Αμάν Χαμάμ

Αρχείο Παίχτηκε από 09/04/2016 έως 10/04/2016
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Ερμηνεύουν: Σύλβια Βενιζελέα, Lamia Bedioui
Τραγουδούν: Lamia Bedioui

Περιγραφή

Με τον τίτλο «Αμάν Χαμάμ» τέσσερις γυναίκες συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή του PLAYGROUND for the arts για δύο μόνο βραδιές τον Απρίλιο και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτότυπη παράσταση αφήγησης με παραμύθια, μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένη από τη ζωή στα Χαμάμ.

Περισσότερα

Παράσταση αφήγησης με μουσική

Παραμύθια, μουσικές και τραγούδια της Ανατολής

 

Η αφηγήτρια παραμυθιών Σύλβια Βενιζελέα, η τραγουδίστρια-αφηγήτρια Lamia Bedioui και οι μουσικοί Λουκία Κωνσταντάτου και Μαρία Παπαπετροπούλου, συμπράττουν σε μια παράσταση γεμάτη ήχους και αρώματα, σ'ένα ταξίδι στα μαγευτικά Χαμάμ, τη ζωντάνια και τον πολιτισμό τους.

Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της  από την πλούσια προφορική παράδοση των λαών και βασίζεται στη μυθοπλασία και στους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Το «Αμάν Χαμάμ» εμπνέεται από πηγές και μαρτυρίες για τη ζωή μέσα στα Χαμάμ.

Η παράσταση «Αμάν Χαμάμ» προέκυψε ως φυσική εξέλιξη όλων των προηγούμενων συνεργασιών των τεσσάρων καλλιτεχνών και των κοινών δρόμων τους. Είναι η πρώτη δουλειά που συμμετέχουν και οι τέσσερις μαζί, αν και η κάθε μια έχει συνεργαστεί με την άλλη σε διαφορετικές παραστάσεις μουσικής ή αφήγησης. Το «Αμάν Χαμάμ» παρουσιάζεται για δύο μόνο βραδιές το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου στις 20.30 στο PLAYGROUND for the arts. Απευθύνεται σε ενήλικες και μεγάλα παιδιά.

 «Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πόλη της Ανατολής, ζούσε μια όμορφη γυναίκα. Μοσχοβολούσε σαν λουλούδι και όλοι την φώναζαν Γιασμίν. Όταν έβγαινε από το σπίτι της για να πάει στο χαμάμ, όλη η πόλη στεκόταν μαγεμένη και κανείς δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω της. Η Γιασμίν, μόλις έφτανε στις θολωτές καμάρες του χαμάμ, απολάμβανε το λουτρό και τις περιποιήσεις. Ύστερα, χωμένη μέσα στις μαξιλάρες, δεν χόρταινε ν' ακούει τις γυναίκες να λένε ιστορίες και τραγούδια. Ιστορίες σκεπασμένες με το πέπλο της μαγείας που κρύβουν τα χαμάμ, γεμάτες αγάπες κι έρωτες, ξεγελάσματα και μαντείες. Πώς αλλάζει η τύχη των ανθρώπων από τη μια στιγμή στην άλλη και ποιος κερδίζει στης αγάπης το παιχνίδι; Ό,τι προστάζεις εσύ θα γίνει ή άλλος ορίζει της τύχης τα γραμμένα;»

Συντελεστές:
Αφήγηση – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σύλβια Βενιζελέα
Αφήγηση – Τραγούδι: Lamia Bedioui
Κανονάκι – Κρουστά: Λουκία Κωνσταντάτου
Πολίτικο λαούτο – Σάζι – Κρουστά: Μαρία Παπαπετροπούλου

 FB EVENT: https://www.facebook.com/events/479677005573656/

 Για τη Σύλβια Βενιζελέα:
Η Σύλβια Βενιζελέα είναι επαγγελματίας αφηγήτρια, ηθοποιός και θεατρολόγος. Αφηγείται μύθους και παραδοσιακές ιστορίες των λαών του κόσμου με τρόπο άμεσο και παραστατικό. Τα τελευταία δέκα χρόνια δημιουργεί παραστάσεις αφήγησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους με μύθους και παραμύθια και διδάσκει την τέχνη της αφήγησης. Έχει αφηγηθεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, σχολεία όλων των βαθμίδων, πολιτιστικούς χώρους, κλπ. Συμπράττει με φορείς και οργανώνει δράσεις για την διάδοση της τέχνης της αφήγησης. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΚοινΣΕπ Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης "Μυθολόγιο".  Έχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και το Τμήμα Θεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.Έχει εργασθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο και έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε ομάδες παιδιών και ενηλίκων.

Για την Lamia Bedioui:
Η Lamia Bedioui γεννήθηκε στη Τυνησία και ζει στην Ελλάδα από το 1992.Η επαγγελματική της πορεία στο τραγούδι ξεκίνησε το 1995. Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου καθώς και έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι. Συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς ,τραγουδιστές και performers στο χώρο της Ethnic, της παραδοσιακής μουσικής και της Jazz. Έκανε σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, αρχικά στη Μουσική Σχολή της Τύνιδας και κατόπιν στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Από το 2002 μέχρι το 2010 συμμετείχε στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά. Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές και έχουν κυκλοφορήσει δύο προσωπικοί της δίσκοι. Το 2013 αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.  Το θέμα της πτυχιακής ήταν « Οι ερωτικές ιστορίες του αραβικού κόσμου »  και υπεύθυνη δασκάλα της πτυχιακής της ήταν η Σύλβια Βενιζελέα.Αυτή ήταν και η πρώτη τους ουσιαστική συνεργασία στον χώρο της αφήγησης καθώς και ο σπόρος για την παράσταση "Αμάν Χαμάμ".  Είναι ιδρυτικό μέλος της Κοινσεπ Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης " Μυθολόγιο ".

Για τη Λουκία Κωνσταντάτου και τη Μαρία Παπαπετροπούλου:
Η Λουκία Κωνσταντάτου και η Μαρία Παπαπετροπούλου είναι μουσικοί και έχουν διδάξει για χρόνια στα μουσικά σχολεία της Αθήνας. Και οι δυο τους έχουν συμπράξει πολλές φορές σε παραστάσεις αφήγησης, συμβάλλοντας στην μουσικότητα και ρυθμικότητα των ιστοριών, συνομιλώντας αρμονικά με τις ιστορίες και αυτοσχεδιάζοντας ανάλογα με το ύφος και τη διάθεση της κάθε αφήγησης. Η Λουκία Κωνσταντάτου διδάσκει βυζαντινή μουσική και είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος «The Desert Fish», το οποίο συμμετέχει στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της Lamia Bedioui με τίτλο «ATHAMRA». Το 2012 ήταν η πρώτη της συνεργασία σε παράσταση αφήγησης με τη Σύλβια Βενιζελέα και έκτοτε συνεργάζονται στενά σε μια σειρά αφηγήσεων για μικρούς και μεγάλους.