Μάκβεθ

Αρχείο Παίχτηκε από 22/09/2016 έως 22/09/2016
στο Εθνικό θέατρο - Κτήριο Τσίλλερ
Διάρκεια: 220' με δύο διαλείμματα
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθέτης: Λυκ Περσεβάλ

Περιγραφή

Η τραγωδία «Μάκβεθ» του Ο. Σαίξπηρ ήταν η πρώτη παραγωγή του διάσημου Ευρωπαίου σκηνοθέτη Λυκ Περσεβάλ στην Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο που, για το «ρώσικο ντεμπούτο» του, ο σκηνοθέτης επέλεξε το «Μπαλτίσκι ντομ» με το οποίο συνεργάζεται ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια και επανειλημμένα αποκαλεί «ρωσικό σπίτι» του.

Περισσότερα

Ο σκηνοθέτης ποτέ δεν εξέτασε τον «Μάκβεθ» από τη συνήθη οπτική γωνία. Κύριο θέμα της τραγωδίας γι’αυτόν αποτελεί το πιο απόκρυφο κι επικίνδυνο, η προσωπική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Σχέση, η οποία αρχικά γεννά συναισθήματα, ενώ έπειτα με ευκολία μπορεί να τα κάνει στάχτη.

Ο «Μάκβεθ» για τον Περσεβάλ είναι ένα ξεκάθαρο δόγμα συμπεριφοράς μεταξύ του άνδρα, της γυναίκας και της εξουσίας. Ο πόθος για την εξουσία γίνεται στην πραγματικότητα μια προσπάθεια αντικατάστασης, συμπλήρωσης αυτού του κενού, το οποίο σχηματίζεται όταν η σχέση έχει τελειώσει. Ο άνθρωπος προσπαθεί να αναπληρώσει ένα, αλλά πέφτει στην παγίδα της εξουσίας. Σ’αυτήν την περίπτωση είναι καταδικασμένος.

Η παράσταση δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρ.Ο. και του γερμανικού πολιτιστικού κέντρου «Γκαίτε»  στην Αγία Πετρούπολη.

Το Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ» είναι μια πολύτιμη θεατρική παρακαταθήκη, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1936, όταν αναδύθηκε το κρατικό θέατρο του «Λένινσκι κομσομόλ» του Λένινγκραντ (το σημερινό Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ»).

Το «Μπαλτίσκι ντομ» συνέχισε την παράδοση του ένδοξου προκατόχου του, όντας μία από τις πιο προοδευτικές θεατρικές ομάδες της πόλης. Στο θέατρο αυτό διοργανώθηκε το πρώτο ρωσικό ετήσιο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ», το πρώτο - στην Ρωσία –  φεστιβάλ ρωσόφωνων θεάτρων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και Βαλτικής «Συναντήσεις στην Ρωσία» και το Φεστιβάλ μονολόγων «Μονόκλ».

Αυτή έγινε η κατοικία των ηγετών του σύγχρονου δράματος: των αδελφών Πρεσνιακόβ, του Μ. Ουγκάροβ, του Β. Σιγκαρέβ, του Η. Βιραπάεβ και άλλων. Εδώ γεννήθηκαν οι πρώτες θεατρικές εκδοχές διάσημων λογοτεχνικών έργων: «Ενταφιάστε με πίσω από τους πλίνθους» του Π. Σανάγιεβ, «Μοναξιά στο δίκτυο» του Γ.Λ. Βίσνιεβσκι, «Πράσινο αντίσκηνο» της Λ. Ουλίτσκαγια και άλλες.

Η αφίσα του θεάτρου καταπλήττει με ποικίλες παραστάσεις. Το κλασικό και το σύγχρονο εκπροσωπούνται από παραστάσεις διαφόρων ειδών. Το Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ» έχει πάντα πλήρη επίγνωση του χρόνου. Εδώ γεννήθηκε το πρότζεκτ «Διδακτική σκηνή Αγίας Πετρούπολης», το οποίο είναι σχεδιασμένο πρωτίστως για ένα νεανικό κοινό. Η πρώτη παραγωγή αυτού του πρότζεκτ ήταν τα «Αντισώματα» και κέρδισε το Εθνικό Θεατρικό Βραβείο Ρωσίας «Χρυσή μάσκα» και το Ανώτερο Θεατρικό Βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Χρυσός προβολέας».

Επικεφαλής του θεάτρου είναι ο αξιότιμος καλλιτέχνης της Ρωσίας, Σεργκέι Σουμπ.

 • Σκηνοθέτης - παραγωγός Λυκ Περσεβάλ (Γερμανία - Βέλγιο)
 • Σχεδιαστής παραγωγής Αννέτ Κουρτς (Γερμανία)
 • Σχεδιαστής κοστουμιών Ιρίνα Ριάμποβ (Γερμανία)
 • Σχεδιαστής φωτισμού Μαρκ Βαν Ντενές (Βέλγιο)
 • Χορογράφος Τεντ Στόφερ (ΗΠΑ)
 • Μουσική επένδυση Λόταρ Μίλλερ (Γερμανία), Πάβελ Μιχέεβ (Ρωσία)
Διανομή:
 • Ντάνκαν, βασιλιάς της Σκωτίας Ανατόλι Ντουμπάνοβ
 • Μάκβεθ Λεονίντ Αλίμοβ
 • Λαίδη Μάκβεθ Μαρία Σουλγκά
 • Μπάνκο Ρομάν Ντριαμπλόβ
 • Λέννοξ Γιούρι Ελάγκιν
 • Μακντόφ Αλεξάντρ Μουραβίτσκι
 • Λαίδη Μακντόφ Γιούλια Γκορμπατένκο
 • Μάγισσες Ευγκένια Τσετβερτκόβα, Τάγια Σαβίνα, Γιούλια Ρόντινα, Νατάλια Ζεστόβσκαγια, Άννα Μπουντάνοβα