Οχτώ έργα του Θανάση Τριαρίδη στη σκηνή για τη χρονιά 2018-19

Επειδή διάφοροι οργανισμοί (κυρίως κρατικοί: αυτοί που συντηρούνται με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού) ανακοινώνουν τα ετήσια προγράμματά τους, ας ανακοινώσω κι εγώ τις επικείμενες παραστάσεις έργων μου αυτή τη χρονιά (το 2018-2019). Πρόκειται για 8 παραστάσεις (τουλάχιστον αυτές ξέρω εγώ) στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Γερμανία – 5 καινούριες και 3 που επαναλαμβάνονται για δεύτερη ή για τρίτη χρονιά. Όλες τους είναι αυτοδιαχειριζόμενες παραγωγές (δηλαδή: πληρώνονται αποκλειστικά από τους συντελεστές τους δίχως κανένα κρατικό κονδύλι, καμία επιχορήγηση κλπ.)

[Επιμένω σε αυτόν τον διαχωρισμό διότι η διαφορά είναι τεράστια: Δεν υπάρχει ευκολότερο πράγμα από το να κάνεις μια πληρωμένη παράσταση εφόσον επενδύσει ένας κρατικός φορέας στο έργο σου μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Βρίσκεις όποιους ηθοποιούς θέλεις (οι οποίοι υπό την ανασφάλεια της ενδεχόμενης απλήρωτης δουλειάς λένε σχεδόν τυφλά “ναι” σε οποιαδήποτε δουλειά των κρατικών σκηνών και των επιχορηγούμενων παραγωγών, πολλές φορές προτού καν διαβάσουν το έργο), πληρώνεις πλουσιοπάροχα τους υπόλοιπους συνεργάτες, απολαμβάνεις την κρατική διαφήμιση, παίρνεις ο ίδιος αμοιβή για το ανέβασμα (και όλο αυτό το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης). Αντίθετα, δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από το να δημιουργείται μια παράσταση απ΄ την εθελοντική δουλειά μιας ομάδας και το οικονομικό υστέρημα των μελών της που πληρώνουν μόνοι τους τα πάντα αιμορραγώντας. Επειδή αυτό το δεύτερο το έχω ζήσει μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 15 ολοκληρωμένες παραστάσεις, έχω να συμπληρώσω πως η συνθήκη της απλήρωτης, αυτοδιαχεριζόμενης παράστασης, εκτός από πάρα πολύ δύσκολη είναι, για τα δικά μου μάτια, και πάρα πολύ όμορφη. Και πολύ τιμητική.]

Πάμε, λοιπόν:

~ Το Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο ξεκινάει από την Θήβα την παράσταση του FOOTBALL σε σκηνοθεσία του Λάζαρου Παπαδόπουλου με τον Κώστα Φωλιά πάνω στη στην σκηνή (πρώτες παραστάσεις: 21, 22, 29 & 30 Σεπτεμβρίου – το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου θα είμαι κι εγώ παρών). Έχω γράψει κι άλλοτε πως για μένα, και ανεξάρτητα από το καλλιτεχνικό της αποτέλεσμα, αυτή είναι η πιο σημαντική από όλες τις παραστάσεις (προηγούμενες και παροντικές) έργων μου στη σκηνή.

~ Η παράσταση του ΖΟΟΤ σε σκηνοθεσία Μαρίνας Νατιώτη συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις της αρχίζοντας από τη Θεσσαλονίκη (Μπενσουσάν Χαν 04, 05, 07 Οκτωβρίου). Επί σκηνής θα βρεθούν η Ειρήνη Καράογλου και η Μαρίνα Νατιώτη – σε μια παράσταση που στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

~ Η παράσταση του LEBENSRAUM από την ομάδα Εκτός Σχεδίου ξεκινάει τον Οκτώβριο την διαδρομή της στην Αθήνα (στο Θέατρο του Καματερού). Στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο Σήφης Πολυζωίδης (που ως ηθοποιός παίζει τρία χρόνια αυτό το έργο) και στην σκηνή θα βρίσκονται ο Αλέξανδρος Γεροκόμης και ο Σήφης Μανταδάκης.

~ Η νέα παράσταση του LA ULTIMA NOCHE Ή ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ σε σκηνοθεσία του Σωκράτη Σπανού αρχίζει τις παραστάσεις στην Αθήνα, στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής καλών Τεχνών (Πρεμιέρα: 30 Νοεμβρίου 2018). Στη σκηνή θα βρίσκονται ο Νικόλας Ανδρουλάκης και η Αντιγόνη Σταυροπούλου – σε μια παράσταση που ήδη έχει κλείσει την διαδρομή της στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αυλαία), Πάτρα (Θέατρο Λιθογραφείο) και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

~ Η παράσταση του ΜΕΝΓΚΕΛΕ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μεταξάκη θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά την πορεία της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη σκηνή θα βρίσκονται ο Κωνσταντίνος Μεταξάκης και η Ράνια Πλατάκη (Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου: 08-12 2018).

~ Η κυπριακή παράσταση του ΜΕΝΓΚΕΛΕ σε σκηνοθεσία Σάββα Μυλωνά/Νεοκλή Νεοκλέους θα ξεκινήσει τη διαδρομή της στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2019 (Ίδρυμα Άρτος, πρεμιέρα: 19 Ιανουαρίου 2019) Στη σκηνή θα βρεθούν ο Νεοκλής Νεοκλέους και η Σαλώμη Ιεροπούλου-Μυλωνά – ενώ η παράσταση προγραμματίζεται να ταξιδέψει και στην Ελλάδα.

~ Η παράσταση του LEBENSRAUM σε σκηνοθεσία της Πηγής Δημητρακοπούλου θα συνεχίσει για τρίτη χρονιά τις παραστάσεις της σε Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2019. Στη σκηνή θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται ο Σήφης Πολυζωίδης και ο Πάνος Ζουρνατζίδης – σε μια παράσταση που έχει ενσαρκώσει με μεγάλη πληρότητα το όνειρό μου περί αυτοδιαχειριζόμενων, αληθινά ανεξάρτητων παραστάσεων.

~ Τέλος, τον Μάιο του 2019 προγραμματίζεται να ξεκινήσει από το Βερολίνο το HIV σε σκηνοθεσία της Έλενας Σωκράτους με την ηθοποιό Βασιλική Κυπραίου πάνω στη σκηνή. (Θα είναι η δεύτερη συνεργασία μου με την Έλενα – το 2016 είχε σκηνοθετήσει το δίγλωσσο LEBENSRAUM που ταξίδεψε σε δύο γλώσσες, τρεις χώρες και εφτά πόλεις).

Προηγούμενο άρθρο"Δον Ζουάν" το καλοκαίρι ο Νίκος Κουρής!
Επόμενο άρθροΘέατρο Τέχνης | Το πρόγραμμα της νέας σεζόν 2018 - 2019