Πινόκιο

ΔιαγωνισμόςΑρχείο Παίχτηκε από 14/03/2017 έως 04/04/2017
στο Μορφές Έκφρασης
Διασκευή: Γιώργος Ματζιάρης
Σκηνοθέτης: Γιώργος Ματζιάρης
Ερμηνεύουν: Φώτης Κουτρουβίδης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ναταλία Ρήγα, Έλενα Χαραλαμπούδη

Περιγραφή

Τον ΠΙΝΟΚΙΟ από την ομάδα "μήνυμαL" στο Θέατρο "Μορφές Έκφρασης" θα μπορέσει να απολαύσει το κοινό από την Δευτέρα 13 Φερουαρίου 2017 και για 8 παραστάσεις.

Περισσότερα

Εμπνευσμένοι από τις ιστορίες του Πινόκιο του Carlo Collodi, αλλά και από το πόσο γρήγορα η κοινωνία προσπαθεί να μας διαμορφώσει,  αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας Πινόκιο.

Ο Πινόκιο κάνει μία διαδρομή μέσα στον κόσμο προσπαθώντας να γίνει ίδιος με όλους τους ανθρώπους. Ανακαλύπτει, πληγώνεται, αναζητά την ξεγνοιασιά και την ελευθερία έχοντας την απόλυτη άγνοια κινδύνου σε όλα. Το έργο σκιαγραφεί τον άνθρωπο που από τη στιγμή της γέννησής του περνά από την άγνοια στον απόλυτο τρόμο για το αύριο.

Όλοι μας ένας Πινόκιο, ένα ταξίδι που παραμένει αναπάντητο, μια ανακάλυψη που όλα καταλήγουν σε ένα ερώτημα: Αφού φτάσουμε στο «τέλος», όποιο κι αν είναι αυτό, γιατί μένει πάντα κάτι ανικανοποίητο μέσα μας;

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Ένα κούτσουρο «ξυπνάει» και ανακαλύπτει τα πράγματα από την αρχή μη νιώθοντας τίποτα. Μη μπορώντας τίποτα. Μη θέλοντας τίποτα. Μια αδύνατη κραυγή. Λέξεις μέσα σε λέξεις. Αντιμέτωπο με ολόκληρη τη δημιουργία.

Συντελεστές 
Μουσικός επί σκηνής: Φίλιππος Μουγιάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ναταλία Ρήγα
Επιμέλεια μουσικής/πρωτότυπη μουσική: Φίλιππος Μουγιάρης & μήνυμαL.
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Κοστούμια: μήνυμαL.
Σχεδιασμός φωτισμού: Ιγνάτιος Μπανέλλης
Φωτογραφίες: Λάζαρος Βασιλειάδης

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από τον Κωνσταντίνο Πλατή

    Ο «Πινόκιο» το ιταλικό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι από το 1883 που πρωτοεμφανίστηκε έχει υπάρξει σίγουρα ένας από τους πιο αγαπημένους παιδικούς ήρωες των παραμυθιών.

    Στο θέατρο τον συναντάμε σε παιδικές παραστάσεις αλλά ως ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά δομημένο έργο ήταν αναμενόμενο να το δούμε διασκευασμένο για μεγαλύτερες ηλικίες. Έτσι λοιπόν η ομάδα “μήνυμαL” ανέλαβε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και κατάφερε να το φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

    Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ματζιάρης αναλαμβάνοντας και τη διασκευή του έργου παρουσίασε στη σκηνή του θεάτρου όχι απλά ένα παραμύθι αλλά ένα ταξίδι αυτογνωσίας με κομβικούς σταθμούς στους οποίους ο θεατής μπορεί να βρει αναφορές από την πραγματική ζωή σε σχέση με το bullying ή και την παιδεραστία ακόμα.

    Τα σκηνικά-κύβοι του Κώστα Ζωγραφόπουλου εντάσσονται όχι μόνο αισθητικά αλλά και κινησιολογικά στην παράσταση και βοηθούν το κοινό να δημιουργήσει τις εικόνες που δύσκολα θα μπορούσαν αποδοθούν ρεαλιστικά στη σκηνή.

    Οι φωτισμοί του Ιγνάτιου Μπανέλλη επίσης συνεργάζονται άριστα με τις εναλλαγές των σκηνών και ενισχύουν το «σκοτεινό» ύφος που απαιτεί η διασκευή.

    Η Ναταλία Ρήγα και η Έλενα Χαραλαμπούδη υποστήριξαν με τις καλοδουλεμένες ερμηνείες και την εκφραστικότητα τους την παράσταση.

    Ο Φίλιππος Μουγιάρης ως μουσικός επί σκηνής χρησιμοποιώντας το πιάνο αλλά και διάφορα κρουστά μουσικά προσέφερε τα μέγιστα στην φρέσκια ανάγνωση αυτού του παραμυθιού.

    Ο Φώτης Κουτρουβίδης ως «Πινόκιο» ήταν απολαυστικός παρουσιάζοντας μια φιγούρα που μεταμορφώνεται εξαιρετικά από κούκλα σε άνθρωπο, έχοντας δουλέψει πολύ την κινησιολογία και τον έλεγχο των εκφραστικών του μέσων.

    Ο Αλκιβιάδης Μαγγόνας ως «Τζεπέτο» παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να μεταμορφωθεί με μεγάλη πιστότητα στον πατέρα του Πινόκιο.