Αντιγόνη

Αρχείο Παίχτηκε από 30/09/2016 έως 30/09/2016
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Κείμενο: 'Eργο βασισμένο στην τραγωδία του Σοφοκλή
Σκηνοθέτης: Κώστας Παπακωστόπουλος

Περιγραφή

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, μετά την περυσινή επιτυχημένη παράστασή του «Ικέτιδες», έρχεται και φέτος στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αυτή τη φορά με την «Αντιγόνη», έργο γραμμένο από τον ίδιο και βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.

Περισσότερα

Eλληνογερμανικό Θέατρο (ΕΓΘ)

(με ελληνικούς υπέρτιτλους)

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 26 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία.

Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας, ανεβαίνει στην Αθήνα, με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για μία και μοναδική φορά, την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η Θήβα ως τόπος δράσης της Αντιγόνης του Κώστα Παπακωστόπουλου παραπέμπει στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Κρέων εμφανίζεται ως ο εγγυητής της αδιατάραχτης λειτουργίας των αγορών, που υπόσχεται στον πολίτη ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία μέσα από το πνεύμα μιας οικονομικοποιημένης σκέψης. Η Αντιγόνη, αντίθετα, αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη της Θήβας, στην «πρωτοπορία» και την «καινοτομία». Η ιδεολογία της δεν συνάδει με τον ορθολογισμό της εποχής.

Αγνοώντας τις επιταγές των καιρών θάβει τον αδελφό της και σχολιάζει τη στάση των συμπολιτών της δίνοντάς τους τη μακάβρια συμβουλή: «Αφού δεν χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σας, κόψτε την, για να απαλλαγείτε». Η πλοκή του έργου κορυφώνεται χωρίς όμως στη συνέχεια να λαμβάνει χώρα η αναμενόμενη κάθαρση. Ο Κρέων προσπερνώντας πολύ εύκολα τις συνέπειες των πράξεων του, προσαρμόζεται με ταχύτητα και ευελιξία στη νέα κατάσταση πραγμάτων.

 Το ζήτημα που θέτει η παράσταση είναι πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, απαλλαγμένος από τύψεις, ενοχές και κάθε μορφής ηθικές αναστολές, ορθολογιστής, αλλά εγκλωβισμένος πλέον στην οικονομικοποιημένη σκέψη του, εξελίσσεται με τις πράξεις του σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Κώστας  Παπακωστόπουλος
Σκηνικά, Κοστούμια: Ulrike Mitschke
Μουσική, Βίντεο: Herbert Mitschke
Φωτισμοί: Julia Marx
Βοηθός Σκηνοθέτη: Thomas Mörl
Βοηθός Δραματουργού: Christina Ripeanu
Γραφική επιμέλεια:  ΑντρέαςΤσορτανίδης
Μετάφραση υπέρτιτλων  Αλέξιος Μάϊνας
Μουσικός    Herbert Mitschke

Διανομή
Αντιγόνη Lisa Sophie Kusz
Ισμήνη   Stephanie Meisenzahl
Πολυνείκης Βασίλης Ναλμπάντης
Πρόεδρος της Θήβας Thomas Franke
Κρέων Stefan Kleinert
Ευρυδίκη  Annika Weitershagen
Αίμων  Stephanie Meisenzahl
Φύλακας  Terja Diava
Τειρεσίας  Thomas Franke