Μαθήματα πολέμου ΙΙΙ

Αρχείο Παίχτηκε από 31/01/2020 έως
στο Εθνικό θέατρο - Κτήριο Rex
Κείμενο: Γιάννης Λιγνάδης(επιμέλεια)
Συγγραφέας: δραματοποιημένα επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Μουσική: Σταύρος Λάντσιας
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά) Βασίλης Αθανασόπουλος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαρδάκης, Αντώνης Γιαννακάς, Νάντια Κατσούρα, Στάθης Κόικας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πατσιάνη
Παίζουν μουσική: Σταύρος Λάντσιας, Ορέστης Πετράκης

Περιγραφή

Μετά την επιτυχημένη υποδοχή από το κοινό - εφηβικό μα και ΟΛΩΝ των ηλικιών - ενός εγχειρήματος όπως τα Μαθήματα Πολέμου I  και II έρχονται στο Εθνικό Θέατρο τα Μαθήματα Πολέμου III Αθηναίων Δράματα.

Περισσότερα

Μια δραματουργική σύνθεση του Γιάννη Λιγνάδη βασισμένη σε κείμενα του Ξενοφώντα και του Θουκυδίδη

 

Στο Θέατρο Rex Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Μετά την επιτυχημένη υποδοχή από το κοινό - εφηβικό μα και ΟΛΩΝ των ηλικιών - ενός εγχειρήματος όπως τα Μαθήματα Πολέμου I  και II έρχονται στο Εθνικό Θέατρο τα Μαθήματα Πολέμου III Αθηναίων Δράματα.

Τα Μαθήματα Πολέμου III Αθηναίων Δράματα αποτελούν το τρίτο έργο της δραματικής τριλογίας «Μαθήματα Πολέμου» που έχει ως περιεχόμενο την αρχαία ελληνική ιστορία και θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Ενώ στα δύο πρώτα, η δραματοποίηση περιλαμβάνει αυτοτελή επεισόδια από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη  τα Μαθήματα Πολέμου III Αθηναίων Δράματα δραματοποιούν επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα. Πιο συγκεκριμένα, η πραγμάτευση εστιάζεται στα κυριότερα γεγονότα που συνθέτουν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και τα οποία σηματοδοτούν, παράλληλα, το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας και της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Το έργο περιλαμβάνει τα πλέον δραματικά συμβάντα πρόσληψης και εξοικείωσης των τελευταίων ετών του 5ου αιώνα: την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς και τον αντίκτυπό της στην Αθήνα, το γκρέμισμα των τειχών στην Αθήνα, την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή της σκληρής ολιγαρχίας, τις ωμότητες του καθεστώτος των Τριάκοντα, τα πολιτικά πραξικοπήματα και τις εμφυλιακές διαμάχες, μέχρι, τέλος, την παλινόρθωση της δημοκρατίας.

Πέραν της ψυχαγωγίας, επιδίωξη της παράστασης είναι μέσω της βιωματικής διδασκαλίας, να αποτελέσει ένα εργαλείο εξοικείωσης του κάθε θεατή με ανάλογα κείμενα.

Συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής και τον θεατρικό οργανισμό Dramaticus

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κλείτος Κωμοδίκης
Φωτογράφος παράστασης: Σταύρος Χαμπάκης

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπέροχη ξεχωριστή , διδακτική παράσταση!
    Οι ερμηνείες σαγηνευτικές, θαυμάσια σκηνοθεσία και υπέροχη ζωντανή μουσική που έδενε απόλυτα με το κείμενο. Αριστουργηματικό το κείμενο. Πιστεύω ότι το εγχείρημα η επιστήμη να συνπορεύεται με την τέχνη  στην παράσταση αυτή στεφθηκε με επιτυχία!