Γιώργης Χριστοδούλου - Attic à Paris

Αρχείο Παίχτηκε από 19/06/2016 έως 19/06/2016
στο Πειραιώς 260
Τραγουδούν: Γιώργης Χριστοδούλου

Περιγραφή

Ο μουσικός και τραγουδιστής Γιώργης Χριστοδούλου μας προσκαλεί σε μία βραδιά αφιερωμένη στον αγαπημένο του δημιουργό, Αττίκ. Ο Αττίκ, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά κόσμον Κλέων Τριανταφύλλου (1885-1944), συνέθετε, έγραφε τους στίχους και ερμήνευε ο ίδιος τα τραγούδια του. Τη δεκαετία του 1930 δημιούργησε την περίφημη «Μάντρα του Αττίκ», έναν πρωτότυπο καλλιτεχνικό όμιλο στον οποίο συμμετείχαν τραγουδιστές, μίμοι, παρουσιαστές και λοιποί καλλιτέχνες. Οι παραστάσεις της Μάντρας έμειναν ιστορικές και τα τραγούδια αυτά του Αττίκ τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

Περισσότερα

Ο Γιώργης Χριστοδούλου έχει εκφράσει πολλές φορές την αγάπη του για τον Αττίκ και το έργο του. Στη νέα του μουσική παράσταση Attic à Paris παρουσιάζει τη διετή έρευνά του πάνω σε αδισκογράφητα, χαμένα έργα του έλληνα δημιουργού, από την περίοδο που μεγαλουργούσε ως συνθέτης στο Παρίσι, όπου σπούδαζε μουσική. Από εκείνες τις υπέροχες μελωδίες με τους γαλλικούς στίχους (βαλς, εύθυμα τραγούδια του καμπαρέ, τάνγκο, μελοποιημένη ποίηση, ), υπάρχουν σήμερα μόνο παρτιτούρες και παρότι μερικά από αυτά έγιναν μεγάλες επιτυχίες στην εποχή τους δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ. Πρόκειται για υλικό μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, πριν την κυκλοφορία του στη δισκογραφία, το προσεχές φθινόπωρο.

Στο Attic à Paris παρουσιάζονται επίσης μικρά κομμάτια για σόλο πιάνο της ίδιας εποχής, αλλά και γνωστά αγαπημένα κομμάτια του συνθέτη στα ελληνικά.

 

Με τον Γιώργη Χριστοδούλου παίζουν οι μουσικοί: Χάρης Σταυρακάκης (πιάνο, ακορντεόν), Κώστας Σηφάκης (κοντραμπάσο) και Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα)

Σκηνικός χώρος-κουστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος