Ασκητική

Διάρκεια: 105' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Δραματουργική επεξεργασία: Πάνος  Αγγελόπουλος
Σκηνοθέτης: Πάνος Αγγελόπουλος
Σκηνογραφία: Mάιρα  Βαζαίου
Μουσική: Δημήτρης  Παπαδημητρίου
Ερμηνεύουν: Νικήτας  Τσακίρογλου, Κατερίνα Διδασκάλου, Tάσος Νούσιας, Μαρία Κίτσιου, Άγγελος Θεοφίλου, Μιχαέλα Κυβεντίδου, και Μιχαήλ Γιαννικάκης
Ομάδα 16 ηθοποιών –χορού
Παίζουν μουσική: συμμετοχή  ενόργανου συνόλου

Περιγραφή

Για πρώτη φορά, ο λόγος του Ν. Καζαντζάκη θα ηχήσει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Πέμπτη 28η Σεπτεμβρίου 2017 στις 21:00, στο πλαίσιο της 60ης επετείου Έτους Νίκου Καζαντζάκη 2017, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την υποστήριξη των Eκδόσεων Καζαντζάκη και του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Περισσότερα

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζει την «ΑΣΚΗΤΙΚΗ», το  μέγα φιλοσοφικό αυτό έργο του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα, ποιητή, μουσικού, φιλοσόφου και δημοσιογράφου, επιχειρώντας για άλλη μία φορά να το προσεγγίσει με την πρωτοποριακή του ματιά συνδυάζοντας  νέες θεατρικές μεθόδους με την τέχνη της εικόνας (Video Art).

Ν΄ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω. Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύΝ.Καζαντζάκης

Μετά το Ηρώδειο ο λόγος του Καζαντζάκη, θα ηχήσει σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης.  Η παράσταση «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Τουρισμού & ΕΟΤ έχει  προγραμματιστεί  να περιοδεύσει σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις (Βερολίνο, Μόναχο, Ζυρίχη, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες) με ειδικές συνεργασίες  ξένων και Ελλήνων ηθοποιών.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, αναφέρει ότι η «Ασκητική» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο της εποχής μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό κόσμο μας, να ακουστεί, ενώ παράλληλα μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες, που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το  φιλοσοφικό έργο , εκείνο που αναζητάς είναι το φως και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία.

Το φιλοσοφικό  αυτό έργο που ο ίδιος θεωρούσε ως «το σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του συγγραφέα, μέσα από το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του πιστεύω. Μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που τον ωθούν να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει..

«Ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον αγώνα!»
Ν. Καζαντζάκης

Μάσκες: Γιάννης Ζημιανίτης
Κίνηση: Έρση  Πήττα
Video Αrt: Νίκος Μυλωνάς 
Διεύθυνση  Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Καλίτση

Με την υποστήριξη:
των εκδόσεων ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ &
του ιδρύματος  ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός
Sound&Picture theatre production

Βίντεο