205

Ημέρα χορού

Αρχείο Παίχτηκε από 08/07/2019 έως 08/07/2019
στο Πειραιώς 260

Περιγραφή

Η Πειραιώς 260 για μια ακόμα φορά «καταλαμβάνεται» από τον χορό. Μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη απόπειρα στο περσινό Φεστιβάλ, το εγχείρημα συνεχίζεται. Εναλλακτικές μορφές παρουσίασης, συλλογικές δράσεις, χορευτικές εμπειρίες και καλλιτεχνικά πειράματα δημιουργούν έναν χώρο συνάντησης, διαλόγου και συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού.

Περισσότερα

Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη

 

11.00 – 12.30 Οι Δράκοι που Χορεύουν - Dancing Dragons

για παιδιά από 6-12 ετών

Κινητικό μάθημα με την Ιωάννα Τουμπακάρη

Το παιδί έρχεται σε επαφή με βασικές ιδέες του σύγχρονου χορού ενώ παράλληλα προσεγγίζει ποιότητες του παραδοσιακού κουνγκ φου.

Γνωρίζει το σώμα του και τις ποικίλες δυνατότητες του μέσα από ετερογενή στοιχεία με στόχο μια διαφορετική συνειδητοποίηση και έκφραση.

Μετακίνηση στον χώρο, μουσικότητα, συντονισμός, ταχύτητα, έκρηξη καθώς και παιχνίδι μας περιμένουν για εξερεύνηση στην Πειραιώς 260!

Η Τουμπακάρη Ιωάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε χορό στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο London Contemporary Dance School. Εχει συνεργαστεί με διάφορους Έλληνες χορογράφους και σκηνοθέτες τα τελευταία 15 χρόνια.

Κατέχει μαύρη ζώνη στο παραδοσιακό κουνγκ φου και πτυχίο προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

17:00-18:30 Αφρικάνικος Χορός για άτομα με και χωρίς αναπηρία με τη συνοδεία ζωντανών κρουστών

Κινητικό μάθημα με τη Στέλλα Σπύρου.

Μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με προβλήματα κίνησης, όρασης ή ακοής.

Μουσικοί: Ακριβή Μπερδεμπέ, Μαριλίζα-Σμαράγδα Νικολαΐδου

Διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας: Γιώργος Στάθης

 13:00 – 15:30 Χορογραφικά Aποτυπώματα / Infinite Potentials: Choreographic Traces 

Εργαστήριο

Σύλληψη Ιδέας / Συντονισμός: Έλενα Νοβάκοβιτς & Ροδιά Βόμβολου

Μια ανοιχτή διαδραστική συνάντηση-συζήτηση για τη διερεύνηση της έννοιας και των πρακτικών της σύγχρονης χορογραφίας.  Χορογράφοι, θεωρητικοί του χορού, δραματουργοί, επιμελητές, καθώς και θεατές προσκαλούνται να αποτυπώσουν σε έναν ‘χάρτη’ ίχνη χορογραφικών πρακτικών.

Προσκεκλημένοι: Ελπίδα Ορφανίδου (χορογράφος, χορεύτρια), Ίρις Καραγιάν (χορογράφος), Χρήστος Παπαδόπουλος (χορογράφος), Μπετίνα Παναγιωτάρα (θεωρητικός χορού, δημοσιογράφος, δραματουργός), Αναστάσιος Κουκουτάς (κριτικός χορού, δραματουργός), Στεριανή Τσιντζιλώνη (Σύμβουλος Χορού του Φεστιβάλ Αθηνών, θεωρητικός χορού)

19:00 – 21:00 Return Trip

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού/καλλιτεχνικού προγράμματος 

Τί γίνεται μετά την αποφοίτηση από μια επαγγελματική σχολή χορού; Ποιές οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για τη μετάβαση από τη σπουδή στην επαγγελματική ζωή ενός χορευτή;

Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Χορού Aterballetto (Ιταλία) και χορογράφοι που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα Return Trip παρουσιάζουν το προγράμμα και συζητούν με το κοινό.

Συμμετέχουν οι έλληνες χορευτές υπότροφοι του προγράμματος Agora Coaching Project.

Μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto.

Το Return Trip εντάσσεται στο πρόγραμμα Tempo Forte Italia – Ελλάδα 2019, μια πρωτοβουλία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων της Ιταλίας, Γενική Διεύθυνση Θεαμάτων

 

 21:30 – 22:30 Γνωριμία με χορογράφους – μια διαφορετική παράσταση

Κοινές ερωτήσεις, συγκεκριμένος χρόνος, διαφορετικά υλικά.

Μετά την περσινή πετυχημένη απόπειρα, το πείραμα συνεχίζεται!

Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με έλληνες  σύγχρονους χορογράφους μέσα από μια οργανωμένη, παιγνιώδη «παράσταση».

Συμμετέχοντες χορογράφοι: Αναστασία Βαλσαμάκη, Βιτόρια Κοτσάλου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου (Άρης & Μάρθα), Μαριέλα Νέστορα, Εύη Σούλη & Κατερίνα Φώτη (Στέρεο Νερό), Κώστας Τσιούκας.

Για τα μαθήματα είναι απαραίτητη η προεγγραφή στο [email protected]

Φωτογραφίες