Phone home

Αρχείο Παίχτηκε από 19/10/2016 έως 30/10/2016
στο Σφενδόνη
Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός, Έρι Κύργια, Tom Mansfield, Zodwa Nyoni, Michael Sommer, Nora Schüssler.
Σκηνοθέτης: Γιάννης Καλαβριανός
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Χριστίνα Μαξούρη, Στέφη Πουλοπούλου, Κώστας Σιλβέστρος

Περιγραφή

Τρία θέατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο) δημιουργούν μια κοινή σπονδυλωτή παράσταση, η οποία  παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας. Οι ιστορίες ολοκληρώνονται με τις σκηνές να συνδέονται ζωντανά και τους ηθοποιούς να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου.

Περισσότερα

Μία τριεθνής θεατρική παράσταση

Η νέα παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris σε παραγωγή Highway Productions και Λυκόφως, βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων, που ακούσια ή εκούσια άφησαν το σπίτι τους για να φτιάξουν ένα καινούργιο.

Οι τρεις παραστάσεις μεταδίδονται παράλληλα στο διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο να επιλέξουν την πόλη και την εξέλιξη της ιστορίας, που θα παρακολουθήσουν.

alexia

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 από τον Γιάννη Καλαβριανό και την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris στην Αθήνα, τον Γερμανό σκηνοθέτη και δραματουργό Michael Sommer και τον θίασο Pathos München στο Μόναχο, ενώ στην πορεία προστέθηκε στη δημιουργική ομάδα ο Άγγλος σκηνοθέτης Tom Mansfield και το Upstart Theatre στο Λονδίνο.

Από τα μέσα του 2015, οι τρεις θίασοι εργάστηκαν πάνω στο ζήτημα της αλλαγής σπιτιού, της μετακίνησης και της επικοινωνίας με όσους μένουν πίσω. Η περίοδος της έρευνας και της προεργασίας του Phone Home συνέπεσε με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στη σύγχρονη ιστορία, ως επακόλουθο του πολέμου στη Συρία, οπότε και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν και ιστορίες προσφύγων και μεταναστών.

Οι συντελεστές οργάνωσαν εργαστήρια και συνεργάστηκαν με κέντρα υποδοχής, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών, προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με ανθρώπους, που βρέθηκαν ως μέτοικοι στις τρεις πόλεις επιλέγοντάς τες είτε ως νέο τόπο κατοικίας είτε ως σταθμό στην πορεία προς το νέο τους σπίτι. Στην Αθήνα, συνεργαστήκαμε με το Συνεργείο και  τη θεατρική ομάδα Station Athens, την ΑΜΑΚΑ, το Στέκι Μεταναστών και την οργάνωση Faros, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια με τη συμμετοχή προσφύγων, μεταναστών και εθελοντών.

Η επεξεργασία του υλικού και η διαδικασία της συγγραφής πραγματοποιήθηκε τόσο διαδικτυακά, όσο και σε συναντήσεις των συντελεστών στο Μόναχο (Απρίλιος του 2016) και το Λονδίνο (Ιούνιος 2016). Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη συνάντηση των τριών θιάσων στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2016), οπότε και ολοκληρώθηκε ο τεχνικός σχεδιασμός.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CREATIVE EUROPE

Το Phone Home αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου project και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe – Δημιουργική Ευρώπη: Διακρατικά Σχέδια Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το project συγκέντρωσε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες κατά την κρίση της σχετικής επιτροπής, καθώς η ανάπτυξή του καλύπτει τους κύριους στόχους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής δημιουργικότητας, που έχουν τεθεί από το Creative Europe και αφορούν στην καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ συντελεστών από διαφορετικές χώρες, τη χρήση νέων τεχνολογιών για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής διαδραστικότητας συντελεστών και θεατών και την προσέγγιση μιας σύγχρονης θεματικής και ενός πολυσυλλεκτικού σε ηλικία και καταβολές κοινού.

Θα πραγματοποιηθούν δέκα συνολικά παραστάσεις, ταυτόχρονα και στις τρεις χώρες, από τις 19 έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 (Τετάρτη έως Κυριακή).

ΙΔΕΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Καλαβριανός
ΚΕΙΜΕΝΟ: Γιάννης Καλαβριανός, Έρι Κύργια, Tom Mansfield, Zodwa Nyoni, Michael Sommer, Nora Schüssler.
ΣΚΗΝΙΚΑ: Ευαγγελία Θεριανού
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ - ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γκέλυ Καλαμπάκα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Αλεξία Μπεζίκη
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αλέκος Αναστασίου 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ελίνα Γιουνανλή
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ: Στάθης Αθανασίου
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Toolframe
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ PROJECT: Μαρίλια Σταυρίδου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Κατερίνα Μπερδέκα
ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Χριστίνα Ραυτοπούλου
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Highway Productions σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως  
Πολύτιμες πληροφορίες για την παράσταση:

  • Τα αγγλόφωνα κομμάτια της παράστασης θα παιχτούν με ελληνικούς υπέρτιτλους.
  • Η ώρα έναρξης της παράστασης θα τηρηθεί αυστηρά λόγω των συγχρονισμένων συνδέσεων με το Λονδίνο και το Μόναχο.
  • Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα προγραμματιστούν συζητήσεις μεταξύ θεατών και συντελεστών, μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης, που θα μεταδίδεται και στις τρεις πόλεις και διεθνώς μέσω streaming.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις σχετικά με το Phone Home, μπορείτε να επισκέπτεστε:

www.phonehome.eu

www.lykofos.org

https://twitter.com/lykofostheater @lykofostheater

www.facebook.com/phonehomeplay

www.upstart-theatre.co.uk

https://twitter.com/upstarttheatre  @upstarttheatre

www.pathosmuenchen.de

https://twitter.com/pathosmuenchen  @PATHOSmuenchen

Το Phone Home υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe – Δημιουργική Ευρώπη: Σχέδια Διαπολιτισμικής Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με την υποστήριξη / Υπό την αιγίδα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΧΟΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Βίντεο