23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αρχείο Παίχτηκε από 14/07/2017 έως 23/07/2017

Σχετικά

 

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είναι αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της.

  Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται, για 23η χρονιά, από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2017. Ανοιχτό και φιλόξενο, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.

Η Καλαμάτα, ο Δήμαρχός της Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου και διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα υποδεχτούν φέτος οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τέσσερα εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε  είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις.

 

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σηκώνει την αυλαία του:

 

  • Παρασκευή 14, & Σάββατο 15. 7. 2017, στις 22:00,

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΛOΡΑΙΝΝΗΣ
Διεύθυνση PETTER JACOBSSON

Rose-variation
MATHILDE MONNIER
Διάλειμμα
Opal Loop / Cloud Installation #72503
TRISHA BROWN

Παύση
Sounddance
MERCE CUNNINGHAM

 

Rose-variation

Χορογραφία Mathilde Monnier
Σκηνικά Annie Tolleter
Φωτισμοί Eric Wurtz
Κοστούμια Mathilde Possoz
Βοηθός χορογράφου Cédric Andrieux
Υπεύθυνος δοκιμών Thomas Caley
Τη Σονάτα για πιάνο σε ρε ελάσσονα αρ. 17 του Μπετόβεν
ερμηνεύει ο Tanguy de Williencourt

Με 24 χορευτές

Δημιουργήθηκε το 2001 για το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας.
Αναδημιουργήθηκε το 2014 για το Μπαλέτο της Λορραίνης.
Πρώτη παρουσίαση: 22 Μαΐου 2014, Εθνική Όπερα της Λορραίνης.

Το έργο Rose δημιουργήθηκε το 2001 για το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας. Όλα είναι ντυμένα στα ροζ: η σκηνή, τα σκηνικά αντικείμενα, οι χορευτές. Η αναδημιουργία του, το Rose-variation, αποδομεί το λεξιλόγιο του κλασικού μπαλέτου, καθώς επανεξετάζει και παραλλάσσει τα γνωστά βήματα της κλασικής χορογραφίας, διαμορφώνοντας νέες κινήσεις. Τη δομή του έργου υποστηρίζει η μουσική, που παίζεται επί σκηνής σε ροζ πιάνο από έναν ντυμένο στα ροζ πιανίστα, σε άμεση επαφή με τους χορευτές. Η Σονάτα για πιάνο αρ. 17 του Μπετόβεν συνοδεύει την άψογη τεχνική των χορευτών και μοιράζεται μαζί τους το πνεύμα της μουσικής σύνθεσης. Το Rose ερευνά την ποιητικότητα του μπαλετικού λεξιλογίου, την οποία επαναπροσεγγίζουν οι χαρισματικοί σύγχρονοι χορευτές του Μπαλέτου της Λορραίνης.

Mathilde Monnier Η Ματίλντ Μοννιέ, εξέχουσα προσωπικότητα της γαλλικής και διεθνούς σκηνής, εκπλήσσει με κάθε νέο της έργο και ανανεώνει συνεχώς την τέχνη του χορού. Από το 1994, που τέθηκε επικεφαλής του Χορογραφικού Κέντρου του Μονπελλιέ Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν. Τον Νοέμβριο του 2013 έγινε γενική διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Χορού (CND) του Παντέν.

 

Opal Loop / Cloud Installation #72503

Χορογραφία Trisha Brown
Διδασκαλία χορογραφίας Leah Morrison & Laurel Jenkins Tentindo
Οπτικό περιβάλλον Fujiko Nakaya
Αναβίωση σκηνογραφίας John Torres
Hχητικό περιβάλλον: ήχος νερού μέσα από ακροφύσια υψηλής πίεσης
Κοστούμια Judith Shea
Φωτισμοί Beverly Emmons
Υπεύθυνος δοκιμών Thomas Caley

Με 4 χορευτές

Πρεμιέρα: 10 Ιουνίου 1980, 55 Crosby Street – Νέα Υόρκη.
Πρώτη παρουσίαση από το Μπαλέτο της Λoρραίνης, 12 Νοεμβρίου 2015 στην Εθνική Όπερα της Λορραίνης.

Στην εγκατάσταση Opal Loop / Cloud Installation #72503 (1980) η Τρίσα Μπράουν εκκινεί από την ιδέα μιας αέναης χορευτικής φράσης, η οποία μέσω της κίνησης looping επιστρέφει στο κέντρο του χώρου. Μια ρευστή αλληλουχία κινήσεων, που δύσκολα διακρίνεται μέσα στη διαρκώς μεταβαλλόμενη «γλυπτή ομίχλη» της Φουτζίκο Νακάγια, καθιστά το έργο ένα ποιητικό σχόλιο της Μπράουν πάνω στον εφήμερο χαρακτήρα της χορευτικής τέχνης. SUSAN ROSENBERG υπότροφος της χορευτικής ομάδας Trisha Brown

Trisha Brown Καλλιτεχνική διευθύντρια, ιδρύτρια της ομάδας χορού Τρίσα Μπράουν και χορογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμπερντήν της Ουάσινγκτον. Αφού αποφοίτησε από το Ώκλαντ, μελέτησε χορό με την Άννα Χάλπριν και δίδαξε στο Κολέγιο Ρηντ του Πόρτλαντ. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 1961. Μέσα από τη χοροθεατρική κολεκτίβα Τζάντσον εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε εμβληματική μορφή του μεταμοντέρνου χορού, καθώς η διερευνητική της ματιά στην κίνηση ανίχνευε το διαφορετικό και αμφισβητούσε επικρατούσες αντιλήψεις περί παράστασης. Σε αυτό το «φυτώριο επαναστατικού χορού», η Μπράουν, μαζί με ομοϊδεάτες καλλιτέχνες, έσπρωξαν τη χορογραφία πέρα από τα όριά της, αλλάζοντας άρδην τη μορφή του σύγχρονου χορού.

Sounddance

Χορογραφία Merce Cunningham
Διδασκαλία χορογραφίας Thomas Caley & Meg Harper
Μουσική David Tudor, Untitled 1975/1994*
Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτισμοί Mark Lancaster
Διδασκαλία χορογραφίας Thomas Caley & Meg Harper

 

Mε 10 χορευτές

Πρώτη παρουσίαση: 8 Μαρτίου 1975 Ντητρόιτ, Μίσιγκαν, από το θίασο Merce Cunningham Dance Company. Εντάχθηκε στο ρεπερτόριο της Εθνικής Όπερας της Λορραίνης στις 14 Μαρτίου 2014.

Merce Cunningham, Sounddance (1975) © Merce Cunningham Trust.
Mε την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

*Η πρωτότυπη μουσική του έργου ήταν το Toneburst του Ντέιβιντ Τιούντορ. Στην αναβίωση του έργου, το 1994, ο Τιούντορ ξαναδούλεψε τη μουσική και ονόμασε τη νέα παρτιτούρα Untitled 1975/1994.

Στο Sounddance η σκηνή χωρίζεται (κατά πλάτος) στη μέση από τις πλούσιες πτυχώσεις ενός χρυσού παραπετάσματος, με την υπογραφή του Μαρκ Λάνκαστερ. Έτσι διασπασμένος (ή συμπυκνωμένος), ο χώρος αναδεικνύει την πυκνή και φρενήρη χορογραφία που μοιάζει με μικροσκοπικό χορευτικό σύμπαν, ιδωμένο σαν μέσα από μικροσκόπιο. Οι χορευτές μοιάζει να σπρώχνονται στη σκηνή από το παραπέτασμα, και στο τέλος βγαίνουν λες και το παραπέτασμα τους ρουφάει, λες και παρασύρονται από μια αεροδυναμική σήραγγα.

Merce Cunningham Γεννήθηκε στη Σεντράλια της Ουάσιγκτον στις 16 Απριλίου 1919. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, χορογράφησε πάνω από εκατόν πενήντα έργα και οκτακόσιες εκδηλώσεις. Παρέμεινε πειραματιστής και καινοτόμος, και από τους πρώτους που χρησιμοποίησε τις νέες τεχνολογίες στη χορογραφική τέχνη. Χορογραφούσε και δίδασκε σχεδόν μέχρι το θάνατό του, στις 26 Ιουλίου 2009. Πολυβραβευμένος, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους συγχρόνους του.

Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο - Μπαλέτο της Λoρραίνης Από τις σημαντικότερες χορευτικές ομάδες στην Ευρώπη. Παρουσιάζουν σύγχρονες δημιουργίες και ταυτόχρονα ένα ευρύ και πλούσιο ρεπερτόριο από όλο το φάσμα του σύγχρονου χορού, με έργα καταξιωμένων χορογράφων. Το CCN λειτουργεί ως κέντρο τέχνης και πολυχώρος έρευνας, πειραματισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Είναι μια πλατφόρμα ανοικτή, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και να στεγάσει το όραμα νέων δημιουργών του σύγχρονου χορού. Σε αυτές τις αναζητήσεις σημαντική είναι η παρουσία του Thomas Caley, χορογράφου και συντονιστή έρευνας.

 

  • Σάββατο 7.2017, στις 20:00

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

 

CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ:

TORDRE*

RACHID OURAMDANE
Ένα ντουέτο, δύο σόλo, για δύο γυναίκες
Δίπτυχο από δύο στοχαστικά, χαμηλότονα πορτρέτα, όπου το αθέατο αναδύεται στην επιφάνεια με την κίνηση.

Σύλληψη, Χορογραφία Rachid Ouramdane
Φωτισμοί Stéphane Graillot
Σκηνικά Sylvain Giradeau
Παραγωγή CCN2-Centre Chorégraphique National de Grenoble – Διεύθυνση Yoann Bourgeois & Rachid Ouramdane

Χορεύουν Annie Hanauer & Lora Juodkaitè

*Συστρέφω

Πρεμιέρα: Μπονλιέ-Αννεσύ, Νοέμβριος 2014

Συμπαραγωγοί: L’A./Rachid Ouramdane, Bonlieu – Scène nationale d’Annecy, la Bâtie – Festival de Genève στο πλαίσιο του πρότζεκτ PACT που υποστηρίζεται από τη FEDER με το γαλλο-ελβετικό πρόγραμμα INTERREG IV A.
Με την υποστήριξη: Musée de la danse, Centre chorégraphique national de Rennes et Bretagne.
Με την υποστήριξη: Ministère de la culture et de la communication/DRAC Île-de-France στο πλαίσιο στήριξης των συμβεβλημένων εταιρειών και της Περιφέρειας Île-de-France με το σχέδιο Permanence artistique.
Το Εθνικό Xoρογραφικό Κέντρο 2 επιχορηγείται από την DRAC Auvergne-Rhône-Alpes/Ministère de la culture et de la communication, την Πόλη της Grenoble, το Département de l’Isère, την Περιφέρεια Auvergne-Rhône-Alpes και υποστηρίζεται για τα διεθνή του προγράμματα από το Institut français.

Mε την υποστήριξη του Teatroskop στο πλαίσιο του FranceDanse Orient-Express.
Το πρόγραμμα Teatroskop είναι μια πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας.

Mε την υποστήριξη του Teatroskop στο πλαίσιο του FranceDanse Orient-Express.

Tordre.  Ένα δυνατό ντουέτο, σαν εκτυφλωτικό φως που δείχνει τι συνιστά τη μοναδικότητα. Εμπιστευόμενος τις δύο ερμηνεύτριες με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, ο Ουραμντάν δίνει ένα απαράμιλλο πορτρέτο τους παίζοντας με διάφορα στοιχεία (ψεύτικα μουσικά ανοίγματα, κατάρρευση – σαν τη στιγμή που η Νίνα Σιμόν κατέρρευσε στη διάρκεια μιας παράστασης). Η Λιθουανή Λόρα Γιοντκιτέ περιδινείται από παιδί γύρω από τον εαυτό της, και αυτό κάνει και σε όλη την παράσταση, επιταχύνοντας διαρκώς. Με το πρόσθετο τμήμα του χεριού της, η Άννι Χάναουερ χορεύει γεμάτη ενθουσιασμό και ενέργεια. Ο Ουραμντάν ούτε στέκεται στην αναπηρία τους ούτε την αποσιωπά: ο χορός τους είναι μια συγγενική μοναξιά που σφύζει από ζωή. MARIE-CHRISTINE VERNAY, Libération 21.11.2014

Rachid Ouramdane Ο Ρασίντ Ουραμντάν υπήρξε συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο Θέατρο της Πόλης του Παρισιού από το 2010 έως το 2015 και στο Μπονλιέ του Αννεσύ. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν, με τη ρωσική ομάδα Migrazia και με την ομάδα Candoco Dance Company για χορευτές με αναπηρία. Έχει ιδρύσει την ομάδα L’A dance company. Από την αρχή του 2016 είναι συνδιευθυντής στο Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Γιοάν Μπουρζουά.

Annie Hanauer Η Άννι Χάναουερ είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών της Μιννεσότας. Ως μέλος της ομάδας χορού Candoco, έχει διδάξει και χορέψει στη διεθνή σκηνή έργα της Τρίσας Μπράουν, του Μαρκ Μπριου, του Νάιτζελ Τσάρνοκ, της Κλαιρ Κάννιγχαμ, του Εμανουέλ Γκατ, του Τόμας Χάουερτ, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Πεκίνου, στην τελετή λήξης των Παραολυμπιακών του Λονδίνου κ.α.

Lora Juodkaitè Η χορογράφος και χορεύτρια Λόρα Γιοντκιτέ γεννήθηκε στη Λιθουανία. Από παιδί την απασχολούσε η περιδίνηση. Σπούδασε χορό στην Ακαδημία Τεχνών στο Βίλνιους και στην Ακαδημία Χορού του Ζάλτσμπουργκ, από όπου αποφοίτησε το 2005. Μέλος της ομάδας χορού Β. Γιανκάουσκας. Έχει δημιουργήσει πολλά έργα σε συνεργασία με μουσικούς, κυρίως για το Εθνικό Χοροθέατρο της Λιθουανίας. Διδάσκει στην Ακαδημία Τεχνών και στο Κολέγιο Τεχνών του Βίλνιους και είναι διευθύντρια στο Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο του Βίλνιους.

 

  • Κυριακή 16.7.2017, στις 20:00, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Ανύποπτος Χρόνος
ANTIΓΟΝΗ ΓΥΡΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Σύλληψη, Χορογραφία Αντιγόνη Γύρα & η ομάδα
Δραματουργία Χρήστος Πολυμενάκος, Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά
Κοστούμια Δάφνη Αηδόνη
Βοηθός χορογράφου Μαριάνθη Λάζου
Φωτογραφίες Τάσσος Βενετσανόπουλος

Παίρνουν μέρος Βίκυ Αδάμου, Πάολα Απαρίσιο, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Γιαννακοπούλου, Kike Garcia, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριλένα Δασκαρόλη, Ανθή Θεοφιλίδου, Χρήστος Καλκάνης, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Δέσποινα Κωστελίδου, Άρτεμις Λαμπίρη, Κατερίνα Λιόντη, Μάγδα Μάστορα, Σμαράγδη Μιχαλακάκου, Γιάννης Μιχαλακούκος, Αγγελική Παπαδία, Εξαρμενία Παππά, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Ευγενία Σιγαλού, Φάνια Χρηστίδη κ.ά.
Guest Φλώρα Καλομοίρη

Παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2016 σε πλατείες της Αθήνας, στο πλαίσιο του In Progress Feedback Festival 2016, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορογράφων του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ανύποπτος Χρόνος Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν – λίγο ή πολύ.
Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κινείται κυκλικά, μαζί, σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενώ η κυκλικότητα αυτή διακόπτεται από μικρά ή μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο, δημιουργώντας ανατροπές στη συνεχόμενη ροή.
Όπως ακριβώς γίνεται και στη ζωή μας∙ το πετάρισμα μιας πεταλούδας, μια λακκούβα στο δρόμο, ένας αιφνίδιος θάνατος, ένας έρωτας συμβαίνουν σε μια στιγμή, και αυτή η στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, μας αλλάζει.
Ο Ανύποπτος Χρόνος αποδεικνύεται για τους δημιουργούς του όλο και πιο προφητικός: κάθε μέρα που περνά, η ανθρωπότητα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι.

Αντιγόνη Γύρα Δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, video art. Aριστούχος απόφοιτος του Laban Centre London, απ’ όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων, το 1993. Το 1996, ίδρυσε την ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα (kinitiras.com), με την οποία έχει χορογραφήσει δεκάδες έργα. Δημιούργησε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας Studio, μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι εθελόντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας, όπου και εμπνεύστηκε τη δράση ΕΚΠΛΗΞΗ, που φέρνει το χορό στα δημοτικά σχολεία.
ekplixi.com

Κινητήρας Διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο, συνδέει επαγγελματίες και ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Άρχισε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα. Ο Κινητήρας έχει δημιουργήσει τη δράση ΕΚ-ΠΛΗΞΗ, με την οποία ο χορός μπήκε στο σχολείο, το In Progress-Feedback Festival για νέους δημιουργούς, και, τέλος, το Kinitiras Choreography Lab, μια σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος.
kinitiras.com, ekplixi.com

Χρήστος Πολυμενάκος Εξελίσσει και εφαρμόζει τη μέθοδο body/word υπό το πρίσμα του Performance Writing, από το 2010, στη δημιουργία και δραματουργία έργων, τη διδασκαλία αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, δραματουργίας, κριτικής ανάλυσης και ανατροφοδότησης σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές. Έργα και σεμινάριά του έχουν φιλοξενηθεί σε κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα και διοργανώσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, τη Φιλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Από το 2015 συνεργάζεται ως εκπαιδευτικός με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Συνεργάζεται με τον Κινητήρα από το 1995.

Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά Είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στις παραστασιακές σπουδές του The Central School of Speech and Drama (Υποτροφία Στάη). Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, video art και χάπενινγκ. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Ελβετία, Ινδία, Ταϋλάνδη). Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, συνέδρια και ευρωπαϊκά ερευνητικά και εργαστηριακά προγράμματα. Διδάσκει από το 2005, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σκηνοθεσία και Θεατρική Πρακτική και από το 2014, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δάφνη Αηδόνη  Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών DAMU στην Πράγα (MA Theatre Stage Design). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και εκθέσεις στην Πάτρα, την Αθήνα, τη Βενετία, στο Κάσσελ, το Βερολίνο, στην Πράγα και την Αργεντινή. Έχει συνεργαστεί με ομάδες θεάτρου, σωματικού θεάτρου, χορού, σύγχρονου τσίρκου και περφόρμανς.

 

 

  • Δευτέρα 17.7.2017, στις 20:00

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

 

 ΑΛΑΣΚΑ
IΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ

 Ιδέα, Χορογραφία Ίρις Καραγιάν
Μουσική Νίκος Βελιώτης
Σχεδιασμός χώρου Γιώργος Μαραζιώτης
Σύμβουλοι δραματουργίας Μυρτώ Κατσίκη, Σωτήρης Μπαχτσετζής
Σχεδιασμός φωτισμού Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Εκτέλεση παραγωγής: ομάδα χορού ΖΗΤΑ

Πρεμιέρα και παρουσιάσεις: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (26-29.2.2016) και στο DañsFabrik 2016 - Festival de Brest (Focus Athènes), Le Quartz - Scène Nationale de Brest, Γαλλία (4.3.2016).

Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Πέντε σώματα κινούνται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Κατασκευάζουν ένα μηχανισμό που λειτουργεί σε συνθήκες εναλλασσόμενων ταχυτήτων, έντασης και χαλάρωσης, συμφωνίας και παραφωνίας, θολού και καθαρού, κοντινού και μακρινού. Το έργο ΑΛΑΣΚΑ είναι μια χορογραφία που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και στο χώρο ανάμεσά τους. Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα μορφή και δημιουργεί μια διαφορετική συνθήκη θέασης. Σε έναν άδειο χώρο, πέντε σώματα κινούνται σε διαρκή επαφή, γλιστράνε το ένα πάνω στο άλλο, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα και δημιουργούν χώρους, δράσεις ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό. Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close up), προσκαλεί τον θεατή στη θέαση μιας μικρο-χορογραφίας. Πρωταρχικό σημείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία της επαφής των σωμάτων με βασικό άξονα την αφή. Σταδιακά, αναλύσαμε και επεξεργαστήκαμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των σωμάτων και μηχανισμούς πίεσης μέσω της αφής. Οι χορευτές πειραματίζονται σε όλη τη διάρκεια του έργου με την ιδέα ότι κάθε κίνηση που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. Το κινητικό υλικό και ο τρόπος που λειτουργεί η πρόθεση της κίνησης στρέφουν την προσοχή στη δράση και στον τρόπο επιτέλεσής της. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως να διερευνήσω είναι μια συνθήκη που κατευθύνει την προσοχή του χορευτή στο μηχανισμό με τον οποίο παράγεται η κίνηση την κάθε στιγμή. Το έργο επιθυμεί να δημιουργήσει και να ερευνήσει συνθήκες συνύπαρξης. Τα πέντε σώματα σε επαφή επαναπροσδιορίζουν σχέσεις, χώρους και αποστάσεις, δημιουργούν εικόνες και νοήματα που παραμένουν ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις.

ΙΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ

Ίρις Καραγιάν Xορογράφος και χορεύτρια. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών και του Πολιτισμού στη Βρετανία (Goldsmiths College). Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας χορού ΖΗΤΑ (2002).
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας διακρίσεις. Διδάσκει χορογραφία στην ΚΣΟΤ. Συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. www.iriskarayan.com

***********

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Κυριακή 16.7.2017, στις 22:00,  ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Προβολή ταινίας: Martha & Niki

Σκηνοθεσία, Σενάριο  Tora Mkandawire Mårtens

Συμμετέχουν οι χορεύτριες  Martha Nabwire & Niki Tsappos

Σουηδία 2015. Στα σουηδικά  με ελληνικούς υπότιτλους

 

Το 2010 δυο φίλες, οι Σουηδέζες Μάρτα Ναμπουάιρ, με καταγωγή από την Ουγκάντα, και Νίκι Τσάππος, με καταγωγή από την Αιθιοπία, ανακηρύχθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες χιπ χοπ στον περίφημο διεθνή διαγωνισμό street dance, Juste Debout, στο Παρίσι – πρώτη φορά αυτός ο τίτλος δίνονταν σε γυναίκες.

Αλλά τι γίνεται όταν δεν καταφέρνουν να έρθουν πρώτες;

Το φιλμ παρουσιάζει δύο επιτυχημένες χορεύτριες χιπ χοπ και ταυτόχρονα δύο νεαρά κορίτσια αντιμέτωπα με πολύ διαφορετικά ερωτήματα ζωής. Ποιες είναι οι ρίζες μας; Ποια στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας φέρουμε από τον τόπο καταγωγής μας; Μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά να μείνει ζωντανή, και πώς; Θα καταφέρουν τα κορίτσια να διατηρήσουν τη φιλία τους παρά τις δυσκολίες;

Η παραγωγός και σκηνοθέτις Tora Mårtens με το ντοκιμαντέρ της ΤΟΜΜΥ στην Κούβα υπήρξε υποψήφια για Χρυσή και Ασημένια Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2008, και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αν Άρμπορ. Το 2009, η ταινία της Bye Bye C’est Fini βραβεύτηκε ως το καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Interfilm Berlin και έχει πάρει το γαλλικό βραβείο La Diversité Culturelle «Boundless / Sans frontières» για την ταινία της Dolce Vita with bacon.

 

 

Δευτέρα 17.7.2017,  στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Προβολή ταινίας: Working Dancers

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann

Αργεντινή - Ελλάδα, 2016. Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

 

Στο Μπουένος Άιρες, μια ομάδα αναγνωρισμένων χορευτών αγωνίζεται για τα εργατικά της δικαιώματα και δημιουργεί την πρώτη Κρατική Ομάδα Σύγχρονου Χορού υπό τη συλλογική διοίκησή της. Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων ταλαντούχων χορευτών –του Ερνέστο, της Μπετίνας, της Βικτόριας και του Πάμπλο– σε μια πορεία έξι ετών. Εντυπωσιακές χορογραφίες, αυθεντικά λαϊκά τραγούδια και σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής αποκαλύπτουν την ομορφιά του χορού μέσα από τη ζωή.

Μετά την προβολή, η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη θα συζητήσουν με το κοινό πάνω στα θέματα της ταινίας καθώς και για την εμπειρία του τριήμερου εργαστηρίου Working Bodies, ο χορευτής ως εργαζόμενος.

 

  • Τρίτη 18.07.2017
    Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή | 22:00
  • Διάρκεια 60'

Yama
NOA WERTHEIM
VERTIGO DANCE COMPANY

Χορογραφία Noa Wertheim
Συν-χορογράφος Rina Wertheim-Koren
Διευθύνων σύμβουλος & Καλλιτεχνικός συν-διευθυντής Adi Sha’al
Διεύθυνση Ομάδας Eyal Vizner
Μουσική Ran Bagno
Τσέλο Hila Epstein
Κοστούμια Sasson Kedem
Σκηνικά Nathalie Rodach
Φωτισμοί Dani Fishof - Magenta

Χορεύουν Daniel Costa, Etai Peri, Ron Cohen, Sándor Petrovics, Yuval Lev, Shani Licht, Tamar Barlev, Nitzan Moshe, Liel Fibak

Πρεμιέρα 2016

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

Yama (Λίμνη): Το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα, η αλληλεξάρτηση και η ικανότητα αναγέννησης είναι τα σημεία εκκίνησης για τη χορογράφο Νόα Βέρτχαϊμ, που στο καινούργιο της έργο Yama παρατηρεί την πηγή κάθε κίνησης και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.

Η Ομάδα Χορού Vertigo, με έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, ιδρύθηκε το 1992 από τη Νόα Βέρτχαϊμ και τον Άντι Σα’αλ, και ανάμεσα σε άλλα βραβεία που έχει αποσπάσει, το 2013 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ. Μέσα από τις παραστάσεις της η Ομάδα θέλει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για θέματα κοινωνικά και κοινοτικά, να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και ταυτόχρονα να διευρύνει τα όρια της σωματικής έκφρασης των χορευτών.  Η χορογράφος Νόα Βέρτχαϊμ δημιουργεί ένα κολάζ περίπλοκων και μοναδικών έργων, ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο από πρωτότυπες,  συνεργατικές δημιουργίες που προσκαλούν  το κοινό σε ένα μαγευτικό ταξίδι. Η κίνηση, ως καλλιτεχνική και φυσική πηγή έμπνευσης, θέλει να ενισχύσει την ευρύτερη και όσο το δυνατόν πιο συνειδητή συμμετοχή στα κοινά, ώστε να προστατέψει τον πλανήτη μας. Συμμετέχουν εννέα χορευτές και χορεύτριες.

Noa Wertheim Καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος της Vertigo, η Νόα Βέρτχαϊμ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφος και χορεύτρια που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Εργάζεται και δημιουργεί στο Στούντιο Χορού Vertigo στο Κέντρο Γκέραρντ Μπεχάρ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στο προσωπικό της Στούντιο στο Οικο-Καλλιτεχνικό Χωριό Vertigo.

The Vertigo Dance Company Η Ομάδα Χορού Vertigo, με έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, ιδρύθηκε το 1992 από τη Νόα Βέρτχαϊμ και τον Άντι Σα’αλ, και το 2013 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ. Μέσα από τις παραστάσεις της η Ομάδα θέλει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για θέματα κοινωνικά και κοινοτικά, να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και ταυτόχρονα να διευρύνει τα όρια της σωματικής έκφρασης των χορευτών. Η ολιστική και πνευματική προσέγγιση της χορογράφου Νόα Βέρτχαϊμ δημιουργεί ένα κολάζ περίπλοκων και μοναδικών έργων, ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο από πρωτότυπες, συνεργατικές δημιουργίες.

Adi Sha’al Γενικός διευθυντής και καλλιτεχνικός συν-διευθυντής της Vertigo, ο πρώην χορευτής Άντι Σα’αλ μοιράζεται με την Ομάδα το όραμα μιας ευρύτερης χορευτικής παιδείας, κοινωνικής κουλτούρας και καλλιτεχνικής έκφρασης, με στόχο να επεκτείνει το πεδίο δράσης των χορευτών. Δίνει συχνά διαλέξεις παρουσιάζοντας τις καινοτόμες εξελίξεις στο χορό και διδάσκει νέους χορευτές.

 

  • 07.2017
    Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 20:00
  • Διάρκεια 40'

απόγειος
ΠΩΛΙΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ CREO

Χορογραφία Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσικοί επί σκηνής Μανούσος Κλαπάκης (μπεντίρ),

Δημήτρης      Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλ)
Φωτισμοί Παντελής Μαντζανάς
Κοστούμια Χριστίνα Λαρδίκου
Σύμβουλος παραδοσιακών χορών, Βοηθός χορογράφου Μενέλαος Κώτσος
Εποπτεία έρευνας Νάνσυ Χαρμαντά
Σύμβουλος παραγωγής Ορέστης Τάτσης

Παραγωγή: Ρέον (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία)

 

Χορεύουν Πωλίνα Κρεμαστά, Θένια Αντωνιάδου

Η παράσταση απόγειος αφηγείται ένα ταξίδι χορού και μουσικής. Μια περιπλάνηση από το χθες προς το σήμερα, από το μαζί προς τη μνήμη, το συναίσθημα, την κάθαρση και τη λύση. Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε έξι «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα. Οι δύο μουσικοί επί σκηνής συμπληρώνουν την κίνηση και την αφήγηση, επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν είτε να επαναδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, ανασυνθέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα.

Η παράσταση αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση των αποτελεσμάτων της ομώνυμης έρευνας που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια η χορογράφος. Μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ελληνικών χορών και των σύγχρονων τεχνικών αποκαλύπτεται η «απόγειος/εκ της γης» κίνηση και αρθρώνεται μια νέα κινητική πρόταση. Η αγωνία που γεννά και θέτει η εν λόγω δουλειά συμπυκνώνεται στο πάντα επίκαιρο ερώτημα: Ποια στάση οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στην παράδοση; Η Πωλίνα Κρεμαστά με το έργο GODOT πήρε πρώτο βραβείο (Silver Snowflake) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο το 2012.

Πωλίνα Κρεμαστά Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου», απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Μαζί με την Π. Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και οργανώνει, τα τελευταία πέντε χρόνια, τη «Σκυτάλη», πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία. Εδώ και τρία χρόνια ασχολείται με την κινητική έρευνα «απόγειος», που μελετά τη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού. Μαζί με τον Γιώργο Αμέντα πραγματοποιεί έρευνα πάνω στη σχέση ήχου και κίνησης, με το έργο track. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

Creo, Ομάδα σύγχρονου χορού Mε έδρα την Αθήνα και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων από το 2010, ιδρύθηκε επίσημα την άνοιξη του 2008, στο πλαίσιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον. Υπεύθυνη της ομάδας χορού είναι η Πωλίνα Κρεμαστά και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ρέον έχει ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης. Από το 2008 έχει παρουσιάσει έξι παραγωγές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Στο Διεθνές Χειμερινό Φεστιβάλ του Σεράγεβο το 2012 πήρε πρώτο βραβείο κοινού (Silver Snowflake). Η ομάδα έχει ασχοληθεί με την οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δρώμενων στον δημόσιο χώρο.
creodancecompany.wordpress.com

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

  • Τετάρτη 19 & Κυριακή 23.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Προβολή ταινίας: Mr. Gaga

Σκηνοθεσία:  Tomer Heymann

Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015. Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

 

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga (Μίστερ Γκάγκα) του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν, από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα.

O Τόμερ Χέυμαν σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έργα του, μεταξύ των οποίων και η πρώτη του ταινία It Kinda Scares Me, απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το φιλμ Paper Dolls τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2006 και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η ταινία και τηλεοπτική σειρά Bridge over the Wadi, μια συμπαραγωγή με το αμερικάνικο ITVS, πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Διεθνούς  Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και έλαβε πολλά βραβεία ανά τον κόσμο. Η νέα του σειρά οκτώ επεισοδίων The Way Home κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ το 2009. Η τελευταία του  ταινία, I Shot My Love, κέρδισε το πρώτο βραβείο ταινίας μεσαίου μήκους στο Hotdocs και παίχτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ

 

  • Πέμπτη 20.7. 2017, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

Παρουσίαση του απογευματινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν

 

  • Πέμπτη 20.7.2017, στις 22:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά

 

Μασκαρεμένες μάχες

Έργα: ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ,  24 Πρελούδια, έργο 28

           ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ,  Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα, έργο 82

 

Η Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα, έργο 82 του Σεργκέι Προκόφιεφ είναι η πρώτη από τις τρεις «Σονάτες του πολέμου». Μαζί με την Έβδομη και την Όγδοη ονομάστηκε έτσι, καθώς η σύνθεσή της συνέπεσε με τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Τα Πρελούδια του Σοπέν ολοκληρώθηκαν ακριβώς έναν αιώνα νωρίτερα. Φαίνεται πως σημαντικός αριθμός τους γράφηκε στο Παρίσι, πριν από το ταξίδι του Σοπέν με τη Γεωργία Σάνδη στη Μαγιόρκα, τον χειμώνα του 1838/9.

Η Αλεξία Μουζά πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2000». Νικήτρια στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στο Καντού της Ιταλίας (βραβείο Τύπου, 2005), «Γιώργος Θυμής» στη Θεσσαλονίκη (α΄ βραβείο, 2008), Βαλ Τιντόνε της Ιταλίας (β΄ βραβείο, 2009), Delia Steinberg στη Μαδρίτη (α΄ βραβείο, 2015) και Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας (γ΄ βραβείο, 2015). Ως προσκεκλημένη σολίστ έχει συμπράξει με ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βενεζουέλας, του Μεξικού και της Ιαπωνίας. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διεθνή φεστιβάλ.

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

 

 

 

  • 21 &07.2017, Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας | 20:00
  • Διάρκεια 50'

Meeting You
HELENA FRANZÉN & ORI FLOMIN

Χορογραφία, Ερμηνεία Helena Franzén & Ori Flomin
Μουσική Jukka Rintamäki
Βίντεο & Φωτογραφία Håkan Jelk
Κοστούμια Agnieszka Dlugoszewska
Διεύθυνση ομάδας για τη Helena Franzén Lena Uhlander

Παραγγελία της ArtLab Gnesta και της σουηδικής Σκηνής Τέχνης της Σαίρμλαντ (Scenkonst Sörmland)

Meeting You To έργο πραγματεύεται την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας. Τι δημιουργεί μια φιλία; Τι είναι αυτό το είδος έλξης και πώς μας επηρεάζει; Πώς παραμένουμε φίλοι; O Όρι Φλόμιν και η Χελένα Φρανσίν, παλιοί φίλοι, συνεργάζονται εδώ ως χορογράφοι και ερμηνευτές.

Helena Franzén Η Χελένα Φρανσίν σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου της Στοκχόλμης και στο Ινστιτούτο Χορογραφίας του Πανεπιστημίου Χορού και Τέχνης Τσίρκου στη Στοκχόλμη. Έχει χορογραφήσει πάνω από 70 έργα. Διδάσκει τεχνική και ρεπερτόριο στη Στοκχόλμη και στο εξωτερικό. helenafranzen.se

Ori Flomin Χορογραφίες του Όρι Φλόμιν έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, στην Αυστρία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και στο Ισραήλ. Έχει πάρει μέρος σε έργα του Νηλ Γκρήνμπεργκ, της Μολλίσας Φένλυ, του Μάικλ Κλαρκ, της Χελένας Φρανσίν και της Μαρίας Χασάπη. Επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο Μπάρναρντ, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (SUNY), στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, πρόσφατα καθηγητής στη Σχολή Τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
οriflomin.com

Jukka Rintamäki Ο Γιούκκα Ρινταμάκι είναι συνθέτης και ζει στη Στοκχόλμη. Γράφει μουσική για έργα σύγχρονου χορού, για φιλμ και βιντεοπαιχνίδια. Στη δεκαετή συνεργασία του με τη Φρανσίν έχει γράψει μουσική για δεκαπέντε έργα της. Ο Ρινταμάκι έχει συνεργαστεί και με τον Φλόμιν το 2010 στο Dance Theater Workshop (DTW) της Νέας Υόρκης.

Håkan Jelk Ο Χόκιαν Γελκ, σουηδός φωτογράφος και βιντεοκαλλιτέχνης, συνεργάζεται με τη Χελένα Φρανσίν από το 2011. Συμμετείχε στη δημιουργική διαδικασία του Meeting You στην Γκνέστα, τη Νέα Υόρκη και τη Στοκχόλμη.

 

 

  • 07.2017, Μέγαρο Xορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή | 22:00
  • Διάρκεια 60΄

Romeo & Juliet / REBELLION & JOHANNESBURG
JESSICA NUPEN
MOVING INTO DANCE MOPHATONG

Σύλληψη, Χορογραφία, Σκηνοθεσία Jessica Nupen
Βοηθοί χορογράφοι Sunnyboy Motau & Oscar Buthelezi
Μουσική Spoek Mathambo
Σκηνικά, Κοστούμια Anmari Honiball
Διεύθυνση φωτογραφίας Ed Blignaut
Φωτισμοί Wilhelm Disbergen
Ήχος, Οπτικοακουστικά Willie Botha
Σύνθεση του μουσικού κομματιού «Ο χορός των Ιπποτών» Felix Striegler
Διεύθυνση παραγωγής Fanny Roy
Δημόσιες σχέσεις, Μάρκετινγκ Meropa, Behind the Scenes, Ulrike Steffel
Φωτογραφία Steve Thomas, Tanja Hall, Xavier Saer

Χορεύουν oι Moving Into Dance Mophatong
Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Muzi Shili, Teboho Gilbert Letele, Thenjiwe Soxokoshe, Asanda Ruda, Eugene Mashiane, Thabang Mdlalose

Με την υποστήριξη:
Lufthansa | Rand Merchant Bank | Goldman Sachs | Ammer Foundation | Hamburg Cultural Ministry | Hamburg Cultural Foundation | German Embassy South Africa | Goethe Institute Johannesburg | Mantombazana Foundation | Dance Forum | Moving Into Dance Mophatong | South African Embassy Berlin | South African Consulate General Munich | Brand South Africa | University of Hamburg | Uber | Norman Goodfellows | Private Sponsors

Μέγας Χορηγός: Pulane Kingston

 

Rebellion & Johannesburg Το έργο συνυφαίνει την εξέγερση της νεολαίας στο περίπλοκο περιβάλλον της Νότιας Αφρικής με την ιστορία των χτυπημένων από τη μοίρα εραστών, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Στη διάρκεια του έργου ανακαλύπτουμε ότι η χορογραφία φτιάχνεται από πολλές διαφορετικές σκηνές που χτίζουν ένα θέμα: νεαροί που ζουν σε μια χαοτική πατρίδα. Εδώ μπαίνει και το σαιξπηρικό δράμα: οι χορευτές παρουσιάζουν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα στο πλαίσιο μιας παραδοσιακής νοτιοαφρικάνικης κοινωνίας, όπου ο άγριος θεραπευτής Σανγκομά αντικαθιστά τον όλο κατανόηση μοναχό, και η ροζ μπογιά (που έριχναν οι κυβερνητικές δυνάμεις στους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ, στο Κέηπ Τάουν το 1989), το φονικό δηλητήριο. FRANCESCA MATTHYS, Φεβρουάριος 2016

Jessica Nupen H Τζέσσικα Νιούπεν μεγάλωσε στο Γιοχάννεσμπουργκ. Βίωσε από μικρή τον ρατσισμό και την καταπίεση από τη μειοψηφία που κατείχε την εξουσία. Οι μνήμες αυτές και οι εμπειρίες της καθόρισαν τη ματιά της. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου και Σύγχρονου Χορού Ράμπερτ, στο Λονδίνο. Έχει εμφανιστεί στο Κόβεν Γκάρντεν, το Εθνικό Θέατρο του Μάνχαϊμ, το Κρατικό Θέατρο του Γκήσσεν, το Λύμπεκ και το Βερολίνο. Έργα της έχουν παρουσιαστεί, στο πλαίσιο της κολεκτίβας «Αφρικανές Γυναίκες στην Τέχνη», στη Γερμανία, και στην Ιταλία με έργα του Έμιο Γκρέκο και του Οχάντ Ναχαρίν. Πρόσφατα άνοιξε το νοτιοαφρικάνικο φεστιβάλ χορού Dance Umbrella με το έργο Rebellion & Johannesburg. jessicanupen.com

Moving Into Dance Mophatong Δημιουργήθηκε το 1978 ως διαφυλετική, πολιτιστική και ακτιβιστική ομάδα χορού. Μέσα από τους πρωτοπόρους MIDM έχουν αναδειχτεί πολυβραβευμένοι και παραγωγικοί χορευτές και χορογράφοι. Με ευρύ ρεπερτόριο, η MIDM είναι σήμερα η κορυφαία επαγγελματική αφρικανική ομάδα και ακαδημία χορού.

Spoek Mathambo Ο Σπουκ Ματάμπο μεγάλωσε στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο του άλμπουμ Mshini Wam πήρε το βραβείο Young Director 2011 στις Κάννες. Ανορθόδοξη προσωπικότητα, επικεφαλής της νοτιοαφρικάνικης μπάντας Fantasma, ενώνει την παράδοση των Ζούλου με το χιπ χοπ, το ψυχεδελικό ροκ, τους αφρικανικούς ρυθμούς, το Bacardi house, ακόμη και στοιχεία της μουσικής σερφ.

Anmari Honiball Η Ανμαρί Χόνιμπαλ μεγάλωσε στη διαμαντούπολη Κίμπερλυ της Νότιας Αφρικής. Νικήτρια στις συλλογές Lufthansa First Best Collections, έχει λανσάρει την προσωπική της συλλογή ANMARI HONIBALL με γυναικεία ρούχα που παράγονται στην πατρίδα της.

Ed Blignaut Ο Εντ Μπλίχνοουτ, επαγγελματίας φωτογράφος και καλλιτέχνης βίντεο, καταφέρνει να αιχμαλωτίζει την ουσία του μοντέλου του είτε πρόκειται για τοπίο είτε για πρόσωπα. Έχει συνεργαστεί με τους καλλιτέχνες Ross Garrett, Warren Van Rensburg, Steve Tanchel και Sacha Waldman.

 

 

  • 22 &07.2017 Μέγαρο Xορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή
  • 22.7 στις 22:00 / 60΄
  • 23.7 στις 20:30 / 60΄

Three Times Rebel
MARINA MASCARELL

Σύλληψη, Σκηνοθεσία Marina Mascarell
Χορογραφία Marina Mascarell & χορευτές
Βοηθός χορογράφων David Essing
Μουσική σύνθεση, Eρμηνεία επί σκηνής Yamila Ríos
Κοστούμια Daphna Munz
Σκηνικά Ludmila Rodrigues
Φωτισμοί Loes Schakenbos
Καλλιτεχνική έρευνα Marthe Koetsier

Ερμηνεύουν Nina Botkay, Maud de la Purification, Filippo Domini, Eli Cohen,
Chen-Wei Lee

Συμπαραγωγή: Korzo productions, Nederlands Dans Theater, Dance Forum Taipei, Mercat de les Flors. Με την υποστήριξη της Κοινότητας της Χάγης, του Performing Arts Fund NL και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ταϊβάν. Πρεμιέρα: 27, 28, 29.1.2017, Φεστιβάλ CaDance, θέατρο Korzo, Χάγη

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα

Three Times Rebel Το έργο διερευνά τις απαρχές της ανισότητας των φύλων και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν οι σχετικές αντιλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία. Εδώ η Μασκαρέλ καταδύεται στα βάθη του συστήματος που έθρεψε τις σύγχρονες προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, τη συμβολική βία, τον τρόπο που κληρονομείται και κατασκευάζεται το φύλο.

Το ούτως ή άλλως σοκαριστικό «Grab 'em by the pussy» [του πλανητάρχη] δεν έχει ξανακουστεί τόσο απειλητικά όσο στο Three Times Rebel. Μια σφοδρή, σχεδόν ακτιβιστική παράσταση, όπου κάθε σωματική επαφή είναι και άβολη και ενοχλητική.
Theaterkrant.nl

Marina Mascarell Η ισπανίδα χορογράφος Μαρίνα Μασκαρέλ γεννήθηκε το 1980. Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού Nederlands Dans Theater II, Cedar Lake Contemporary Ballet και Nederlands Dans Theater I. Σπούδασε παιδαγωγική του χορού και πήρε μάστερ στις παραστατικές τέχνες. Από το 2011 εργάζεται ως ανεξάρτητη χορογράφος. Έχει δημιουργήσει για τις ομάδες: Όπερας του Γαίτεμποργ στη Σουηδία, Νederlands Dans Theater I (UpComing Choreographers) στη Χάγη, Scapino Ballet (Tools) στο Ρόττερνταμ, Dance Forum στην Ταϊπέι, Ballet Junior της Γενεύης και Skånes Dansteater στο Μάλμε της Σουηδίας. Είναι χορογράφος in resident στο Θέατρο Korzo της Χάγης.

Yamila Ríos Η ισπανίδα μουσικός, περφόρμερ, συνθέτις και καλλιτέχνις ήχου Γιαμίλα Ρίος ζει στην Ολλανδία. Ασχολείται με τη δημιουργία ακουστικών χώρων. Έχει εργαστεί σε διαφορετικά πρότζεκτ, πειραματιζόμενη με τη χρήση live ηλεκτρονικών και παραδοσιακών οργάνων. Από το 2014 συνεργάζεται με τη Μαρίνα Μασκαρέλ. Έχει μπάτσελορ και μάστερ Ηχολογίας από το Βασιλικό Ωδείο Χάγης.

Daphna Munz Η σχεδιάστρια κοστουμιών Ντάφνα Μουντς γεννήθηκε το 1983. Δημιουργεί στην τομή του θεατρικού κοστουμιού με την τέχνη και τον κόσμο της μόδας intersection of costume, art and fashion. Μεγάλωσε μεταξύ του Μανχάτταν και του Τελ Αβίβ, και ζει στο Βερολίνο. Έχει δημιουργήσει σκηνικά και κοστούμια για χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσικά βίντεο και σχεδιαστές μόδας. Σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών Μπεζαλέλ της Ιερουσαλήμ, και δούλεψε στην πλατφόρμα τέχνης Circle 1 στο Βερολίνο. Το 2015 μπήκε στο χώρο των e-υφασμάτων.

Ludmila Rodrigues Η σκηνογράφος Λουντμίλα Ροντρίγες γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1979. Πήρε δίπλωμα αρχιτέκτονα-πολεοδόμου από το Πανεπιστήμιο του Ρίο (2006) και πτυχίο τεχνών από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στη Χάγη (2013). Έχει διδάξει ιστορία της τέχνης και έχει δουλέψει ως καλλιτεχνική εμψυχώτρια στη ΜΚΟ Galpão Aplauso στο Ρίο (2007-2009). Έχει ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, το χορό και τις πολεμικές τέχνες. Από το 2009, ζει στη Χάγη, όπου εργάζεται ως ανεξάρτητη σκηνογράφος και γραφίστρια. Μέλος της ομάδας CLOUD Danslab.

Loes Schakenbos Η σχεδιάστρια φωτισμών Λους Σάκενμπος (γενν. 1973) ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως υπεύθυνη σκηνής για τα Nederlands Dans Theater 1 και 3 (1996-2004). Από τα πιο γνωστά θέατρα με τα οποία έχει συνεργαστεί: Κέντρο Τεχνών Σαϊτάμα, Όπερα Γκαρνιέ στο Παρίσι, Λίνκολν Σέντερ, Όπερα του Σύδνεϋ, Όπερα του Άμστερνταμ και Korzo της Χάγης. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο σχεδιασμό φωτισμών και στην τεχνική παραγωγή για ομάδες σύγχρονου χορού.

Nina Botkay Η χορεύτρια Νίνα Μπότκαϋ γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1986. Αρχικά μελέτησε μπαλέτο στο Ρίο και μετά στο Μάνχαϊμ. Το 2002 έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού DeAnima. Το 2004 μπήκε στο δυναμικό του Nederlands Dans Theater II και το 2008 στο Nederlands Dans Theater I. Από το 2010 συνεργάζεται ως ανεξάρτητη χορεύτρια με πλήθος χορογράφους. Διδάσκει σύγχρονο χορό, έχει κάνει τα σκηνικά και έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα χορού.

Maud de la Purification Η χορεύτρια Μωντ ντε λα Πουριφικασιόν γεννήθηκε το 1983 στη Τουλούζη. Σπούδασε χορό στο Εθνικό Ωδείο. Έχει χορέψει με το Εθνικό Μπαλέτο της Μασσαλίας, το Μπαλέτο του Καπιτωλίου της Τουλούζης και το Nederlands Dans Theater II. Έχει συνεργαστεί με τη Σίντρα Μπελ, τον Χιροάκι Ουμέντα και με τον Ρομπέρτο Τσαππαλά.

Filippo Domini Ο χορευτής Φιλίππο Ντόμινι γεννήθηκε στην Έννα της Σικελίας το 1993. Από το 2012 έχει παρακολουθήσει μαθήματα MoDem/codici gestuali compagnia Ζappalà danza και από τον Μάρτιο του 2015 άρχισε να δουλεύει με την Ομάδα του Ρομπέρτο Τσαππαλά.

Eli Cohen Η χορεύτρια Έλι Κοέν γεννήθηκε στην Ισπανία το 1990 και μεγάλωσε στο Ισραήλ. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνών Μπουστάν στη Νανάνια, έκανε το πρόγραμμα χορού στο Κιμπούτς Γκα’ατ’ον, και μπήκε στο δυναμικό της ομάδας σύγχρονου χορού Kibbutz Contemporary Dance Company 2. Από το 2013 ζει στο Βερολίνο.

Chen-Wei Lee Γεννήθηκε το 1985 στην Ταϊβάν. Σπουδάστρια ακόμα μπήκε στο δυναμικό της Ομάδας χορού Μπατσέβα και στο νεανικό Σύνολο Μπατσέβα. Η Τσεν Ουέι υπήρξε μέλος της ομάδας χορού Όπερας του Γαίτεμποργ για μία καλλιτεχνική περίοδο. Διδάσκει Gaga στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ταϊπέι.

 

Οne One One
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ & AOIFE McATAMNEY

Σύλληψη Γιάννης Μανταφούνης
Χορογραφία Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney
Διεύθυνση παραγωγής Mélanie Fréguin
Παραγωγή Cie Ioannis Mandafounis

Συμπαραγωγή: Prairie – Migros Pour-cent culturel, Festival de Danse 2015
Με την υποστήριξη της Πόλης της Γενεύης, του Καντονιού της Γενεύης, του Ελβετικού Συμβουλίου Τεχνών Pro Helvetia, του Culture Ireland, του Κέντρου Χορογραφικής Δημιουργίας του Λουξεμβούργου (Trois-CL), του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου, της Ελβετικής Εταιρείας Συγγραφέων (SSA)

 

One One One Στο διαδραστικό έργο One One One ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης μάς προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Σε ένα απλό «σκηνικό» με δύο παράλληλες γραμμές στο έδαφος και δύο καρέκλες, μία σε κάθε γραμμή, οι δύο καλλιτέχνες εισβάλλουν στον δημόσιο χώρο και μας οδηγούν σε απρόσμενες περιπέτειες.
Καθίστε στην καρέκλα, μείνετε εκεί όση ώρα θέλετε, και κοιταχτείτε στα μάτια με τον χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο.

Γιάννης Μανταφούνης Σπούδασε χορό στην ΚΣΟΤ και στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Yπήρξε μέλος του Μπαλέτου της Όπερας του Γαιτεμπόργ της Σουηδίας, του Nederlands Dans Theater II και της Ομάδας Φόρσαϊθ. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με χορευτές και μουσικούς. Δημιούργησε την ομάδα MAMAZA με τους Φαμπρίς Μαζλιά και Μέυ Ζάρυ και χορογράφησαν μαζί έργα που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Υπήρξε συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θεάτρου deSingel στην Αμβέρσα με το τρίο MAMAZA. Έχει συνεργαστεί με την Έλενα Τζαννόττι στο ApersonA, με την Ίφα Μακατάμνυ και με τον Λωράν Σετουάν. Με τον Μπρους Μάγερς, την Έλενα Τζαννόττι και τη Ρομπέρτα Μόσκα, δημιούργησε το Ossip Mandelstam. A Performance (2016). Το 2015 βραβεύτηκε ως «εξαιρετικός χορευτής» (Danseur exceptionnel) στα Ελβετικά Βραβεία Χορού. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία με βάση την ιαπωνική πολεμική τέχνη μπούντο, και χορογραφεί για ακαδημίες και ευρωπαϊκές ομάδες χορού.

Aoife McAtamney Η Ίφα Μακατάμνυ, ανεξάρτητη χορογράφος, ζει στο Δουβλίνο. Σπούδασε χορό στη Σχολή Σύγχρονου Χορού στο Λονδίνο παρακολούθησε το πρόγραμμα D.A.N.C.E II. Χορογραφεί από το 2009. Το πρώτο της έργο, Sweetheart that’s the interesting part... έκανε πρεμιέρα στο Pavillon Noir της Αιξ-αν-Προβάνς. Η πρώτη της σόλο χορογραφία, Softer Swells, υπήρξε επιλογή του φεστιβάλ Aerowaves 2014. Το 2012 δημιούργησε την ομάδα DISH Dance. Άλλες συνεργασίες της: Egg Charade με τη χορογράφο Νίνα Βαλλόν από το Εnvy&P., A Room For All Our Tomorrows με τους Ίγκορ και Μορένο, και το ντουέτο One One One με τον Γιάννη Μανταφούνη.

 

 

  • 07.2017, Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:00
  • Διάρκεια 35΄

It’s Always Here
ADI BOUTROUS

Χορογραφία Adi Boutrous
Καλλιτεχνική σύμβουλος, Υπεύθυνη δοκιμών Anat Vaadia
Φωτισμοί Yoav Barel
Μουσική Francisco Lopez, Prince Conley, Entrance
Μουσική επιμέλεια Adi Boutrous

Eρμηνεύουν Avshalom Latucha, Adi Boutrous

Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Curtain Up, Iσραήλ 2016, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Hillel Kogan

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

It’s Always Here «Το σώμα φέρει την ταυτότητά μας»: στην άδεια σκηνή, οι δύο χορευτές άλλοτε κινούνται μαζί, σε πλήρη συγχρονισμό, άλλοτε ορίζουν καθένας το δικό του ευδιάκριτο μονοπάτι. Η χορογραφία έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού contact και χιπ χοπ, ως προς την ένταση των κινήσεων και τη δεξιοτεχνία. [...]
Ο Μπούτρους και ο Λατούσα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ τα κεφάλια τους εξακολουθούν να εφάπτονται το ένα στο άλλο, σαν να είναι ανίκανοι να χωριστούν· σε άλλο σημείο γέρνουν ο ένας προς τον άλλον, σαν να αγκαλιάζονται είτε σαν ο ένας να προσπαθεί εναγώνια να μην καταρρεύσει υπό το βάρος του άλλου. Χορεύουν ο ένας με τον άλλον, πάνω στον άλλον, κάτω από τον άλλον, διά μέσου του άλλου. Έτσι, το σώμα αποκαλύπτει τον τρόπο που οι δύο τους τρέφονται, αιμορραγούν, αλληλοστηρίζονται, θέτοντας ωστόσο κάποτε σε κίνδυνο την ατομική τους ταυτότητα. IDIT SUSLIK

Adi Boutrous Ο Άντι Μπούτρους γεννήθηκε το 1989. Χορογράφος και χορευτής, ζει κι εργάζεται στο Τελ Αβίβ. Ολοκλήρωσε σπουδές χορού στο κιμπούτς Γκα’ατόν στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Μάττε Ασέρ, και στη συνέχεια στη Σχολή Επαγγελματικού Χορού Maslool στο Τελ Αβίβ.

Avshalom Latucha O Αβεσσαλώμ Λατούσα γεννήθηκε στο 1987 στην Αστόντ του Ισραήλ. Πήρε μαθήματα χορού στο εργαστήρι χορού της Χάιφας. Ανεξάρτητος χορευτής, συναντήθηκε καλλιτεχνικά με τον Άντι Μπούτρους το 2015.

 

 

  • 07.2017, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:00

Διάρκεια 35΄

SCARABEO Angles and the Void
ANDREA COSTANZO MARTINI

Χορογραφία Andrea Costanzo Martini
Δραματουργία Yael Biegon-Citron
Yπεύθυνη δοκιμών Melanie Barson
Φωτισμοί Yoav Barel
Ήχος Binya Reches
Κοστούμια Nir Benita
Μουσική Julyan, John Cale / B. Eno, Franco Battiato
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Hillel Kogan

Ερμηνεύουν Avidan Ben-Giat, Andrea Costanzo Martini

SCARABEO, Angles and the Void Το στήσιμο μιας παράστασης αποκαλύπτει το τίμημα που πληρώνει ο χορευτής όσο και την ευχαρίστηση που αντλεί καθώς μετατρέπεται σε αντικείμενο – μια μονομαχία πρότυπο.
Μέσα στο αυστηρό πλαίσιο μιας χορογραφίας, ό,τι κρατάει τους χορευτές σε ετοιμότητα και τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται κάθε φορά είναι η επίπονη, κοπιώδης προσπάθεια της σάρκας, του δέρματος, των αρθρώσεων, και το βλέμμα του κοινού.

ANDREA COSTANZO MARTINI

Andrea Costanzo Martini Ο Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι γεννήθηκε στην Ιταλία. Σπούδασε σύγχρονο χορό και μπαλέτο. Το 2004 έγινε μέλος του Μπαλέτου του Κρατικού Θεάτρου Άαλτο του Έσσεν. Το 2006 μπήκε στην Ομάδα Μπατσέβα, άρχισε να δραστηριοποιείται ως δάσκαλος γκάγκα και χορογράφος, και εν συνεχεία μπήκε στο δυναμικό του Μπαλέτου Κούλμπεργκ της Στοκχόλμης. Το 2012 επέστρεψε στο Ισραήλ και εντάχθηκε στην ομάδα χορού της Ίνμπαλ Πίντο. Διδάσκει και χορογραφεί (Sadna Ga’aton, Dafna Szilberg Theater κ.ά.).

Avidan Ben Giat O Αβιντάν Μπεν Γκιάτ σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού και στην Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Μπετσαλέλ της Ιερουσαλήμ. Έχει χορέψει με το Ensemble της Μπατσέβα και αργότερα με την ομάδα της Ίνμπαλ Πίντο και του Αβεσσαλώμ Πόλλακ. Έχει χορογραφήσει και έχει κάνει παραγωγές έργων στο Ισραήλ και στην Ιαπωνία.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

  • Παρασκευή 21.7.2017, στις 12:00, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ στην Καλαμάτα

 

To Μουσείο χορεύει: Ξενάγηση στο Μουσείο

και Παρουσίαση του πρωινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν

 

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, η Ζουζού Νικολούδη, στην μνήμη της οποίας είναι φέτος αφιερωμένο το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφήνει το στίγμα της μοναδικής προσωπικότητας, του χορού και του έργου της στην έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας».

Φωτογραφίες της Ζουζούς αλλά και των «Χορικών» της καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις της και παραστάσεις της ομάδας της, η οποία είχε ανοίξει την αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πλαισιώνουν την έκθεση που συνεχίζεται να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης.

Η έκθεση συνδέει τον χορό με τους αρχαίους μεσσηνιακούς μύθους και τη μουσική, με αντικείμενα, τελετές και Μυστήρια χαμένα στα βάθη της ιστορίας μας. Στον  χώρο της έκθεσης φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το πρωινό σεμινάριο «Επαναστατικοί Χοροί» της Ισιδώρας Ντάνκαν με την Μπάρμπαρα Κέιν που θα οδηγήσει σε μια πρωτότυπη χορευτική ξενάγηση με τίτλο «Το Μουσείο Χορεύει». Μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα που θα φωτίσει την κοινή πορεία της Ζουζούς Νικολούδη και της Ισιδώρας Ντάνκαν, τη σύνδεση του έργου τους με την αρχαία Ελλάδα, τον ολοζώντανο διάλογο που μπορούμε να έχουμε μαζί τους.

 

 

 

 

Κυριακή 23.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Προβολή ταινίας: Mr. Gaga

Σκηνοθεσία:  Tomer Heymann

Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015. Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

 

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga (Μίστερ Γκάγκα) του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν, από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα.

O Τόμερ Χέυμαν σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έργα του, μεταξύ των οποίων και η πρώτη του ταινία It Kinda Scares Me, απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το φιλμ Paper Dolls τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2006 και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η ταινία και τηλεοπτική σειρά Bridge over the Wadi, μια συμπαραγωγή με το αμερικάνικο ITVS, πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Διεθνούς  Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και έλαβε πολλά βραβεία ανά τον κόσμο. Η νέα του σειρά οκτώ επεισοδίων The Way Home κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ το 2009. Η τελευταία του  ταινία, I Shot My Love, κέρδισε το πρώτο βραβείο ταινίας μεσαίου μήκους στο Hotdocs και παίχτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ

Εισιτήρια: - Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15€ & 12€ (φοιτητικό/ μειωμένο)*
- Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο : 12€ (Γενική είσοδος)
- Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12€ (Γενική είσοδος)
- Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα  του Φεστιβάλ: 10€
- Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ στην Κεντρική Πλατεία είναι  ελεύθερη.

* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).
Προπώληση: Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων : Τετάρτη  5 Ιουλίου 2017

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
T: 27210 28193 & 27210 96753 F : 27210 89416
Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr