας.

Πιστέψτε με όμως, αν φορέσετε τα ακουστικά και αρχίσετε να περπατάτε σε μέρη που μπορεί να γνωρίζετε πολύ καλά, θα εκπλαγείτε αφού θα νοιώσετε ότι γνωρίζετε από την αρχή το κάθε σημείο.

Τα ιστορικά στοιχεία για την κάθε περιοχή, τα κοινωνιολογικά γνωρίσματα των ανθρώπων που την απαρτίζουν, τα ποιήματα που ακούγονται και βέβαια οι συνεντεύξεις από επαγγελματίες που ζουν χρόνια εκεί ή από ανθρώπους που ζουν στο «περιθώριο» της αλλά και από ξένους επισκέπτες άλλων χωρών  που εμπλούτισαν με την «πρώτη εικόνα» τους το υλικό του project αυτού, συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τον περιηγητή.

Αξίζει να αναφέρω ακόμα, ότι πολλές φορές η ηλεκτρονική μουσική που συνόδευε ως «χαλί» τους εκφωνητές, με έκανε να νοιώθω ότι βρίσκομαι μέσα σε ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη ή του Πάνου Κούτρα και οι πρωινές ώρες ήταν μια σοφή επιλογή αφού σε κάποια μαγαζιά  που πέρασα απ’ έξω ακούγοντας τις αφηγήσεις των ανθρώπων που συμμετείχαν στο project, σχεδόν τους αναγνώρισα. Και πρόκειται για ένα ετερόκλητο σύνολο κατοίκων της περιοχής όπως ρακοσυλλέκτες, ιδιοκτήτες καφενείων, εκδιδόμενες γυναίκες, άστεγοι, επιχειρηματίες κτλ.

Και τώρα προσέξτε γιατί η εμπειρία αυτή δεν τελειώνει εδώ. Η ομάδα Medea Electronique έχοντας μια εξαιρετική νοοτροπία διαχείρισης των μελών της αλλά και του υλικού που παράγει δίνει τη δυνατότητα στον καθένα μας να γίνει  δημιουργός της δικιάς του διαδρομής  με τις πληροφορίες που αυτός θα επιλέξει. Έχοντας λοιπόν μια σχετική ευχέρεια διαχείρισης των τεχνολογικών μέσων της εποχής μας, μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου χάρτη για την περιοχή που θα επιλέξεις και να τον καταχωρήσεις μαζί με τους ήδη υπάρχοντες. Απόλυτα διαδραστική εμπειρία λοιπόν  που κανείς δεν ξέρει τα όρια της.

Υ.Γ.  Είναι πιο βολικό ίσως να περιηγηθείτε μαζί με παρέα αλλά καλό θα είναι να μην επικοινωνείτε κατά τη διάρκεια της διαδρομής και να έχετε ακουστικά που απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους. Πιστέψτε με, μετά θα έχετε πολλά να πείτε…

Πληροφορίες για το project: Εδώ