Tea Ceremony

Αρχείο Παίχτηκε από 01/04/2022 έως 04/03/2022
στο Bios
Διάρκεια: 70'
Κείμενο: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου, Ensemble
Δραματουργία: Achim Wieland
Σκηνοθέτης: Achim Wieland
Σκηνογραφία: Ιωάννα Τσάμη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης
Χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Κίνηση: Αλέξης Βασιλείου
Ερμηνεύουν: Μάριος Ιωάννου

Περιγραφή

Στο πλαίσιο Πανευρωπαικής περιοδείας, το «Tea Ceremony», μια πρωτότυπη παράσταση devised theater, σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Achim Wieland και με «οικοδέσποινα» τον βραβευμένο ηθοποιό Μάριο Ιωάννου, θα παρουσιαστεί στο Bios, για πρώτη φορά στην Αθήνα, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 1, 2, 3 και 4 Απριλίου.

Περισσότερα

Η αθηναϊκή πρεμιέρα ήταν αρχικά προγραμματισμένη το Μάρτιου 2020, οπότε και επιβλήθηκε το lockdown, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί μόλις λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα.

Η παράσταση μεταφέρει το κοινό της, σε ένα Ιαπωνικό δωμάτιο όπου τελείται μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού. Η  Γκέισσα Κικουνοχάνα (Ανθισμένο Χρυσάνθεμο) με απαλότητα και ευγένεια δημιουργεί ένα μεταξένιο τοπίο για το πνεύμα και τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων. Όλα είναι αρμονικά και ιδανικά, μα δεν μένουν εκεί.

Το ανήσυχο πνεύμα της, την παρασύρει σε ερωτήσεις που ηχούν σαν εκρήξεις στο αρμονικό περιβάλλον. Ποιοί μαζεύουν το μυρωδάτο τσάι μας;  Ποιοί και και κάτω από ποιές συνθήκες μαζεύουν το χρυσό που κοσμεί τα φλυτζάνια τσαγιού μας; Οι απαντήσεις οδηγούν σε ένα ταξίδι από ζοφερές αλήθειες, που αφορούν στη σύγχρονη δουλεία, στην παιδική εργασία, στο εμπόριο σωμάτων και ψυχών ανθρώπων που γεννήθηκαν σε «άτυχες» γωνιές της γης. Η τελετή υποδομείται, μα όχι ολοκληρωτικά. Όσοι βρεθούν στο Ιαπωνικό δωμάτιο, θα γίνουν μάρτυρες μιας φωτεινής αλήθειας που σώζει και σώζεται. Η  ιδιότυπη τελετουργία  τσαγιού θα πετύχει τελικά το δικό της σκοπό.

«Σκηνοθέτης και ηθοποιός αποδομούν το συγκεκριμένο κλισέ με εκπληκτική ευρηματικότητα και με πολύ ξεκάθαρο στόχο»

Νόνα Μολέσκη, Φιλελεύθερος, Ιούνιος 2018


Ο  μονόλογος, που παρουσιάζεται στα Αγγλικά, αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο στην εκμετάλλευση του ισχυρού εις βάρος του αδυνάμου και στο υπέρτατο τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στο σκοτεινό και αδηφάγο σύστημα που συντηρεί και από το οποίο μοιραία σαγηνεύεται.

«Πρόκειται για ένα μελαγχολικό τραγούδι, έναν ευαίσθητο ψίθυρο, ένα χαμηλόφωνο λυγμό εν μέσω ενός εκκωφαντικού θορύβου»

Tomaso Cimenti, II Ricensito, Σεπτέβριος 2019

Η παράσταση «Tea Ceremony» των SrslyYours, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία και Ιαπωνία.

Έκανε πρεμιέρα  στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, φιλοξενήθηκε στην Νέα Σκηνή του Θ.Ο.Κ  και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ Θεάτρου στο Μιλάνο (MilanOff), ενώ ο Μάριος κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο F.I.A.T Festival στο Μαυροβούνιο Η παράσταση πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία της στο Tορίνο και το Εδιμβούργο

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Akiko Hamazaki

Touring Light Concept: Γιώργος Λαζόγλου

Παραδοσιακός ιαπωνικός χορός: Zuiou Shinozuka

Περούκα: Μάριος Νεοφύτου

Video Work: Stephan Metzner & Sakari Laurila 

H παράσταση είναι στα αγγλικά

Φωτογραφίες

Βίντεο