Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο

Αρχείο Παίχτηκε από 23/10/2017 έως 02/01/2018
στο Bios
Διάρκεια: 120'
Κείμενο: Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης)
Σκηνοθέτης: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνογραφία: Ζωή Αρβανίτη
Ερμηνεύουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης

Περιγραφή

Ο Ζακ-Ιβ και ο Γκαστόν είναι οι Ginger Creepers. Mία μπάντα πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής που αποσύρεται σε ένα απομακρυσμένο δάσος για να ανακαλύψει τον απόλυτο ήχο. Μέσα από μια «μικροσκοπική» προσέγγιση, αναζητούν τον ήχο μέσα στην μοριακή ύλη, μέσα στον Χρόνο για να εγκλωβιστούν τελικά μέσα στη συναισθηματική του μνήμη.

Περισσότερα

μία παράσταση των Ginger Creepers Theater Band

 Σε μια σκηνή στο δάσος, μια μπάντα αναζητά… τον τέλειο ήχο.

Η παράλογη σχέση που αναπτύσσεται με το μουσικό τους όραμα μετατρέπει το έργο σε μια συμβολική αντι-Οδύσσεια όπου σε αντίθεση με το ομηρικό έπος, εδώ ο στόχος ξεθωριάζει και η αναζήτηση οδηγεί σε ερμητισμό: σε έναν αέναο κύκλο, που οδηγεί τους ήρωες σε ένα παράλογο υπαρξιακό ταξίδι με προσωπικούς Κύκλωπες και σειρήνες σε έναν άχρονο τόπο. Σε ένα δάσος που ποτέ δεν ξημερώνει.

«We ask the captain,
Where are we heading, sir?
The captain looks both of us in the eyes,
You are the captain, he says, Ulysseses.»

«Ulysseses»
a song by Ginger Creepers

H νέα θεατρική παράσταση του σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη και της καλλιτεχνικής ομάδας Ginger Creepers Theater Band  (Χ.Καπενής - Γ. Χατζάκης) είναι μια ωδή στον ήχο ως αίσθηση που ορίζει την ύπαρξη.  Σε ένα ιδιότυπο «ηχητικό» σκηνικό γεμάτο συμβολισμούς που αποκρυπτογραφούν τα βιώματα των ηρώων το έργο εκτυλίσσεται σε τέσσερα μέρη:

  1. Η προετοιμασία των ηρώων: Οι πόρτες ανοίγουν 1.5 ώρα πριν την έναρξη, όπου οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν διαφορετικά μουσικά events, dj-sets, καθώς και την προετοιμασία των δύο ηρώων για την επικείμενη παράσταση. Κάθε βδομάδα θα ανακοινώνεται και το πρόγραμμα της ενότητας
  2. Διάλεξη για την ιστορία του ήχου: Μια ανασκόπηση για την ιστορία του ήχου από τον 20ο αιώνα μέχρι τους Ginger Creepers
  3. Το έργο: Ο Ζακ-Ιβ και ο Γκαστόν αποσύρονται στο δάσος
  4. Μουσικό Live: Το έργο ολοκληρώνεται, έναν χρόνο αργότερα, όπου οι ήρωες, επιστρέφουν στο αστικό περιβάλλον και πραγματοποιούν ένα μουσικό Mini live με πρωτότυπες μουσικές παραγωγές που συνοψίζει την εμπειρία τους.

*Γνωρίστε τους ήρωες, Ζακ-Ιβ και Γκαστόν, από κοντά!
- Οι Ginger Creepers καταφθάνουν στην Αθήνα από το Βέλγιο! Ελάτε στο party προς τιμήν τους, σε ένα μοναδικό dj set την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 22.00 στο Bios. Στα Decks οι Ζακ Ιβ& Γκαστόν και Sound Injection

-Οι Ginger Creepers ζουν στο διαδίκτυο με online ταυτότητα και μουσικό βιογραφικό! Γνωρίστε τους μέσα από τις διαδικτυακές τους σελίδες FB page, YT Channel 

Μουσική-Sound Design: Βύρων Κατρίτσης
Δραματουργική Συνεργασία: Voltnoi
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Παραγωγή: Ginger Creepers & Bios

*Γνωρίστε τους ήρωες Ζακ-Ιβ και Γκαστόν πριν την "live" τους εμφάνιση στο Θέατρο. Mε online ταυτότητα και μουσικό βιογραφικό (FB pageYT Channel) οι Ginger Creepers ζουν στο διαδίκτυο και προετοιμάζουν το ταξίδι τους στην Αθήνα.

Οι Ginger Creepers είναι η νεοσύστατη "θεατρική μπάντα" των Γρηγόρη Χατζάκη και Χρήστο Καπενή που κινείται με βασικό γνώμονα το πειραματικό θέατρο, στα μονοπάτια του σουρεαλισμού, του μαγικού ρεαλισμού και της μινιμαλιστικής αισθητικής. "Ο ΗΧΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ειναι το πρώτο τους θεατρικό έργο ως καλλιτεχνκή ομάδα.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα παράσταση με νέα παιδιά.Είχε ενδιαφέρον στο ξεκίνημα που οι ηθοποιοί μίλησαν για το τι είναι ο ήχος.Στη συνέχεια μας μεταφέρουν στην ιστορία με ηχογραφημένους ήχους και αντικείμενα.Πολύ καλοί οι δύο ηθοποιοί και ξεχωρίζει η κοπέλα που συμμετέχει κι εκείνη μιλώντας τους στα γαλλικά και να είναι πολύ παραστατική.Το μόνο που ίσως χρειαζόταν είναι κάποια μείωση στον χρόνο.

  2. Καλή προσπάθεια.Το αποτέλεσμα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε.Εντούτοις οι πρωταγωνιστές πιστεύω τα έδωσαν όλα.Και τους αξίζει συγχαρητήρια γι' αυτό.Μειονέκτημα της παράστασης η μεγάλη διάρκεια της.Ευχαριστώ πολύ για τις προσκλήσεις.

  3. Τη Δευτέρα το βράδυ παρακολούθησα την πειραματική αυτή παράσταση στο υπόγειο του Bios. Μπροστά σε 10 με 15 άτομα περίπου, οι δυο ηθοποιοί, καθισμένοι αριστερά και δεξιά ενός τραπεζιού ξεκίνησαν να μιλούν εναλλάξ για την ιστορία του ήχου και της μουσικής παραθέτοντας κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες (π.χ. αναφορά στον John Cage). Μια κοπέλα στο βάθος, καθισμένη μπροστά από μια κονσόλα, προς το παρόν αμέτοχη. Στη συνέχεια οδηγούμαστε νοητά στο δάσος όπου οι δυο πρωταγωνιστές αναζητούν τον απόλυτο ήχο. Εκεί παρακολουθούμε την πορεία των σκέψεών τους, άλλοτε ανεβαίνοντας σε ένα τρένο και άλλοτε αναπλάθοντας ένα όνειρο ή συμμετέχοντας σε μια φανταστική γιορτή. Κάποια στιγμή η κοπέλα της κονσόλας ουρλιάζει και έπειτα επιβάλλει την παρουσία της μιλώντας για λίγο ακατάσχετα στα γαλλικά. Η παράσταση κλείνει με τους Ginger Creepers πίσω από τα decks και την κοπέλα στο ρόλο της τραγουδίστριας. Ενδιαφέρουσα στο σύνολο της παράσταση με μοναδικό της μειονέκτημα την υπερβολική της διάρκεια. Ευχαριστώ τη Θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση.