Kafka's Freaks

Αρχείο Παίχτηκε από 13/10/2016 έως 07/04/2017
στο Φούρνος

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 70’
Συγγραφέας: Φραντς Κάφκα
Σκηνοθέτης: Νικόλας Βαγιονάκης
Μετάφραση: Παναγιώτης Κατσώλης
Διασκευή: Νικόλας Βαγιονάκης
Παίζουν: Νικόλας Βαγιονάκης

Περιγραφή

Για 2η χρoνιά!!!!!!

Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της παράστασης σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Λονδίνο , η παράσταση «Kafka’s Freaks» επανέρχεται.

Τρία διηγήματα του Φραντς Κάφκα, ενός συγγραφέα ορόσημο για τη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα με τη μοναδική ιδιομορφία της τέχνης του να αγγίζει τα μέχρι τότε ανεξακρίβωτα όρια του παραλόγου επέλεξε ο Νικόλας Βαγιονάκης για την επιστροφή του στη σκηνή του θεάτρου Φούρνος. Μια physical performance εμπνευσμένη από τα «Αναφορά σε μία ακαδημία», «Ο καλλιτέχνης της πείνας» και «Μεταμόρφωση» όπου οι ήρωες συνθέτουν για το σκηνοθέτη ένα «τρίγωνο» εντός του οποίου το παράλογο εμφανίζεται ως καθολική καταδίκη για την ανθρώπινη ύπαρξη δίχως να μοιάζει ν’ αφήνει περιθώρια διαφυγής. Παρόλα αυτά, οι ήρωες του Νικόλα Βαγιονάκη κατακρίνουν τη συνθήκη που τους έχει επιβληθεί και αφυπνισμένοι αντιστέκονται υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία.

Περισσότερα

Τρείς ήρωες ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα

H μορφή του Πιθήκου, από το «Αναφορά σε μία ακαδημία» μετεωρίζεται μεταξύ της ανθρώπινης και της «κτηνώδους» συμπεριφοράς, καυτηριάζει και κατακρίνει με τον πιο εύστοχο τρόπο το σύστημα που τον περιβάλλει («Μια μέρα σταμάτησα να είμαι πίθηκος και μετά από σκληρή και συνεχόμενη εκπαίδευση άρχισα να μιμούμαι την ανθρώπινη συμπεριφορά»).

Ο Καλλιτέχνης από το διήγημα «Ο καλλιτέχνης της πείνας», έργο που για πρώτη φορά παρουσιάζεται επί σκηνής στην Ελλάδα, αφηγείται την ιστορία του σαν να εξιστορεί ολόκληρη την ανθρώπινη διαδρομή από την αρχή της ύπαρξης της. Έννοιες όπως ο εγκλεισμός, ο περιορισμός, η βία, η ανάγκη, η εκμετάλλευση, ο φόβος, η απόγνωση, αλλά και η ακατανίκητη δύναμη της αυτοσυντήρησης και η ροπή προς την πνευματική ελευθερία θίγονται σε ένα κείμενο που παρασύρει και αναδεικνύει τον ήρωα σε σύμβολο κάθε εποχής.

Ο Γκρέγκορ Σάμσα της «Μεταμόρφωσης» είναι εκείνο το σημαντικό πρόσωπο που θα ολοκληρώσει την πορεία των Kafkas Freaks και θα δώσει σχήμα στην ιδέα της ελευθερίας τους.

Το «τρίγωνο» συντίθεται στις τρεις γωνίες του… Οι ήρωες αντιστέκονται, επιβιώνουν με τον δικό τους τρόπο και μέσα από την αυτογνωσία απελευθερώνονται. Οι φωνές τους, όπως πηγάζουν μέσα από τα κείμενα του Kafka, παραμένουν αναλλοίωτες, ισχυρές, αλώβητες από το χρόνο και τις συνθήκες. Τελικά ποιοι είναι τα freaks;

Το Κτίσμα - λαγούμι του Κάφκα είναι ο χώρος της λογοτεχνίας του, ένας χώρος όπου ο κόσμος γίνεται αντιληπτός, ως αυτός που εισβάλει και καταργεί τη μοναξιά της γραφής του. Ο άλλος, η οικογένειά του, οι αρραβώνες του, ακόμη κι αυτοί οι φίλοι του, ήταν πάντα για τον Κάφκα μια πραγματική απειλή, μια σπατάλη χρόνου, που τον αποσπούσε από το χρόνο της συγγραφικής του καταβύθισης. Ο Κάφκα μέσα στον κόσμο ήταν “μόνος σαν τον Κάφκα”, όπως θα εκμυστηρευθεί κάπου και ο ίδιος, μια άγονη μοναξιά που τον καθήλωνε στην απραξία της κατάθλιψης του(…).( «Το Λαγούμι Του Κάφκα» Αποστόλης Αρτινός).

Ο Νικόλας Βαγιονάκης είναι απόφοιτος της Πειραματικής Σχολής του Λεωνίδα Τριβιζά κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, εκτός άλλων, στην Actors Temple. Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη, σε κεντρικούς ρόλους. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, δημιουργώντας και λαμβάνοντας μέρος σε παραγωγές.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο Κάφκα μέσα από τα διηγήματα του καταγγέλλει ένα ολόκληρο σύστημα που εκπαιδεύει λοβοτομημένα, κλωνοποιημένα, μυωπικά μυαλά χωρίς αντιστάσεις. Πάντα με χιούμορ, σαρκασμό και αυτογνωσία. Η αφύπνιση προκαλεί την συνειδητοποίηση και την προσωπική ελευθερία.»

Υιοθέτησα τη συμπεριφορά σας και επέζησα με τους δικούς σας κανόνες, με τη δικιά σας πλασματική ελευθερία.

Συντελέστες:
Επιμέλεια φωτισμών: Αποστόλης Τσατσάκος
Trailer: Θανάσης Τότσικας
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου
Κατασκευή σκηνικών: Βίκτορ Γκέκας
Σύμβουλος κίνησης: Paul Blackm

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φωτογραφίες

Βίντεο

Γράψτε μία κριτική