Αισχύλου "Ικέτιδες"

Αρχείο Παίχτηκε από 21/09/2016 έως 25/09/2016
στο Αγγέλων Βήμα
Διάρκεια: 60'
Κείμενο: Αισχύλου
Μετάφραση: Κ.Χ.Μύρης
Σκηνοθέτης: Λάμπρος Γιώτης
Χορογραφία: Στέλα Κρούσκα
Ερμηνεύουν: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μοσχονάς, Ελπίδα Νικολάου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Γιώργος Τσαγκαράκης

Περιγραφή

Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, σταθμός μετρό Ομόνοια, τηλ. 210-5242.211), 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.

Περισσότερα

Η αναζήτηση ασύλου, η ιερότητα της ικεσίας, η άσκηση εξουσίας,
οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελευθερία επιλογής, τα δικαιώματα της γυναίκας
και ένα σύγχρονο πολιτικό “debate” για το Διεθνές Δίκαιο

Η αναζήτηση ασύλου, η ιερότητα της ικεσίας, η άσκηση εξουσίας, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελευθερία επιλογής του ανθρώπου, τα δικαιώματα της γυναίκας, αναδύονται στο πιο παλιό από τα αρχαιοελληνικά δράματα που σώζονται ως τις μέρες μας και αφορούν με συγκλονιστικά επίκαιρο τρόπο τον άνθρωπο του σήμερα. Ένα έργο που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες μεταφέροντας την ελπίδα.

«Ικέτιδες» με άξονα το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα

Η σημερινή πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος αποτυπώνεται καθημερινά με εικόνες ικεσίας απεγνωσμένων ανθρώπων που ζητούν μια χώρα για να ζήσουν. Ανατρέχοντας σε θεατρικά έργα ανάλογης θεματικής, ώστε να μπορέσουν να εμπεριέξουν την ταραχή του νου και του συναισθήματος που συνδέονται με “το προσφυγικό”, εστιάσαμε στις “Ικέτιδες” του Αισχύλου, που πραγματεύονται το πανανθρώπινο και προαιώνιο αυτό ζήτημα. Με αυτό το έρεισμα, η Εταιρεία “Παλμός” επέλεξε να ανεβάσει το έργο αυτό.
Η παράσταση, έχοντας ως βάση τη φωνητική και κινητική έκφραση, παίζεται από 6 ηθοποιούςπου σχηματίζουν τον χορό και παράλληλα γεννούν και ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου.

Χαλκίδα – Λέσβος – Λέρος – Αθήνα

Η παράσταση των Ικέτιδων ξεκίνησε με μια περιοδεία σε μέρη της Ελλάδας που είχαν άμεση επαφή με το προσφυγικό ζήτημα, θέλοντας να υποστηρίξει με τη δύναμη της τέχνης τις τοπικές κοινωνίες. Ξεκίνησε από τη Χαλκίδα (21/7/16), στη συνέχεια παίχτηκε στη Λέσβο (Μόλυβος28/8/16, Κάστρο Μυτιλήνης 29/8/16), στη Λέρο (17/9/2016),και φτάνειγια 5 παραστάσεις στην Αθήνα στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»,από την Τετάρτη 21Σεπτ. έως την Κυριακή 25 Σεπτ. 2016, ώρα 9:00 μμ.

Αισχύλου «Ικέτιδες»

Στο έργο του Αισχύλου, οι Δαναΐδες “Ικέτιδες”, κυνηγημένες από τους Αιγύπτιους εξαδέλφους τους που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία, έρχονται μαζί με τον πατέρα τους Δαναό από την Αφρική, για να ζητήσουν Άσυλο από τον Βασιλιά του Άργους, απ’ όπου κατάγεται η πρόγονός τους Ιώ. Στο έργο περιλαμβάνεται ένας διάλογος, που θυμίζει ένα σύγχρονο πολιτικό “debate” για το Διεθνές Δίκαιο,ανάμεσα στους πρόσφυγες και τον Βασιλιά του Άργους, που θέλει να κρατήσει τις καλές διπλωματικές σχέσεις του με τους Αιγύπτιους και αναθέτει στην Εκκλησία του Δήμου να αποφασίσει. Ο λαός, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες παραχωρεί Άσυλο στις Ικέτιδες, οι οποίες τελικά βρίσκονται προστατευμένες όταν ο αιγυπτιακός στόλος έρχεται να τις πάρει πίσω με τη βία.
Το έργο αυτό αποτελεί, μαζί με τους «Πέρσες», την αρχή της τραγωδίας, όπως διασώθηκε στις μέρες μας, και βρίσκεται δραματουργικά πολύ κοντά στον αρχαίο διθύραμβο, πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο χορικό, από το οποίο αναδύονται τα διαλογικά μέρη.

Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης & Θεραπείας «Παλμός»

Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», ιδρύθηκε το 2005 από τον Λάμπρο Γιώτη,ψυχίατρο, δραματοθεραπευτήκαι σκηνοθέτη, με στόχο την έρευνα και την πραγματοποίηση δράσεων στον χώρο που ενώνει τη θεατρική τέχνη με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τη θεραπευτική εμπειρία. Σε αυτό το πλαίσιο, με τον Παλμό συνεργάζονται επαγγελματίες καλλιτέχνες, θεραπευτές και εκπαιδευτικοί.
Κύρια δράση του «Παλμού» ήταν η γνωριμία του ελληνικού κοινού με το θέατρο «playback», μια μορφή κοινωνικού θεάτρου, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι ηθοποιοί αναπαριστούν με στιγμιαίο αυτοσχεδιασμό στη σκηνή ιστορίες ζωής των θεατών.
Η ομάδα «playback Ψ» ήταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα playback στην Ελλάδα και μέχρι τώρα έχει δώσει πάνω από 500 παραστάσεις τόσο σε θέατρα, όσο και σε εκπαιδευτικά πλαίσια, νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, συνέδρια, στηνΑθήνα και την περιφέρεια.
Παράλληλα, ο «Παλμός» έχει παρουσιάσει θεατρικές παραστάσεις με ψυχοκοινωνικές θεματικές, όπως η περιθωριοποίηση, η παιδική κακοποίηση, η ψυχική ανθεκτικότητα.(«Αποδιοπομπαίος Τράγος», «Στα Παρασκήνια της Ψυχής», «Υπόθεση Πινόκιο», «Μη όπως Μητέρα»).
Πληροφορίες στα: www.therapy-playback.grκαι palmos6.wordpress.com

Trailerπαράστασης: Χρήστος Θεοχαρόπουλος
Βοηθοί Παραγωγής: Αλεξία Πολυμενοπούλου, Χρήστος Θεοχαρόπουλος
Παραγωγή: «Παλμός» - Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας
Φωνητική έκφραση και μουσική:Σαβίνα Γιαννάτου
Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Φωτισμοί:Μελίνα Μάσχα
Ήχος και φως: Νίκος Θεοχαρόπουλος

Βίντεο