Το μάθημα

Αρχείο Παίχτηκε από 11/03/2016 έως
στο
Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Ευγένιος Ιονέσκο
Σκηνοθέτης: Μπάμπης Σπανός
Ερμηνεύουν: Κώστας Δράκος, Ιωάννα Οριό και Κωνσταντίνα Σιλεβρή

Περιγραφή

«Εκεί που σταματά η λογική… αρχίζει το μάθημα» Γραμμένη το 1951 αυτή η σκοτεινή κωμωδία απεικονίζει την χωρίς λογική, αυξανόμενα εξοργιστική διδασκαλία ενός διαταραγμένου καθηγητή και μιας αδύναμης μαθήτριας – ντυμένη με το μανδύα της κριτικής, σχετικά με τις μεθόδους διδασκαλίας, την εξουσία και την πολιτική. Η μαθήτρια αντιμετωπίζει δυσκολία στο να κατανοήσει τα λόγια του παλιού καθηγητή, που η ίδια επέλεξε για να της διδάξει τα προπαρασκευαστικά μαθήματα. Με την πάροδο του χρόνου η δυσκολία των μαθημάτων μεγαλώνει και η μαθήτρια δεν αντιλαμβάνεται πια το δάσκαλό της, ενώ έχει οδηγηθεί στην πλήρη υποταγή.

Περισσότερα

«Ήταν γραφτό μου να υπομένω τον εφιάλτη που επέλεξα.» Μπάμπης Σπανός (Σκηνοθέτης)

«Το μάθημα» στο σήμερα….

«Η κοινωνία φαίνεται απούσα, αλλά η επίδρασή της προσπαθεί να μπει από τα κλειστά παράθυρα και πόρτες. Είναι πάντα εκεί για να επιβάλει τη θέληση της ακόμα και αν οι πρωταγωνιστές της το αρνούνται. Και η υπηρέτρια είναι εκεί για να υπηρετεί και να προστατεύει τον κύριο της απ αυτό που η ίδια του έχει επιβάλει. Γιατί η εξουσία μπορεί να έχει πάτωμα, αλλά δεν μπορεί να έχει οροφή.

Η διδασκαλία αρχίζει σαν παιχνίδι, οριακά ερωτική και εξελίσσεται σε ένα βασανιστήριο χωρίς έλεος. Εκτός εάν ο μαθητής κατανοήσει και παπαγαλίσει αυτά που δεν καταλαβαίνει. Και όταν απεγνωσμένα ζητάει βοήθεια αυτή δεν έρχεται. Η αδυναμία συνεννόησης είναι μια αδιέξοδη κατάσταση, η οποία δεν λύνεται αλλά κόβεται

Φωτογραφία: Αντ. Συμεωνάκης
Φωτισμοί: Κ.Πετράκης-Δ.Κωστόπουλος

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα την πρεμιέρα της παράστασης στις 11/3/16 ύστερα από παραχώρηση πρόσκλησης από τη Δέσποινα Δημητριάδου την οποία και ευχαριστώ !.
    Όταν η τυπική διδασκαλία αρχίζει σαν παιχνίδι, οριακά ερωτική και εξελίσσεται σε εξοργιστικά βασανιστική. Μια ακόμα σκανδαλιστικά αθώα μαθήτρια (Ιωάννα Οριό) μεταβάλλεται σε άβουλο υποχείριο που δεν δύναται να κατανοήσει επαρκώς και παπαγαλίζει αυτά που δεν καταλαβαίνει. Η αδυναμία συνεννόησης είναι μια διαρκής και αδιέξοδη κατάσταση η οποία δεν λύνεται, αλλά αναπόφευκτα και μοιραία κόβεται... Και η πιστή υπηρέτρια (Κωνσταντίνα Σιλεβρή) είναι εκεί για να υπηρετεί και να προστατεύει τον κύριο της (Κώστα Δράκο) απ αυτό που η ίδια του έχει επιβάλει !.. Έτσι, δημιουργείτε ένα παράξενο τρίο, καθηγητής-μαθήτρια-υπηρέτρια ή αλλιώς ένας αντικατοπτρισμός της δομής θύτης-θύμα-κοινωνία... Ο ένας αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον μέσα στον φαύλο κύκλο. Η ατάκα που πραγματικά μένει και σε βασανίζει και μετά την παράσταση, όσο και να φαίνεται αστείο είναι: «Πονάει το δόντι μου !». Εκεί ακριβώς κυριολεκτικά και μεταφορικά ξεκινάει όλο το πρόβλημα της κοινωνίας !.

  2. Ένα εργο με προβλημτισμο επίκαιρο Μεγάλο το διλημα για τη ματαιότητα επικοινωνίας των γενεών
    Καλη η προσπάθεια των ηθοποιών Νομίζω ότι πρέπει να το δουμε πολύ ειδικα γονεις Ευχαριστώ την θεατρομανία για την πρόσκληση