Επικίνδυνες σχέσεις

Αρχείο Παίχτηκε από 25/11/2016 έως 09/04/2017
στο Άλμα
Διάρκεια: 150' (με διάλειμμα)
Συγγραφέας: Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό
Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνοθέτης: Γιώργος Κιμούλης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Εβελίνα Παπούλια, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μάρα Δαρμουσλή, Σπύρος Σαραφιανός, Λάμπρος Κτεναβός, Νάνσυ Μπούκλη και η Μάρω Κοντού

Περιγραφή

Δύο πρώην εραστές, η μαρκησία Μερτέιγ και ο υποκόμης Βαλμόν, για να διασκεδάσουν τη βαρετή ζωή τους, ξεκινούν ένα επικίνδυνο και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο ερωτικό παιχνίδι με στόχο τη χειραγώγηση και την αποπλάνηση των ανθρώπων.

Περισσότερα

Οι “Επικίνδυνες Σχέσεις” του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα και δημοσιεύθηκε το 1782. Το επιστολικό μυθιστόρημα κατέχει εξέχουσα θέση στη λογοτεχνική παραγωγή του 18ου αιώνα και είναι ο προάγγελος της ανάπτυξης που θα γνωρίσει η αυτοβιογραφία και το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Είναι η ανταλλαγή επιστολών, αρχικά ανάμεσα σε εραστές και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την εξωστρέφεια την κοινωνικότητα και τον αυθορμητισμό του Διαφωτισμού. Η αλληλογραφία προσφέρεται για την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Το μυθιστόρημα “Επικίνδυνες Σχέσεις” αποτελείται από τέσσερα μέρη και έχει υπότιτλο «Επιστολές που συλλέγονται από μία κοινωνία και δημοσιεύονται για την διδασκαλία κάποιων άλλων κοινωνιών.”

Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Μερτέιγ προκαλεί τον Βαλμόν να αποπλανήσει ένα πολύ νεαρό κορίτσι, ενώ αυτός παράλληλα ασχολείται με την κατάκτηση μίας παντρεμένης κυρίας. Στο τέλος τα επιλεγμένα ανθρώπινα πιόνια τους δυστυχώς ανταποκρίνονται, αλλά οι συνέπειες αποδεικνύονται πιο σοβαρές - και θανατηφόρες - από ό,τι οι ίδιοι οι παίκτες είχαν προβλέψει.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση τοποθετείται το 1933 την περίοδο της ανόδου του ναζισμού και πιο συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου 1933, ημερομηνία του εμπρησμού της Γερμανικής Βουλής, σχεδιασμένος από τον Χίτλερ. Μέσα σ’ ένα ασφυκτικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο κοινωνικοπολιτικό κλίμα, μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων της αστικής τάξης, με προεξάρχον ένα σχεδόν διαβολικό ζευγάρι, τον Βαλμόν και την Μερτέιγ, αδιαφορώντας εντελώς για τις πολιτικές συνθήκες, ζει με τον πιο απελεύθερο εγωτικό και κυνικό τρόπο τη ζωή της.

Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά και φωτισμούς του Pawel Dobrzycki και κοστούμια της Σοφίας Νικολαϊδη.

Βίντεο

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. To προσαρμοσμένο στην άνοδο του Χίτλερ σεναρίου, μου άρεσε ιδιαίτερα. Ο κ. Κιμούλης ήταν εκπληκτικός, όπως άλλωστε και η κ. Παπούλια. Αυτή που με μάγεψε παρά την ηλικία της ήταν η κ. Κοντού. Γενικά οι ερμηνείες ήταν αρκετά καλές αν και στο τέλος, οταν ο κ. Κιμούλης έλεγε στην κ. Παπαχαραλάμπους ότι την εγκαταλείπει μας φάνηκε λιγάκι άνευρος ο διάλογος, όπως και η τελευταία σκηνή όπου η κ. Παπούλια μαθαίνει για το θάνατο του αγαπημένου της "φίλου", κ, Κιμούλη.
    Η παράσταση σε γενικές γραμμές ήταν εξαιρετική, με καλές ερμηνείες, με υπέροχα σκηνικά και ωραία κουστούμια. Έχουμε ήδη προτείνει σε φίλους να παρακολουθήσουν την παράσταση.

  2. Μετά από παραχώρηση της κ. Σταυρούλα Σελτσιώτη, την οποία και ευχαριστώ, παρακολούθησα την παράσταση "Επικίνδυνες σχέσεις". Ο Γ.Κιμούλης αυτός ο πολυσχεδής καλλιτέχνης, έδωσε το δικό του στίγμα κάνοντας μια αρκετά καλή μεταφορά του έργου χωρίς όμως να καταφέρει να μας παρασύρει. Πολύ καλή σκηνοθεσία, ενδιαφέρουσες ερμηνείες.