2459

Η φιλοσοφία ενός γάτου

Αρχείο Παίχτηκε από 22/02/2018 έως 29/03/2018
στο Cartel
Διάρκεια: 70'
Κείμενο: βασισμένο στο κείμενο του Μπάμπη Άννινου
Σκηνοθέτης: Σωτηρία Κολόζου
Σκηνικά: Σπύρος Σεφεριάν
Ερμηνεύουν: Ανδριάνα Αργυροκαστρίτη, Βασίλης Ιερωνυμάκης, Σωτηρία Κολόζου, Κωνσταντίνα Μακρή

Περιγραφή

«Η φιλοσοφία ενός γάτου», έργο βασισμένο στο κείμενο του Μπάμπη Άννινου «Ο γάτος της γειτόνισσας» (1884), θα παρουσιάζεται στον Tεχνοχώρο CARTEL από 22 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσέγγιση του κοινωνικού παραλόγου, που ψάχνει να βρει έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» να κατηγορήσει για όλα τα δεινά, που περιβάλλουν το κοινωνικό γίγνεσθαι και που, πολλές φορές, αυτά τα δεινά προκαλούνται από εμάς τους ίδιους.

Περισσότερα

Ένας γάτος, από «καλή οικογένεια», αλλά αγνώστου πατρός, γεννιέται σε μια πόλη με τις καλύτερες ευχές όλων. Μεγαλώνοντας όμως, ξεφεύγει από το πρότυπο «της καλής κοινωνίας» με τις αταξίες του και, μεγαλώνοντας, φτάνει να κατηγορείται και τιμωρείται από το κοινωνικό σύνολο για εγκληματικές πράξεις, τις οποίες θα ήταν παράλογο να έχει διαπράξει.

Το έργο βασίζεται θεματικά αλλά και, εν μέρη, λεκτικά στο κείμενο του Μπάμπη Άννινου. Ο λόγος του κειμένου (καθαρεύουσα) και ο σύγχρονος λόγος, που παρήχθη μέσω αυτοσχεδιασμών, συγκρούονται υποκαλύπτοντας την λογική του δυισμού, που επικρατεί στη δυτική σκέψη.

Κατήγορος και Κατηγορούμενος, Θύτης και Θύμα, Κακό και Καλό, Μαύρο και Άσπρο, Κωμωδία και Τραγικό. Στοιχεία που εναλλάσσονται στην Ιστορία, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Την ίδια στιγμή που είμαστε κατηγορούμενοι, μπορούμε να κατηγορήσουμε, το θύμα δεν υπάρχει χωρίς το θύτη και το αντίστροφο, κακό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ψίγμα καλού, μέσα στην τραγικότητα ξεδιπλώνονται και κωμικές καταστάσεις.

Αντιφατικά στοιχεία, τα οποία ενυπάρχουν στην ανθρώπινη φύση και αρνούμαστε να τα αποδεχτούμε, σκοντάφτοντας συνεχώς στη συνεχή αυτοπαγίδευση.

Video: Νίκος Γιαννίκας
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ/PR: Canard qui Parle

Φωτογραφίες

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή παράσταση, εξαιρετικές οι ερμηνειες των τεσσάρων ηθοποιών πολυ καλή η σκηνοθεσία, καταπλητικό το κειμενο του Μ. Αννίνου. Ενα εργο διαχρονικο και επίκαιρο παρόλο που γραφτηκε το 1884. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσκλησλη.

  2. Ωραιότατη παράσταση που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Το κείμενο του Μπάμπη Άννινου μας ήταν άγνωστο μέχρι την παράσταση και τώρα που το έχουμε διαβάσει, βρίσκουμε ότι η μεταφορά κάποιων καίριων αποσπασμάτων του ήταν αριστοτεχνική! Η γοητεία της απλής καθαρεύουσας που ήταν σε ευρεία χρήση σε λογοτεχνικά κείμενα του τέλους του 19ου αιώνα προσέθετε στα σκηνοθετικά και σκηνικά ευρήματα της παράστασης. Οι ηθοποιοί διατηρούσαν τον έντονο και ρυθμικό τόνο σε όλη τη διάρκεια. Ένα δύσκολο εγχείρημα που, κατά τη γνώμη μας, πέτυχε τους στόχους του.
    Ευχαριστούμε τη Θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση που μας παρείχε!

  3. Το βράδυ της Πέμπτης επισκέφτηκα το θέατρο Cartel στα πλαίσια της παράστασης 'Η φιλοσοφία ενός γάτου'. Ο χώρος βρίσκεται σε ένα ερημικό σημείο της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού και γι'αυτό θα συνιστούσα να πάει κάποιος με αυτοκίνητο και όχι να περπατήσει μεσ' τα σκοτάδια από το σταθμό 'Ελαιώνας'. Σε ότι αφορά το έργο, με κέρδισε σε μεγάλο βαθμό η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες των 4 ηθοποιών, ωστόσο με δυσκόλεψε κάπως η χρήση της καθαρεύουσας με αποτέλεσμα κάποια αποσπάσματα να είναι δυσνόητα. Επιπλέον, μου άρεσε που η σκυτάλη στην αφήγηση άλλαζε πολύ συχνά καθώς έτσι τονίζονταν ιδιαίτερα κάποιες λέξεις και φράσεις που σε διαφορετική περίπτωση ίσως χάνονταν στη ροή του κειμένου. Ειδικότερα βρήκα εξαιρετικό το κομμάτι 'τις πταίει'. Τέλος, η χρήση οπτικού υλικού από τον πόλεμο καθώς και η αναφορά στην ατομική βόμβα με προβλημάτισαν καθώς δεν συνδέονται άμεσα με την κεντρική ιστορία. Ευχαριστώ τη θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση.

  4. Οι ηθοποιοί ήταν όλοι εξαιρετικοί! Μου άρεσε πάρα πολύ το κείμενο με την καθαρεύουσα. Έκανε ιδιαίτερη την παράσταση. Όμως μου φάνηκε ασύνδετο το κομμάτι με την ατομική βόμβα. Ευχαριστώ πολύ και πάλι για την δυνατότητα να το δω!

  5. η παράσταση ήταν πολύ δύσκολη στη κατανόηση για το ευρύ κοινό ! Οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί στην ερμηνεία τους και μπορεί να μη καταλάβαμε απόλυτα όλα τα γεγονότα λόγο της καθαρεύουσας αλλά μας άρεσε πολύ