Είμαστε από καλή γενιά

Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Συγγραφέας: Oδυσσέας Ελύτης
Σκηνοθέτης: Φωκάς Ευαγγελινός
Ερμηνεύουν: Νίκος Καραθάνος, Νάντια Κοντογεώργη και οι: Ελευθερία Μπενοβία, Στέλλα Ψαρουδάκη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μάνος Βαβαδάκης, Βασίλης Καλφάκης, Kωνσταντίνος Γεωργαλής
Τραγουδούν: Συμμετέχει ο Μανώλης Μητσιάς με τον Μουσικό Όμιλο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και τη Χορωδία GraduΑrti (Απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων)

Περιγραφή

Η εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, κοινωφελές μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ιδρύθηκε το 1836, σχεδόν μαζί με την ίδρυση τού ελληνικού κράτους (1830), με πρωτοβουλία τριών φωτισμένων δασκάλων (Γ. Γενναδίου, Μ. Αποστολίδη, Ι. Κοκκώνη) και τη συνδρομή 73 επιφανών ανδρών τής εποχής, αγωνιστών τού 1821.

Το 2016, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εορτάζει τα 180 χρόνια προσφοράς ποιοτικής παιδείας με σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, των οποίων τα έσοδα διατίθενται υπέρ τού Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων.

Στις εκδηλώσεις αυτές εντάσσεται η θεατρική-μουσική παραγωγή «Είμαστε από καλή γενιά» (Οδυσσέας Ελύτης), που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ. Οι παραστάσεις έχουν οριστεί για τις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ., ενώ την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα γίνει και μία ακόμη απογευματινή παράσταση στις 4:00 μ.μ.

Περισσότερα

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

 Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ τού Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων

  Η παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά»  στηρίζεται σε ποίηση, εικόνα και μουσική για τη νεότητα και την Ελλάδα.  Τη σημερινή και τη διαχρονική.  Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος αλλά και Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος, Λεοντής, Μικρούτσικος.

Μια ομάδα από μαθητές, με οδηγούς μια συναισθηματικά ευαίσθητη μαθήτρια και έναν οραματιστή καθηγητή, περιπλανιέται μέσα στους στίχους των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και τα τραγούδια των σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, προσπαθώντας να βιώσει τον τόπο και τον χρόνο τής Ποίησης.

Εκεί συναντιέται με την πατρίδα και την ιστορία της, με τη σύγχρονη κρίση τού πλανήτη και τα αδιέξοδά του, που οι ποιητές και οι μουσικές τους, τα ποιήματα και οι εικόνες τους τα μετατρέπουν σε θύρες εξόδου και διαφυγής προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Σημειώνει ο σκηνοθέτης τής παράστασης Φωκάς Ευαγγελινός: "Η πρόσκληση να σκηνοθετήσω αυτή την εκδήλωση στο πλαίσιο των 180 χρόνων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ετοιμάζουμε με τον Στρατή Πασχάλη, που γράφει και επιμελείται τα κείμενα, μία παράσταση η οποία χρησιμοποιώντας τα λόγια μεγάλων μας ποιητών διαφυλάττει τη μνήμη και αναδεικνύει την πατρίδα μέσα στον χρόνο και την ιστορία. Χρησιμοποιούμε, ακόμη, μουσικές ξεχωριστών μας συνθετών για να επισημάνουμε τη διαχρονικότητα τής τέχνης που μπορεί να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Μιλάμε για σημερινά προβλήματα, για την οικολογία, την κρίση, τη μετανάστευση. Θέματα σύγχρονα που απασχολούν τη νέα γενιά αλλά και όλους μας.

Με μεγάλη μας χαρά συνεργαζόμαστε με τον ξεχωριστό Μανώλη Μητσιά, που έχει τραγουδήσει μελοποιημένη ποίηση με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Νίκο Καραθάνο στον ρόλο ενός εμπνευσμένου δασκάλου, τη Νάντια Κοντογεώργη και τους έξι ηθοποιούς που γίνονται μαθητές, τις δύο χορωδίες στις οποίες συμμετέχουν 120 μαθητές και απόφοιτοι τού Αρσακείου. Μια πραγματική υπερπαραγωγή, όχι με τεχνικά μέσα και πολυέξοδα εφέ, αλλά στηριγμένη στον άνθρωπο και στα πνευματικά του επιτεύγματα, στις αξίες και στα όνειρά του που δείχνουν και τον δρόμο για το μέλλον.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους να μοιραστούν αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο τής Ποίησης, που τελικά οδηγεί στην αισιοδοξία και την ελπίδα και, παράλληλα, αποτυπώνει τη μεγάλη διαδρομή των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, 180 χρόνια τώρα, που προχωρούν στο αύριο με φάρο τα σπουδαία επιτεύγματα τού παρελθόντος."

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός
Κείμενο, επιμέλεια: Στρατής Πασχάλης
Σκηνικά, κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Διδασκαλία και Διεύθυνση χορωδιών: Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη
Κίνηση χορωδιών: Αιμιλία Τσάμη
Πιάνο, ενορχηστρώσεις: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης

Συμπαραγωγή: Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μία παράσταση για όλους και για παιδιά από 5 ετών και άνω

Βίντεο

1 ΣΧΟΛΙΟ