Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Αρχείο Παίχτηκε από 24/09/2016 έως 09/04/2017
στο Αλκμήνη
Κείμενο: Θεατρική προσαρμογή: Ξανθή Ταβουλαρέα
Σκηνοθέτης: Ξανθή Ταβουλαρέα
Ερμηνεύουν: με αλφαβητική σειρά: Γιάννης Αγριόμαλλος, Ηλίας Γκογιάνος, Βαρβάρα Πεντζερίδου, Φίλη Μαρσώ

Περιγραφή

Ένα από τα πιο συγκινητικά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κούκλες, μάσκες, ένα Κλουβί, Τάι Τσι, θεατρικό παιχνίδι, υπέροχη μουσική από τον Γιάννη Ζουγανέλη…

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω μεταξύ τους; Όλα συνδέονται ευρηματικά και αποτελούν τον πυρήνα μιας ξεχωριστής παιδικής παράστασης. Λέγεται «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα», τη σκηνοθεσία και τη θεατρική προσαρμογή υπογράφει η Ξανθή Ταβουλαρέα, ενώ η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο στο θέατρο Αλκμήνη.

Περισσότερα

Η Πλοκή… αλλιώς

Η ιστορία του παραμυθιού «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους: Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζει στο φτιαγμένο από πορσελάνη παλάτι του. Τα πλούτη του δεν είναι ικανά να διώξουν την βαθιά του μελαγχολία. Ώσπου κάποια στιγμή, στον κήπο του κάνει την εμφάνισή του ένα αηδόνι, το κελάηδισμα του οποίου του παίρνει μακριά όλες τις έγνοιες. Μαγεμένος από το τραγούδι του ο αυτοκράτορας αποφασίσει να κλείσει το αηδόνι σε κλουβί. Κάποια στιγμή, ο ίδιος δέχεται ένα… αλλόκοτο δώρο: ένα μηχανικό αηδόνι, το οποίο κελαηδούσε πρωί και βράδυ. Ασταμάτητα. Κάτι που-φυσικά- δεν ήταν δυνατό να κάνει το αληθινό πουλί. Εξοργισμένος ο αυτοκράτορας αντικατέστησε τον πιστό του φίλο με το ψεύτικο υποκατάστατό του. Μέχρι που μια μέρα το μηχανικό αηδόνι χάλασε… Και τότε το αληθινό επέστρεψε για να του προσφέρει ξανά την ελπίδα, κελαηδώντας πια έξω από το παράθυρό του…

Η Ξανθή Ταβουλαρέα και η ομάδα της προτάσσουν τις μεγάλες αξίες αυτού του συγκλονιστικού παραμυθιού: Την ελευθερία της επιλογής και την ψυχική δύναμη που μας δίνει αυτή η ελευθερία. Και επιχειρούν να τις μεταδώσουν στα παιδιά, όχι με ξύλινους διδακτισμούς, αλλά με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν κούκλες, μάσκες, καθώς και κινήσεις χορογραφημένες από δάσκαλο του Τάι Τσι.Στην παράσταση, δε, η οποία είναι βασισμένη στην ανατολίτικη φιλοσοφία, οι συντελεστές ενσωματώνουν ακόμη και θεατρικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές να παίρνουν μέρος στην πλοκή. Στη σκηνή, μάλιστα, θα υπάρχει έναΚλουβί- σύμβολο της ελεύθερης επιλογής και των δεσμών που καλούμαστε να σπάσουμε, το ίδιο αντικείμενο που χρησιμοποίησε στις παραστάσεις του, στο ίδιο παραμύθι και ο Λάκης Αποστολίδης ένας από τους πιο ευρηματικούς κουκλοπαίχτες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

xanthie-tavoulareaΈνα Αηδόνι πέταξε κοντά μου Και μετά έφυγε μακριά. Αυτή ήταν η στιγμή. και το Αγαπημένο Παραμύθι έγινε παράσταση.

Μεγάλωσα με τον Άντερσεν. Και για πολλά χρόνια τον θεωρούσα κι εγώ "σκοτεινό" παραμυθά. Μέχρι που σιγά σιγά άρχισα να βλέπω στα παραμύθια του αχτίνες φωτός.

Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, από τα πιο αγαπημένα παραμύθια, έγινε παράσταση, επειδή ακριβώς και μέσα σε αυτό που ζούμε, στη "σκοτεινή" και "δύσκολη" εποχή μας, χρειαζόμαστε αχτίνες φωτός.

Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία, την αλλαγή, την επιλογή. Αυτό θελω να δείξω, να δώσω στον κόσμο μια ελπίδα, ένα στήριγμα. Να ξαναθυμίσω πως υπάρχει μέσα μας ένα κέντρο, που όταν το ανακαλύψουμε ισορροπεί η ζωή μας. Και όλα αυτα, δίνονται στην παράσταση, τα λαμβάνουν τα παιδιά, μέσα από τους χαρακτήρες του παραμυθιού. Από τη μάχη των Αηδονιών, τη μουσική , τους ήχους, την ηρεμία του Τάι Τσι, από τους αστείους γιατρούς, τα παιχνίδια που παίρνουν μέρος τα παιδιά, αλλα και οι μεγάλοι. Είναι  μια παράσταση που αφορά όλους μας.

Για τα παιδιά έιναι παραμύθι, για τους μεγάλους πρόταση,

και φεύγοντας από το θέατρο, όλοι μας θα έχουμε λίγο παραπάνω χώρο στην καρδια μας.

Θα έχουμε διώξει φόβους, στεναχώριες. Θα έχουμε γελάσει, συγκινηθεί, θα είμαστε πιο φωτεινοί άνθρωποι.

Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Μουσική παράστασης: Γιάννης Ζουγανέλης
Διδασκαλία Τάι Τσι: Studio 71- Βριλήσσια