Λυσιστράτη

Διάρκεια: 80'
Κείμενο: Αριστοφάνη
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Σκηνοθέτης: Ιωάννης Παπλωματάς
Χορογραφία: Ίρις Παυλοπούλου
Ερμηνεύουν: Κέλλυ Ανυφαντή, Γωγώ Βογάσαρη, Ίριδα Δασκαλοπούλου, Γιώργος Δάσκαλος, Μικαέλα Ζούστη, Βασίλης Ζώης,  Άγγελος Θεοφίλου, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Μαριάννα Σφακιανάκη, Βασίλης Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσουρουνάκης

Περιγραφή

Το έργο «Λυσιστράτη» αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες στιγμές του Αριστοφάνη. Είναι η τελευταία προσπάθειά του να επικρατήσει η ειρήνη και να αφυπνίσει το κοινό για την αξία της.

Περισσότερα

Υπόθεση του έργου:  Στην αρχαία Αθήνα, κατά την περίοδο του πελοποννησιακού πολέμου, οι γυναίκες με επικεφαλής τη Λυσιστράτη αποφασίζουν να σταματήσουν τον πόλεμο και να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους. Για να πετύχουν τον σκοπό τους κάνουν ερωτική αποχή. Η Λυσιστράτη θέλει την ειρήνη, όχι για λόγους προσωπικού συμφέροντος, ούτε μόνο για το καλό της Αθήνας, αλλά για το συμφέρον ολόκληρου του ελληνικού κόσμου.

Σημείωμα του σκηνοθέτη: Η Λυσιστράτη είναι η σημαία της εξέγερσης. Η ιδέα που θα καταφέρει να επαναφέρει την ειρήνη σε έναν κόσμο κατακρεουργημένο από την αδικία του πολέμου. Η Λυσιστράτη είναι η ίδια η ειρήνη. Είναι η επανάσταση, που σιγοβράζει και περιμένει να πεταχτεί σαν τη λάβα του ηφαιστείου, να κάψει κάθε καταστροφικό απομεινάρι του πολέμου. Η Λυσιστράτη είναι η τελευταία ελπίδα του ποιητή για ειρήνη κι αλληλεγγύη σε έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση - Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Παπλωματάς
Πρωτότυπη μουσική: Ιωάννης Παπλωματάς
Χορογραφίες: Ίρις Παυλοπούλου

2 ΣΧΟΛΙΑ