Lebensraum

από 13/12
Διάρκεια: 75'
Συγγραφέας: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθέτης: Πηγή Δημητρακοπούλου
Παίζουν: Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης

Περιγραφή

Μετά την πολυσυζητημένη ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ NASH στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η Πηγή Δημητρακοπούλου επανέρχεται με ένα ακόμη έργο-πρόκληση: το LEBENSRAUM του .

Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Το έργο εκκινεί από την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του: «Το καθαυτό «νόημα» του «Lebensraum» συμπυκνώνεται σε τούτο: οι αληθινοί δολοφόνοι είναι (και θα είναι για πάντοτε ) οι θεατές.»

«Συναυτουργούς» στο εγχείρημά της η Πηγή Δημητρακοπούλου θα έχει τους ηθοποιούς Βασίλη Βασιλάκη και Σήφη Πολυζωίδη. Οι δυο τους θα κληθούν να ενσαρκώσουν σε διπλή διανομή και τους δύο ρόλους του Χειριστή και του Αποδέκτη του εφιαλτικού πειράματος.

Περισσότερα

Λίγα Λόγια για το Έργο
Δύο άντρες συναντιούνται πάνω στη σκηνή του (γεμάτου με θεατές) θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Ωστόσο το Πείραμα μοιάζει με απλή στατιστική καταγραφή: ο Χειριστής κάνει διάφορες εγκυκλοπαιδικού τύπου ερωτήσεις γύρω από τη ναζιστική θεωρία του Lebensraum, του Ζωτικού Χώρου, και στη συνέχεια του δίνει μια υδρόγειο σφαίρα και τον καλεί να βρει διάφορες πρωτεύουσες χωρών του κόσμου. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία – μα όταν το Πειραματόζωο αγγίζει την Κουάλα Λουμπούρ, ένας πυροβολισμός σκοτώνει έναν θεατή του θεάτρου. Πόσο μπορεί να αντέξει το Πειραματόζωο μια τέτοια πιθανότητα; Πόση διαπραγμάτευση με την ηθική του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση βλέποντας το κεφάλι του διπλανού τους να συντρίβεται από μια σφαίρα;

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μέσα από τα θεατρικά του έργα ξύνει τις πληγές των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών, χρησιμοποιώντας όλες τις φόρμες γραφής, από την ποίηση μέχρι το παραμύθι. Το Lebensraum παρουσιάστηκε –σε παγκόσμια πρώτη- την προηγούμενη θεατρική περίοδο σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους, σημειώνοντας αλεπάλληλα sold out όπου κι αν παρουσιάστηκε: Βερολίνο (Theater Aufbau Kreuzberg), Φρανκφούρτη (Theater Landungsbrücken), Αθήνα (Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες), Θεσσαλονίκη (Black Box), Πάτρα (Λιθογραφείο), Λευκωσία  (Wherehause 612) και Λεμεσός (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Faust

από 13/12
Καλαμιώτου 11
Τηλ: 210 3234095 Email: [email protected] Website: www.faust.gr

Εισιτήρια: Τιμή εισιτηρίου: 12€ (Γενική είσοδος), 10€ (Μειωμένο, Φοιτητικό), 5€ (Ανέργων, ΑμεΑ)
Κρατήσεις: 210 3234095

Ημέρες & Ώρες
Δ 21:00
Τ 21:00
Τ
Π
Π
Σ
Κ

15 Κριτικές

 1. 0

  Παρακολούθησα την παράσταση Lebensraum, ήταν εξαιρετική τόσο από άποψη κειμένου και σκηνοθεσίας όσο και οι ερμηνείες των δυο ηθοποιών του κου Πολυζωίδη και του κου Βασιλάκη. Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

 2. 0

  Μια καταπληκτική παράσταση, που καθιστά το θεατή αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής του έργου. Το κείμενο βασίζεται σε διάφορα ηθικά διλήμματα καθώς και σε ψυχολογικά πειράματα που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, όπως το πείραμα του Μίλγκραμ, όμως αυτό που πραγματικά απογειώνει την παράσταση είναι η εξαιρετική σκηνοθεσία που δημιουργεί κλειστοφοβική και εφιαλτική ατμόσφαιρα θρίλερ. ΑΨΟΓΟΙ στους ρόλους τους και οι δυο ηθοποιοί, τους αξίζουν συγχαρητήρια! Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι τα τραγούδια ακούγονταν πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα να "χάνονται" κάποιοι διάλογοι. Γενικά όμως, πρόκειται για μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς κι ευχαριστώ πολύ τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση.

 3. 0

  Ευχαριστώ τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση.
  Μόλις παρακολούθησα μία εκπληκτική παράσταση.
  Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και το έργο πολύ σημαντικό.
  Ο σκοπός του είναι η αφύπνιση και να μας δειξει ότι είμαστε άπραγοι θεατές στην κοινωνία μας ή ακόμα και στη δική μας ζωή.

Γράψτε μία κριτική