Φωτισμοί Θεάτρου | Πρακτικό Επαγγελματικό Σεμινάριο

Εισηγητής: Χριστίνα Θανάσουλα

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, ώρα 17:00-20:00
Διάρκεια: 7 + 3 μαθήματα συνολικής διάρκειας 40 ωρών
Έναρξη: 25 Σεπτεμβρίου 2017

Παρουσίαση: Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο, ώρες: 20.00-21.00

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο “Φωτισμοί Θεάτρου”

Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα, κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών καλείται να «ντύσει» με φως την θεατρική παράσταση και να συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι «να ρίξει φως» στην διαδικασία του Σχεδιασμού Φωτισμών, να προσφέρει δηλαδή, μέσα από την θεωρία και την πράξη, μια πρώτη γνωριμία και επαφή με τον θεατρικό φωτισμό. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, διακοσμητές, ηθοποιούς, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, διευθυντές σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο.

 ΘΕΩΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα μελετήσουμε την φύση του φωτός και τις ιδιότητές του, θα ερευνήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φωτός στην Τέχνη, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία του Θεατρικού Φωτισμού, θα αναλύσουμε τις Βασικές Αρχές και τους Στόχους του Σχεδιασμού Φωτισμών καθώς και τα διαφορετικά στυλ του θεατρικού φωτισμού και θα καθορίσουμε τον ρόλο του Σχεδιαστή Φωτισμών.

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον φωτιστικό εξοπλισμό και θα εξοικειωθούν με  τις δυνατότητες του: γωνίες φωτισμού, αίσθηση και ύφος, χρώμα, μίξη χρώματος, φίλτρα, ειδικά υλικά, ειδικά φώτα. Θα επισημάνουμε τις διαφορές του γενικού και του ειδικού φωτισμού, τα διαφορετικά είδη σκηνών και τύπους έργων.  Τέλος, θα μάθουν πώς να κάνουν ένα βασικό φωτιστικό πλάνο και πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά τις ιδέες και τις προτάσεις τους στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.

Χρονοδιάγραμμα Σεμιναρίου

7 μαθήματα (3ωρα) συνολικής διάρκειας 21 ωρών

1 επίσκεψη σε showroom εταιρείας επαγγελματικού φωτισμού σε ημέρα και ώρα εκτός των προγραμματισμένων συναντήσεων.  (3 ώρες)

16 ώρες παρακολούθηση στησίματος παράστασης σε θέατρο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 40 ώρες σύνολο

Πλέον των μαθημάτων θα γίνουν και 3 θεατρικές βόλτες, σε ώρες και μέρες εκτός των προγραμματισμένων μαθημάτων του σεμιναρίου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: 10 – 20 άτομα

Περιορισμένες Θέσεις


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


Ταυτόχρονη Εγγραφή 2 φίλων στα επιμορφωτικά εργαστήρια του ΜΠ επιφέρει έκτπωση 50% στο Κόστος Εγγραφής.
Εγγραφή ενός ενδιαφερομένου σε 2 εργαστήρια, επιφέρει έκπτωση 100% στο Κόστος Εγγραφής και τιμή μέλους στο ένα Εργαστήρι.
Ειδικές τιμές για ανέργους ΟΑΕΔ & ΑΜΕΑ (τιμή μέλους).
Κράτηση γίνεται μόνο με κατάθεση προκαταβολής.
Σε περίπτωση ακύρωσης μετά την έναρξη του σεμιναρίου και εφόσον δεν ευθύνεται ο οργανισμός ή ο εισηγητής η αποπληρωμή του σεμιναρίου καταβάλετε κανονικά.

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Χριστίνα Θανάσουλα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Master of Arts in Advanced Theatre Practice (strand of Lighting Design) από το  Royal Central School of Speech and Drama του Λονδίνου. Επέστρεψε στην Αθήνα πριν 14 χρόνια και από τότε έχει σχεδιάσει φωτισμούς για πολλές παραστάσεις θεάτρου και χορού.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Αγρινίου, Καλαμάτας, Ρούμελης, Λάρισας καθώς και με πολλές ανεξάρτητες ομάδες και εταιρίες παραγωγής.

Έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως οι Dennis Hilton-Reid, Π. Αδάμ, Ι. Ανδρεάδη, E.Andre Gonzalez, Γ.Βάλαρης, Ε. Βασιλικώτη, Γ. Βούρος, Β.Γεωργιάδου, Κ.Δαμάτης, Ι.Ελληνικιώτη, Θ. Εσπιρίτου, Π.Ζούνη, Γ.Καραμίχος, Κ.Καζάκος, Α.Κοέν, Ν.Κούνδουρος, Jean Rene Lemoin,  Π.Μιχαηλίδης, Ν.Μουτσινάς, Γ.Μπούνταλη, Δ.Μυλωνάς, Β.Νικολαϊδης, Γ.Παλούμπης, Θ. Παπακωνσταντίνου, Α.Ρεβή, Κ.Ρουγγέρη, Γ.Σαχίνης, Γ. Σκουρλέτης, Α.Στάϊκος, Σ.Στρούμπος, Τ.Τζαμαριάς, Σ.Τζουμέρκας,  Α.Τομπούλη, Ν.Τσακίρογλου, Κ.Τσώνος, Π.Φιλιππίδης, Ν.Χανιωτάκης  και χορογράφους όπως οι Τζ. Αργυρίου, Ε.Αλεξίου, Ν.Ζούκα, Α. Κουτρουμπής, Ρ.Προδρόμου, Ε.Τσίμπρου, καθώς και με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες.

Ήταν η Υπεύθυνη Συντονισμού του τμήματος Φωτισμού του Ελληνικού Φεστιβάλ 2011. Ήταν Υπεύθυνη Φωτισμών του Going Youth Festival 2009 που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Την ίδια χρονιά,  παρέδωσε  σεμινάρια Θεατρικού Φωτισμού στον πολυχώρο Spring People.

Την Άνοιξη του 2016 παρέδωσε σεμινάρια Εισαγωγής στον Θεατρικό Φωτισμό στην Bijoux de kant hood, στα πλαίσια της 5χρονης συνεργασίας της με την ομάδα. Το φθινόπωρο του 2016 παρέδωσε το μάθημα της Εισαγωγής στον Θεατρικό Φωτισμό στο Μικρό Πολυτεχνείο.

www.creativelighting.gr
www.christinathanasoula.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με τo Γιώργο Κοσκορέλλο για την παράσταση «Ελιγμοί»
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Η ταράτσα του Φοίβου"