Καλοκαιρινά εντατικά σεμινάρια υποκριτικής στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

μικρή ακαδημία – Summer Camp

Για 3η χρονιά, η «μικρή ακαδημία», ο καθιερωμένος, πλέον, φορέας μεταπτυχιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οργανώνει καλοκαιρινά, εντατικά σεμινάρια υποκριτικής, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών, καθώς και σε οποιονδήποτε έχει ουσιαστική σχέση με την υποκριτική.

Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, στοχεύουμε στην παροχή θεατρικής και κινηματογραφικής μετεκπαίδευσης υψηλού επιπέδου.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν 6/7 – 5/8 , ενώ τηρούνται όλες οι Οδηγίες Ασφαλούς Διεξαγωγής Προβών Θεαμάτων και Ακροαμάτων, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

Τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν είναι:

 

« Η σχέση της ανάγνωσης με την υποκριτική »
Εισηγητής: Χάρης Φραγκούλης

Ημέρες και ώρες:  6 - 10/7,  19:00 – 23:00

Σύνολο ωρών : 20

Κόστος: 125 €

Πώς συνδέεται η ανάγνωση με την υποκριτική; Πώς φτάνουμε από το ένα στο άλλο και ποια η σχέση τους με τα προσωπικά μας βιώματα; Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει ν’ απαντήσει το συγκεκριμένο σεμινάριο.

 

« Μέθοδος Suzuki και Θέατρο του Παραλόγου »

Εισηγητής: Cezaris Grauzinis

 Ημέρες και ώρες: 6 – 10/7 και 13 – 17/7,  14:30 – 18:30

Σύνολο ωρών: 40

Κόστος: 250 €

Το σεμινάριο θα αποτελείται από δύο σκέλη.

1ο σκέλος : Εκπαίδευση μέσω της Μεθόδου Suzuki

Σε αυτό το κομμάτι του σεμιναρίου οι ηθοποιοί θα εκπαιδευτούν στα εξής:  Ψυχοσωματικό focus, Σταθερότητα (έλεγχος του κέντρου βάρους του σώματος),

Αντοχή,  Στοχευμένη χειρονομία, Στοχευμένος  λόγος. Έτσι, ο ηθοποιός θα ανακαλύψει τη βαθύτερη σωματική του εκφραστικότητα και το πώς αυτή συνδέεται άμεσα με έναν ζωντανό και παλλόμενο λόγο.

2ο σκέλος: Εφαρμογή της Μεθόδου στο Θέατρο του Παραλόγου

Με άξονα κείμενα από το Θέατρο του Παραλόγου, οι ηθοποιοί θα ασκηθούν στην εκφορά του λόγου, μέσα από τις τεχνικές της Μεθόδου Suzuki

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους άνετα ρούχα.

 

« Το “Σώμα” της Λέξης-Μια βουτιά στο σύμπαν του Αλ. Παπαδιαμάντη »

 Εισηγητής: Λίλλυ Μελεμέ

Ημέρες και ώρες: 13 – 17/7,  10:00 – 14:00

Σύνολο ωρών: 20

Κόστος: 125 €

Πως μεταφράζουμε την ενέργεια που κρύβεται στον πυρήνα μιας λογοτεχνικής λέξης - στον ήχο της και στην μουσική της - σε σώμα ενδιαφέρον, ενεργό και δρών επί σκηνής;

Μέσα από πρωτότυπες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, ανακαλύπτουμε τη δύναμη της προσωπικής σύνδεσης με τους ήχους, τις αισθήσεις και τις εικόνες που μεταφέρουν οι λέξεις του ανεξάντλητου Παπαδιαμαντικού σύμπαντος. Ιχνηλατώντας τις δοσμένες προτεινόμενες συνθήκες του συγγραφέα και εμπλουτίζοντας τες με προσωπικά βιώματα και συσχετισμούς, δοκιμάζουμε να ενεργοποιήσουμε το σώμα μας και τη φωνή μας, με απώτερο στόχο πάντα την απολύτως υποκειμενική και ενεργητική αφήγηση μιας ιστορίας.

 

« Υποκριτική στην Κάμερα »

Εισηγητής : Δημήτρης Λάλος

Ημέρες και ώρες: 13 – 17/7,  19:00 – 23:00

Σύνολο ωρών: 20

Κόστος: 125 €

Το σεμινάριο αυτό έχει σκοπό την ανάλυση των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού, μπροστά στην κάμερα. Κύριοι στόχοι η αντιμετώπιση της εναλλαγής χρόνου, χώρου και συναισθημάτων του κινηματογραφικού ρόλου και ο επαναπροσδιορισμός των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του συγκεκριμένου μέσου.

Παντρεύοντας το θεωρητικό με το τεχνικό και βγάζοντας συμπεράσματα από το υλικό που δημιουργείται επιτόπου με τη χρήση κάμερας, θα αποπειραθούμε να ανακαλύψουμε τον «κινηματογραφικό ηθοποιό».

Όπως κάθε τέχνη και κάθε επιστήμη εξελίσσεται, έτσι και η υποκριτική δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς όμως εξελίχθηκε η υποκριτική τον τελευταίο αιώνα; Πώς φτάσαμε από τον Στανισλάφσκι και το Θέατρο τέχνης της Μόσχας στον Λι Στράσμπεργκ και το Actor studio; Πώς επηρεάζει ο κινηματογράφος το σύγχρονο παίξιμο; Θα αναπροσδιορίσουμε την έννοια της «μεθόδου» και μέσω της αρνητικής εκμάθησης (via negativa) θα ξεκαθαρίσουμε τα κατάλοιπα τον διαφόρων τεχνικών και θα αναδομήσουμε έναν καθαρό δρόμο προσέγγισης του έργου και του ρόλου μέσα από τις δικές μας αναφορές.

 

 

« Flowing Through »

Εισηγητής: Στεφανία Γουλιώτη 

Ημέρες και ώρες : 20 – 24/7,  10:00 – 14:00

Σύνολο ωρών: 20

Κόστος: 125 €

Στη συνάντησή μας θα γνωρίσετε τις βάσεις της προπόνησης Flowing Through που εκπαιδεύει αυτό που ονομάζω εγώ τον Λειτουργικό Ηθοποιό.

O Λειτουργικός ηθοποιός είναι εκείνος που είναι ανοιχτός στο οτιδήποτε θα του συμβεί στη στιγμή και θα μετακινηθεί από αυτό χωρίς να παρεμβάλλεται η σκέψη, ο έλεγχος και η ανάγκη για απόδοση.

Εκείνος που διαθέτει τον οργανισμό του στο Άγνωστο και αντιδράει στις συνθήκες ενώ ταυτόχρονα “ιππεύει” στη ροή του και δρα χωρίς να την παραβιάζει.

Εκείνος που ζει στη στιγμή.

Το Flowing Through είναι μια τεχνική προπόνησης που εκπαιδεύει το θίασο ή τον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά, να ακούει σωστά και να παρασύρεται από αυτό που ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ . Να κινείται ψυχικά και σωματικά για να δράσει από αυτό που ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ, χωρίς να επεμβαίνει μηχανικά, από φόβο πως αλλιώς δε συμβαίνει τίποτα!

Για να γνωρίσετε λεπτομερώς την τεχνική επισκεφτείτε τη διεύθυνση

https://stefaniagoulioti.gr/flowing-through-acting-training-greek/

Σε αυτές τις 4 μέρες θα δουλέψουμε μέσα από αυτή την τεχνική στην έννοια “είμαι στη στιγμή” και στο πώς επικοινωνώ με ειλικρίνεια με τον άλλον. Πώς ακούμε αντί να κάνουμε πως ακούμε.

Πως θα είμαι απρόβλεπτος χωρίς όμως να χάνω τον έλεγχο. Πώς εμπιστεύομαι και αφήνω την παρόρμηση να με κατευθύνει. Τι εννοούμε “συναίσθημα” και γιατί έχουμε ανάγκη να το παράγουμε.

Παράλληλα, μέσα από την ίδια τεχνική θα ανιχνεύσουμε τη σχέση μας με το κείμενο και τις λέξεις . Πως γίνομαι προσωπικός μέσα σε αυτή τη σχέση και πως μαθαίνω να το ακούω και να του επιτρέπω να με μετακινήσει ψυχικά εκείνο και όχι η στεγνή λογική μου.

 

«Κώδικες αφηγηματικού θεάτρου»

 Εισηγητής: Γιώργος Παπαγεωργίου

 Ημέρες και ώρες: 20 -24/7,   14:30 – 18:30

Σύνολο ωρών: 20

Κόστος: 125 €

Μέσα από κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας, θα ερευνηθεί η αντιμετώπιση του αφηγηματικού λόγου σε επίπεδο ερμηνευτικό. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε ατομικό επίπεδο (μονόλογος) καθώς και σε ομαδικό (ομαδική αφήγηση). Πως ενεργοποιείται η προσωπική σύνδεση του ερμηνευτή με ένα λογοτεχνικό κείμενο; Πως προσεγγίζεται η εννοια της «δυναμικής αφήγησης»; Οι συμμετέχοντες μέσω της δραματουργικής έρευνας, αυτοσχεδιασμών και υποκριτικής καθοδήγησης, θα δουλέψουν πάνω σε «κώδικες του αφηγηματικού θεάτρου».

 

«Βήματα - κλειδιά για το Ρεαλιστικό Θέατρο»

Εισηγητής : Δημήτρης Καταλειφός 

Ημέρες και ώρες: 20 – 24/7 και 27 – 31/7,   19:00 – 23:00

Σύνολο ωρών: 40

Κόστος: 250 €

Το σεμινάριο αφορά τη μέθοδο προσέγγισης του θεατρικού έργου, αλλά και του ρόλου στο Ρεαλιστικό Θέατρο. Η μέθοδος αυτή, εστιάζει σε δύο ερωτήματα:

  • Πώς μελετάμε ένα θεατρικό έργο;
  • Πώς μελετάμε έναν ρόλο;

Μέσα από 8 βήματα, θα ανακαλύψουμε τα εργαλεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν στην προσέγγιση ενός ρόλου στο Ρεαλιστικό Θέατρο.

 

« Από τον Όμηρο στον Αισχύλο: Ο Τραγικός Λόγος »

Εισηγητής: Δημήτρης Λάλος

 Ημέρες και ώρες: 27/7 – 5/8,  10:00 – 14:00

Σύνολο ωρών: 40

Κόστος: 250 €

Στο σεμινάριο αυτό, των 10 ημερών, θα εξερευνήσουμε τις τεχνικές και τα εργαλεία διαχείρισης του Τραγικού Λόγου. Βασισμένοι στους κανόνες και τις αξίες των κειμένων του Ομήρου, θα ασκηθούμε πάνω στην εκφορά του λόγου και, μέσω αυτών, στην αποκωδικοποίηση της δύναμης των αρχαίων κειμένων.

Το σεμινάριο θα είναι καθαρά πρακτικό, οπότε οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φορούν άνετα ρούχα.

 

Σημείωση

Αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ανακοινώνουμε πως θα υπάρχουν κλιμακούμενες εκπτώσεις (10% - 20%) στα δίδακτρα, ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των σεμιναρίου (20 ή 40 ωρών).

 

Πληροφορίες – Αιτήσεις συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected], καθώς και να καλείτε στο τηλέφωνο 697 6458526 ( ώρες 10:00 – 18:00 ).  Βρείτε όλα τα νέα για τη «Μικρή Ακαδημία» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook: http://bit.ly/2Ko7VWA   καθώς και του Tempus Verum-Εν Αθήναις στο: www.facebook.com/tempusverum/

Προηγούμενο άρθροΨηφιακό κανάλι Ιδρύματος Ωνάση - ΝΕΑ ΕΡΓΑ από 15.6.2020
Επόμενο άρθροSummer Camp 2020 για παιδιά στο Μουσείο Κοτσανά!