Homo Normalis

Αρχείο Παίχτηκε από 04/11/2016 έως 26/11/2016
στο ΕΝ-Α
Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Βίλχελμ Ράϊχ
Μετάφραση: Ν. Βαρσάκη
Σκηνοθέτης: Ελπίδα Αμίτση
Ερμηνεύουν: Ελπίδα Αμίτση, Αμαλία Αυγουστάκη, Μαρία Τσάμη

Περιγραφή

Καίρια και επίκαιρα ερωτήματα που θέτει η παράσταση «Ηοmo Normalis, το πρότυπο της ‘ομαλότητας’», θεατρικό έργο εμπνευσμένο από το «Άκου, Ανθρωπάκο!» του Βίλχελμ Ράϊχ, και με το οποίο συνεχίζει το φετινό θεατρικό της πρόγραμμα η Ομάδα ΕΝ-Α, συμμετέχοντας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των ΕΝ.Π.ΑΝ.

Περισσότερα

Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, ο «homo normalis», μεταχειρίζεται τον εαυτό του, πώς υποφέρει και πώς επαναστατεί;  Πώς δοξάζει τους εχθρούς του, γιατί δολοφονεί τους φίλους του;  Τι ευθύνη κουβαλά όταν δουλεύει, κάνει έρωτα, μισεί, ή απλώς κουβεντιάζει;  Με ποιο τρόπο μετατρέπεται σε φασίστα;  Ποιος μετατρέπει τα ξύπνια υγιή παιδιά σε ανάπηρους, ρομπότ και ψυχικά ηλίθιους;  Γιατί το κράτος υπερτερεί της δικαιοσύνης, το ψέμα της αλήθειας, ο πόλεμος της ζωής; 

Έργο εμπνευσμένο από το «Άκου, Ανθρωπάκο!» του Βίλχελμ Ράϊχ σε διασκευή - θεατροποίηση με μουσική επένδυση από την Ομάδα ΕΝ-Α, υπό την αιγίδα της UNESCO.

μία διαμαρτυρία ενάντια στα ζοφερά και επικίνδυνα ένστικτα του ανθρώπου των μαζών

Η παράσταση είναι μία διαμαρτυρία ενάντια στα ζοφερά και επικίνδυνα ένστικτα του ανθρώπου των μαζών. Περιγράφει τη ‘συμπεριφορική’ των ανθρώπων και τις θύελλες της συγκινησιακής ζωής ενός παραγωγικού ανθρώπου, θέτοντας καίρια ερωτήματα: Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, ο «homo normalis», μεταχειρίζεται τον εαυτό του, πώς υποφέρει και πώς επαναστατεί; Πώς δοξάζει τους εχθρούς του και γιατί δολοφονεί τους φίλους του; Τι ευθύνη κουβαλά όταν δουλεύει, κάνει έρωτα, μισεί, ή απλώς κουβεντιάζει; Με ποιο τρόπο μετατρέπεται σε φασίστα; Ποιος μετατρέπει τα ξύπνια υγιή παιδιά σε ανάπηρους, ρομπότ και ψυχικά ηλίθιους; Γιατί το κράτος υπερτερεί της δικαιοσύνης, το ψέμα της αλήθειας, ο πόλεμος της ζωής;

Από το Σημείωμα Σκηνοθέτη
… Αναρωτηθήκαμε. Μπορεί ένας συγγραφέας πεζών όπως ο Βίλχελμ Ράιχ να δραματοποιηθεί, και ειδικά το γνωστό έργο του «Άκου Ανθρωπάκο» να παρουσιαστεί ως θεατρικό έργο? Αυτό το περιώνυμο κείμενο στην πραγματικότητα είναι μια ομιλία του Ράιχ που περιέχει τις ψυχαναλυτικές και εν μέρει φιλοσοφικές απόψεις του, για την συμπεριφορική των ανθρώπων και τις καταιγίδες της συγκινησιακής ζωής ενός παραγωγικού ανθρώπου. Αφού η ομιλία, απευθυνόμενη στους άλλους απαγγέλλεται και καθίσταται τόσο πιο θελκτική όσο πιο καλλιεπώς και παραστατικά εκφέρεται, τότε κάθε κείμενο με την κατάλληλη εργασία και έμπνευση μπορεί να γίνει θεατρικό δρώμενο.

Ταυτότητα της παράστασης
“Ηοmo Normalis”, το πρότυπο της «ομαλότητας»
Διασκευή - θεατροποίηση με μουσική επένδυση

Θεατρικό έργο εμπνευσμένο από το «Άκου, Ανθρωπάκο!» του Βίλχελμ Ράϊχ, από τη μετάφραση της Ν. Βαρσάκη (εκδ. Ιάμβλιχος).

Παραγωγή: Ομάδα ΕΝ-Α (υπό την αιγίδα της UNESCO)
Σύλληψη - σκηνοθεσία - διδασκαλία: Ελπίδα Αμίτση
Μουσική εισαγωγής (πρωτότυπη σύνθεση): Δημήτρης Παριανός
Μουσικά αποσπάσματα από τα έργα “Χορογραφικές Εικόνες” και “In Memoriam”.
Μουσική επιμέλεια (έργα κλασσικών συνθετών): Ελπίδα Αμίτση
Εκτέλεση μουσικών έργων (κλασική κιθάρα): Βασίλης Παπαβασιλείου
Κοστούμια: Ελπίδα Αμίτση
Μάσκες: Ομάδα ΕΝ-Α
Φωτισμός: Αθηνά Εντέχνου
Παίζουν: Ελπίδα Αμίτση, Αμαλία Αυγουστάκη, Μαρία Τσάμη
Φωτογραφία-βιντεοσκόπηση-σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Ελεφάντης
Ηχοληψία: Ανανίας Ποταμίτης
Επιμέλεια trailer : Σπύρος Πάτρας
Φροντιστής: Στέλιος Μανιαδάκης

 

ΝΕΟ ΕΡΓΟ από την επόμενη χρονιά:
Σημειώνεται ότι ο «Σιμιγδαλένιος», το κλασικό έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, για ενήλικο κυρίως κοινό, είναι η νέα παραγωγή που ήδη ετοιμάζει η ομάδα «ΕΝ-Α».

Βίντεο

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμπαθητική παράσταση με διαχρονικά μηνύματα. Περίμενα περισσότερα έχοντας διαβάσει το βιβλίο. Το "Άκου Ανθρωπάκο" γράφτηκε το 1946 απο τον Βίλχεμ Ράιχ. Αλλά και τότε και τώρα οι περισσότεροι ανθρωπάκια είμαστε...

  2. Η παράσταση ήταν κάπως διαφορετική σε σχέση με αυτές που έχω παρακολουθήσει μέχρι τώρα, παρόλ'αυτά τα ζητούμενα που διαπραγματευόταν ήταν,είναι και θα είναι πάντα διαχρονικά.
    Ευχαριστώ πολύ το ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση.

  3. Μια πολύ δυνατή παράσταση με καλές ερμηνείες και από τις τρεις πρωταγων-ριες.Η υπόθεση αναφέρεται στην εξελικτ-κή πορεία του ανθρώπου από τον άνθρωπο των σπηλαίων εως σήμερα.
    Ευχαριστώ πολύ το ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση.