Εδουάρδος ο Β'

Αρχείο Παίχτηκε από 27/04/2017 έως 28/05/2017
στο Αθηναϊκή σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη
Διάρκεια: 100
Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας
Σκηνοθέτης: Κοραής Δαμάτης
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Καλαμπόκης, Περικλής Μοσχολιδάκης, Ιωάννα Αγγελίδη, Γιώργος Κροντήρης, Δημήτρης Παπανικολάου, Διονύσης Μπουλάς, Φώτης Τσοτουλίδης, Στέφανος Οικονόμου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Δημήτρης Παπαδάτος, Αριστοτέλης Αναστασίου, Ανδρέας Ιωάννου, Θάνος Σκόπας

Περιγραφή

Δεκαεπτά χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ελλάδα, ο Εδουάρδος ο Β΄ του Κρίστοφερ Μάρλοου ανεβαίνει την Άνοιξη στην Αθηναϊκή Σκηνή, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Το έργο, που έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο καλοφτιαγμένο της ελισαβετιανής και ιακωβιανής δραματουργίας» έρχεται να απεικονίσει με τον καταιγιστικό ρυθμό του και τις δραματικές ανατροπές του τις καταστροφικές συνέπειες της αλόγιστης άσκησης της εξουσίας και του τυφλού ερωτικού πάθους.

Περισσότερα

Ο Εδουάρδος ο Β΄ επαναφέρει από την εξορία τον αγαπημένο του Γκάβεστον, την ημέρα που ανεβαίνει στον θρόνο – την ίδια μέρα που κηδεύεται ο πατέρας του. Αμέσως τού χαρίζει πλούτη, δύναμη και πολιτικά αξιώματα, γεγονός που τον φέρνει σε αντίθεση με τους ευγενείς και τον κλήρο, αλλά και με την σύζυγό του, Βασίλισσα Ισαβέλλα που παραγκωνισμένη, κάνει τα πάντα για να ξανακερδίσει την εύνοιά του.

Την ώρα που η χώρα κατατρύχεται από εσωτερικά προβλήματα, την ώρα που απειλείται από εξωτερικούς εχθρούς, η προκλητική συμπεριφορά του Εδουάρδου του Β΄ προκαλεί την συστράτευση όσων έχουν αντίθετα συμφέροντα.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1593 και υπήρξε εξαιρετικά τολμηρό για την εποχή του καθώς δείχνει ξεκάθαρα την σύγκρουση μεταξύ ευγενών και βασιλιά, που σταδιακά οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιες συγκρούσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα και για τις δυό μαχόμενες πλευρές – ένα έργο βαθιά πολιτικό. Μέσα από την απεικόνιση της φρίκης και τις σκληρές σκηνές, ο Μάρλοου σπάει την στιλπνή και λαμπερή επιφάνεια ενός καταρρέοντος στην πραγματικότητα πολιτισμού και καταδεικνύει πως η στυγνή και ανελέητη πάλη για την εξουσία, όχι μόνο δεν έχει καμία μεγαλοπρέπεια, αλλά μπορεί να ισοπεδώσει έναν λαό, ένα έθνος.

Ο Εδουάρδος ο Β΄ θα ανέβει στην Αθηναϊκή Σκηνή αμέσως μετά το Πάσχα. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διανομή που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τους:

Μιχάλη Καλαμπόκη – Εδουάρδος ο Β’
Περικλή Μοσχολιδάκη – Μόρτιμερ
Ιωάννα Αγγελίδη – Βασίλισσα Ισαβέλλα
Γιώργο Κροντήρη – Αρχιεπίσκοπος Κάντερμπερυ
Δημήτρη Παπανικολάου – Κόμης Λάνκαστερ
Διονύση Μπουλά – Κόμης Κεντ
Φώτη Τσοτουλίδη – Γκάβεστον
Στέφανο Οικονόμου – Σπένσερ
Κλεάνθη Βαρσαμούλη – Μπάλντοκ
Αντώνη Καραθανασόπουλο – Πρίγκιπας Εδουάρδος ο Γ’
Δημήτρη Παπαδάτο – Λάιτμπορν
Αριστοτέλη Αναστασίου –Ηγούμενος
Αριστοτέλη Αναστασίου, Ανδρέα Ιωάννου και Θάνο Σκόπα – Φρουροί Αγγελιοφόροι, Ευγενείς

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγκλονιστική παράσταση!!! Δυνατές ερμηνείες!!! Ιδιαίτερα του Εδουάρδου Β´ από τον Μιχάλη Καλαμπόκη και του Μόρτιμερ μέσα από την μοναδική απόδοση του Περικλή Μοσχολιδάκη. Πρόστυχη Τύχη... Έχει ο Τροχός της ένα Σημείο που όλοι θέλουμε να το φτάσουμε κι όταν το φτάνουμε ,γκρεμιζόμαστε. Εκεί έφτασα. Κι αφού δεν υπάρχει ψηλότερο Σημείο για ν' ανέβω γιατί να λυπηθώ που πέφτω;