Το παράπονο του νεκροθάπτου

Αρχείο Παίχτηκε από 12/10/2017 έως 01/04/2018
στο Αθηναΐς
Διάρκεια: 75'
Συγγραφέας: Εμμανουήλ Ροΐδης
Διασκευή: Μπάμπης Κλαλιώτης
Σκηνοθέτης: Μπάμπης Κλαλιώτης
Σκηνογραφία: Δανάη Σταματίου
Κοστούμια: Σοφία Κόκκουρα
Φωτισμοί: Μπάμπης Κλαλιώτης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κρομύδας, Δώρα Χουρσανίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου

Περιγραφή

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς  - Μουσική Θεατρική Σκηνή παρουσιάζεται το διήγημα του Εμμανουήλ Ροΐδη «Το παράπονον του νεκροθάπτου» από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:15.

Περισσότερα

Αν έχεις μέσα στο στήθος σου καρδιά και όχι πέτρα, μη λες πως φταίει ο λαός, αλλά φώναξε μαζί μου: «Ανάθεμα εις τους λαοπλάνους»!
Εμ. Ροΐδης

 «Το παράπονον του νεκροθάπτου» δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από τις 19 έως τις 27 Νοεμβρίου του 1895, στην εφημερίδα Εφημερίς. Ο Ροΐδης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Καυστικός και οξυδερκής, έχει διατυπώσει το περίφημο «γνωρίζει δώδεκα τρόπους να προσπορίζεται χρήματα εκ των οποίων ο τιμιότερος είναι η κλοπή».

«Το παράπονο του νεκροθάπτου» είναι από τα λιγότερο γνωστά διηγήματά του. Ο συγγραφέας σε κάθε του κείμενο δεν παραλείπει τις οξείες αιχμές στην ελληνική νοοτροπία και την ευκολία των ανθρώπων της εξουσίας να κάνουν χρήση της διαφθοράς, χωρίς ενοχή και διάθεση μεταμέλειας. Όσον αφορά στο έργο «δεν πρόκειται «περί συναισθηματικής τινός γλυκαναλατίας» δηλώνει από την αρχή. Ήρωας είναι ένας καλός άνθρωπος με το όνομα Αργύρης που, βασιζόμενος στις υποσχέσεις και τις ελπίδες των πολιτικών, κατάντησε από εύπορος νοικοκύρης σε νεκροθάπτης. Διαχρονικός, ευθύβολος, δηκτικός, πανέξυπνος, καταγίνεται με θέματα, που όσα χρόνια και να περάσουν θα είναι μέρος της εμπειρίας κάθε ανθρώπου.  Η ελπίδα, ειδικά ως έννοια, έχει τόσο πολύ εκπέσει, που απομεινάρια της δε βρίσκεις ούτε καν στους υπονόμους. Αλλά, κύριοι, να είστε προσεκτικοί, όταν στερείτε την ελπίδα από ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα.

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλού Ιστορίου
Φωτογραφίες-βίντεο: Γιάννης Μπλέτας

 

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια εξαιρετική θεατρική απόδοση στο υπέροχο έργο του Εμμ Ροιδη. Ατμόσφαιρα και λόγος έδεσαν υπέροχα. Πολύ καλή σκηνοθεσία και ερμηνείες με ωριμότητα παρά το νεαρό της ηλικίας των ηθοποιών Μην το χάσετε, μια παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!!!