Ιστορίες από το πράσινο βιβλίο

Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα)
Κείμενο: Στρατής Μυριβήλης
Διασκευή: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Σκηνοθέτης: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Ερμηνεύουν: Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Εύα Ανδρονικίδου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Δημήτρης Μαμιός, Μυρτώ Ναούμ, Νίκος Ρουμπάκης, Διονύσης Σάββας

Περιγραφή

Η ομάδα HomoLudensTheatre, σας παρουσιάζει την θεατρική διασκευή τριών διηγημάτων από το "Πράσινο Βιβλίο" του Στρατή Μυριβήλη.
Για πρώτη φορά "Οι Γοργόνες", "Ο Δευκαλίων" και "Μια Μαχαιριά” μεταπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου στη σκηνή του θεάτρου και προσκαλούν το κοινό σε μια πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Τρεις ανθρώπινες ιστορίες, που διαπερνούν τον χρόνο, ζωντανεύουν μπρος στα μάτια μας και μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, γεμίζοντάς μας με έμπνευση.

Περισσότερα

Από την ομάδα HomoLudensTheatre

Η πνευματώδης γραφή του Μυριβήλη μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο από εικόνες της Ελλάδας του ‘30, ενώ συγχρόνως μας συνεπαίρνει σε έναν δικό του κόσμο, άχρονο, γεμάτο "εξαίσιες φαντασίες και θάματα", για να μας μιλήσει τελικά για τις διαχρονικές αγωνίες του ανθρώπου. Αφηγείται με κέφι κι έναν παιχνιδιάρικο αυτοσαρκασμό, ιστορίες για το πέρασμα του χρόνου, τις προσδοκίες, την ταυτότητα, την αποδοχή, την αγάπη.

Η θεατρική τους απόδοση σε αυτή την παράσταση των HomoLudens, διατηρεί τις ποιότητες της γραφής του συγγραφέα και την ίδια στιγμή αποτελεί ένα σύγχρονο θέαμα με αυθεντικό αποτύπωμα.
Η καμπάνια ενίσχυσης της παράστασης τρέχει στο Indiegogo: https://www.indiegogo.com/projects/myrivilis-project-by-homoludenstheatre-greece/x/12400540#/

Διασκευή / Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Σκηνικά / Κοστούμια: Μελίνα Αναλυτή
Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Παντελοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Mουσική Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Επιμέλεια Κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Χορογραφίες: Άννα Βαρδαξόγλου
Φωτογραφίες: Alex Janero
Βίντεο: Μιχάλης Θεοφάνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Αλιφέρη
Βοηθός Παραγωγής: Gerta Dyle
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Αμαραντίδης (meteoros)

Η Ομάδα
Ο βασικός πυρήνας των ΗomoLudens (Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Εύα Ανδρονικίδου και Μελίνα Αναλυτή) συναντήθηκε τον Οκτώβρη του 2014 με αφορμή το έργο “Αυτά που επιστρέφει η θάλασσα” της Κολομβιανής Obeida Benavides, το οποίο επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στην Ανοιχτή Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου το Μάιο του 2015, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε πρωτότυπη μετάφραση. Αυτή υπήρξε και η πρώτη τους δουλειά.
Η ομάδα ενισχύθηκε σταδιακά από άτομα με διαφορετικές ιδιότητες και εμπειρία από διάφορους τομείς καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς επίσης προς όλα τα επίπεδα των αναγκών μιας θεατρικής παραγωγής.
Το όνομα της ομάδας είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ολλανδού ιστορικού Johan Huizinga, που γράφτηκε το 1938, και κάνει λόγο για την σημαντικότητα του παίζειν στον πολιτισμό και την κοινωνία. Homo Ludens σημαίνει “ο παίζων άνθρωπος” και κατά κάποιον τρόπο υποδεικνύει την καλλιτεχνική της προσέγγιση και έκφραση. Ο άνθρωπος που παίζει είναι ένα ζωντανό ον: δημιουργεί το πλαίσιο, τις συνθήκες και τους όρους του παιχνιδιού του, αλλά συγχρόνως επενδύει στην οργανικότητά του και το απροσδόκητο.

 

Βίντεο