Το όνειρο ενός γελοίου

Αρχείο Παίχτηκε από 06/03/2017 έως 09/04/2017
στο Σοφούλη (Θεσσαλονίκη)
Διάρκεια: 70’
Κείμενο: θεατρική προσαρμογή από τη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου
Συγγραφέας: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Σκηνοθέτης: Τάκης Χρυσικάκος
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Βερύκιος

Περιγραφή

Το Θέατρο Σοφούλη, θέλοντας να δώσει μια ακτίνα αισιοδοξίας αυτή την Άνοιξη, φιλοξενεί το πιο αισιόδοξο έργο του κατά τα άλλα μελαγχολικού και απαισιόδοξου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Το όνειρο ενός γελοίου». Πρόκειται για έναν ονειρικό μονόλογο με τον Δημήτριο Βερύκιο επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Χρυσικάκου. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στην Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 21.00 και θα παίζεται Δευτέρες και Τρίτες στις 21.00 στο Θέατρο Σοφούλη.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας άνθρωπος βαθειά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται…  Το όνειρο που βλέπει, τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του, τού φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες!  Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού…

Τo «ΌΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ» ξεκίνησε το ταξίδι του τον Αύγουστο του 2014 στο Ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας κι αμέσως μετά  παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής για 5 μήνες (2015-2016), αποσπώντας τη θερμή κριτική των ΜΜΕ και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού, που την τίμησε γεμίζοντας ασφυκτικά όλες τις παραστάσεις.

Παρουσιάστηκε επίσης στην Τήνο, Βόνιτσα, Αίγιο, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Άργος,  Πρέβεζα, Τήνο, Νάξο, Σίφνο, Κω, Γαλάτσι και Γύθειο με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία!

Ένα έργο – διαμάντι  που, ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού, ενώ δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως αποτελεί ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και συνοπτική ιστορία της  κοινωνίας μας.

Ένα κείμενο απλό και βαθύ,  μεστό και αποκαλυπτικό που ο συγγραφέας θέλησε να αφήσει ως μια επιστολή – παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα στη δύση της ζωής του, αφού γράφτηκε το 1877, τέσσερα μόλις χρόνια φύγει από αυτή τη ζωή.

Μέσα από την συνύπαρξη των αντιθέσεών του, ο Ντοστογιέφσκι, οδηγεί τον ήρωά του από το σκοτεινό στο ηλιόλουστο… αποτελώντας με τον τρόπο αυτό το πιο φωτεινό και αισιόδοξο διήγημά του.

Το κείμενο της παράστασης είναι θεατρική προσαρμογή από τη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου, ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστή έργων της ρωσικής λογοτεχνίας.