Ερωμένες στον καμβά

Αρχείο Παίχτηκε από 08/10/2016 έως 08/01/2017
στο Vault Theatre Plus

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Σοφία Καψούρου
Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Καψούρου (Μελαχρινή Ερωμένη, Ζαν Εμπιτέρν), Ασπασία Κοκόση (Ξανθιά Ερωμένη, Φορναρίνα)

Περιγραφή

Οι «Ερωμένες στον Καμβά» είναι ένας ύμνος στον έρωτα και τη γυναίκα. Στον παράνομο έρωτα, που ποτέ δε νομιμοποιείται με τα δεσμά του γάμου. Στον παθιασμένο έρωτα, που αρχικά ζωογονεί και τελικά θανατώνει. Ο άντρας δημιουργός. Η γυναίκα ερωμένη, η γυναίκα μούσα, η γυναίκα μοντέλο, η γυναίκα πηγή τέχνης και ηδονής.

Περισσότερα

Οι “ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ” το πρώτο θεατρικό έργο της Σοφίας Καψούρου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Παναγόπουλου συνεχίζει την πετυχημένη πορεία του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκοντας στέγη αυτή τη σεζόν στον Πολυχώρο VAULT.

  Μια παράσταση για την τέχνη του έρωτα και τον έρωτα της τέχνης!!!

«…Των ερωμένων φυγείν αδύνατον…»

Οι ερωμένες είναι πολλές. Είναι δεκάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια. Άλλες ανώνυμες, άλλες επώνυμες. Άλλες κρυφές, άλλες γνωστές. Από όλες αυτές τις ερωμένες θα αναδυθούν δύο, η ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, Φορναρίνα και η ερωμένη και μοντέλο του «καταραμένου» ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν. Οι ιστορίες τους είναι η Ιστορία της Τέχνης. Πρέπει να ξύσεις τον καμβά, για να βρεις την αλήθεια. Πρέπει να ξύσεις τις πληγές, για να βρεις τη γυναίκα.

Τη Φορναρίνα ερμηνεύει η Ασπασία Κοκόση, ενώ τη Ζαν Εμπιτέρν η Σοφία Καψούρου. Επί σκηνής σε ρόλο performer η εικαστικός / φοιτήτρια της Καλών Τεχνών Δέσποινα Βιλλιώτη. Ένας μοναδικός διάλογος θεάτρου και ζωγραφικής.

Το δεύτερο έργο της Σοφίας Καψούρου “ΣΟΥΜΑΝ” θα παρουσιαστεί από τον σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη στην Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου την ερχόμενη σεζόν (Φεβρουάριος – Μάιος 2017)  στα πλαίσια του “Συγγραφέα του Μήνα” σαν ένα πειραματικό σχέδιο στήριξης της νέας ελληνικής δραματουργίας

Κείμενο: Σοφία Καψούρου
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Επιμέλεια κοστουμιών: Δέσποινα Βιλλιώτη, Άρτεμις Κατσαμπάνη, Σοφία Παππά
Εικαστική δημιουργία / Εικαστικός χώροςΔέσποινα Βιλλιώτη, Ελισσάβετ Παπαδημητρίου, Σοφία Παππά, Μαρίνα Τσιρώνη, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου (συνεργάτες και σπουδαστές του Εργαστηρίου Σχεδίου – Ζωγραφικής για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών Γρηγόρη Κολιζέρα), Άννα Τζώρτζη
Φωτισμοί: Άκης Σαμόλης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Face painiting αφίσας / φωτογραφιών: Δέσποινα Βιλλιώτη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Μανουσάκη, Μιχάλης Μουλακάκης
Εικαστική διάδραση: Δέσποινα Βιλλιώτη

Το έργο «Ερωμένες στον Καμβά» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις SESTINA.

Η παράσταση «Ερωμένες στον Καμβά» παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχω 40' που έφυγα από το θέατρο.....
    Καταπληκτική παράσταση!! Δεν περίμενα να με συναρπάσει τόσο πολύ.
    Ένα μεγάλο μπράβο στις ηθοποιούς για την πολύ καλή ερμηνεία και ακόμα μεγαλύτερα μπράβο στην σκηνοθεσία. Ευρηματική και ρεαλιστική! Βαριά εκεί που έπρεπε και με τις σωστές δόσεις χιούμορ.
    Δύο ερωμένες, δύο ζωγράφοι, δύο πόλεις κι όμως... Σαν πως δεν συμβαίνει μέχρι και στο μέρες μας;; ο παράνομος παθιασμένος έρωτας;
    Την συστήνω ανεπιφύλακτα!

  2. Μοναδικη παράσταση. Με εξανάγκασε να πάρω και το βιβλίο.
    Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές και η σκηνοθεσία ευρυματική!
    Το δε έργο, είναι μία πολύ καλή σύλληψη ιδέας της συγγραφεως που καταφερε να την κανει λέξεις και οι λεξεις να γινουν ερμηνειες.
    Η παρασταση ξεκινάει με έξυπνα αστεία (δυσκολο να το βρεις αυτο) και κορυφωνεται στη συνεχεια με δράμα.
    Μας ζωντανεύει της γυναικες που με τα πινέλα τους αποτυπωσαν μεγαλοι ζωγραφοι.
    Μας τονίζει το δράμα των γυναικών που αγάπησαν, έγιναν οι μούσες των ζωγράφων και παρα ταυτα παρεμεναν η δευτερη επιλογη των ζωγράφων.
    Στη συνέχεια διάβασα το βιβλίο. Το οποίο με "αναγκασε" να αναζητήσω τις βιογραφιες των προσωπων που αναφερονται σε αυτο και να μελετήσω τους πινακες των ζωγραφων που αναφερει.
    Απλα ε ξ α ι ρ ε τ ι κ η ! ! ! ! !

  3. ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ

    Ωδή στον έρωτα, στον απαγορευμένο έρωτα....σ' αυτό το ζωογόνο και συνάμα καταστροφικό συναίσθημα!!! Στον παθιασμένο έρωτα, στον εκστατικό έρωτα, στον έρωτα που δεν οδηγείται στην εκκλησία...που παραμένει κρυφός, τυφλός και μοιραίος!!
    Η ερωμένη, το τρίτο πρόσωπο....γυναίκα μοντέλο, γυναίκα μούσα, γυναίκα πηγή έμπνευσης, γυναίκα άγνωστη, γυναίκα επώνυμη...γυναίκα που γνωρίζει το ρόλο της και τον αποδέχεται με όποιο τίμημα...και αυτές οι γυναίκες είναι εκατομμύρια παντού σ' όλο τον κόσμο και σε κάθε εποχή!!
    Δύο θα παρουσιαστούν απόψε ενώπιόν μας και θα ξεδιπλωθούν ολοκληρωτικά...η Φορναρίνα, ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ και η Ζαν Εμπιτέρν, ερωμένη και μοντέλο του "καταραμένου" ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι. Δύο μονόλογοι γεμάτοι από ένταση, πάθος, ρυθμό, συγκίνηση και χιούμορ. Δύο γυναικείες φιγούρες ερωτικές, παθιασμένες, γοητευτικές, προδομένες που στην πραγματικότητα πονούν και κραυγάζουν για τη θέση τους στη ζωή των ζωγράφων...Βιώνουμε λεπτό προς λεπτό τη χαρά τους, την αγωνία τους, τον πόνο τους.
    Η Σοφία Καψούρου και η Ασπασία Κοκόση καταθέτουν ψυχή τε και σώματι πανω στο σανίδι για 90 λεπτά!! Ματώνουν και ματώνουμε και εμείς μαζί τους, πάσχουν και συμπάσχουμε και εμείς, γελάνε και γελάμε και εμείς...Καταπληκτικές και πληθωρικές ερωμένες σ' ένα κείμενο της Σοφίας Καψούρου με δυναμική και πληρότητα υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Παναγιώτη Παναγόπουλου!! Ο χώρος μικρός, ζεστός, οικείος..παραπέμπει σε ατελιέ ζωγράφου με όμορφους φωτισμούς και ταξιδιάρικη μουσική!!! Στα ατού της παράστασης, μια κοπέλα που καθ'ολη τη διάρκεια ζωγραφίζει στα χαρτιά και στο τέλος στα πρόσωπά τους!!
    Σαν συμπέρασμα....<>, σπεύσατε να τις δείτε!!!!!

  4. Μία εξαιρετική παράσταση για την δύναμη της γυναίκας , τον έρωτα ,την αγάπη!Η σκήνη γεμίζει με συναίσθημα σε κάθε έφραση απο δύο ταλαντούχες ηθοποιούς!Υπέροχη "πινελιά" η ζωγράφος επι σκηνής!Θεατρομάνια ευχαριστούμε πολύ!

  5. Υπέροχη παράσταση. Εξαιρετικές ερμηνείες! Συγχαρητήρια! Το μόνο που δεν μου άρεσε, είναι ότι αγοράζοντας το πρόγραμμα είδα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για τους συντελεστές της παράστασης. Το θεατρικό πρόγραμμα το παίρνουμε για να δούμε στοιχεία για την παράσταση και όχι μόνο για το κείμενο. Ευχαριστώ.