Αρχική Εκπαίδευση Σεμινάρια-Εργαστήρια Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής


Νέος κύκλος
Τρίτη 8:00-10:00 το απόγευμα 
​ξεκινάμε στις 11 Ιανουάριου 
ή
Πέμπτη 11:00-01:00 το πρωί
ξεκινάμε στις 13 Ιανουαρίου
 
Χίλιες και μία ιστορίες

Συγγραφέας: Αργυρώ Μαντόγλου

​ Στόχος του σεμιναρίου «Χίλιες και μία ιστορίες» είναι η άντληση υλικού από το περιβάλλον μας αλλά και από τη δική μας προσωπική ιστορία. Επίσης, θα ασκηθούμε στο να εντοπίζουμε τα ερεθίσματα εκείνα που προσφέρονται σε ένα αστικό τοπίο αλλά και σε εσωτερικούς, ιδιωτικούς χώρους, προκειμένου να συνθέσουμε τις δικές μας γραπτές αφηγήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα αυτοτελές έργο ή να ενταχθούν σε ένα έργο μεγαλύτερης έκτασης (νουβέλα/ μυθιστόρημα).

 
Θα εργαστούμε με τις αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή και όραση), με παλιά ξεχασμένα βιώματα και μνήμες και θα ενισχύσουμε τις τεχνικές εκείνες που βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας. Θα «συνεργαστούμε» με τον παλιό μας εαυτό, τον έφηβο και το παιδί και θα «δανειστούμε» το φρέσκο βλέμμα του. Έμφαση θα δοθεί στον εναλλακτικό και καινοτόμο τρόπο μεταγραφής της εμπειρίας, στη βαρύτητα της λέξης, στην ιδιαίτερη έκφραση του καθενός και στην ενίσχυση της δικής μας φωνής προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη και η πρωτοτυπία του γραπτού μας. 

Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις θα μάθουμε:


Να εντοπίζουμε τις εικόνες εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή του δικού μας αφηγηματικού κόσμου· εικόνες που μπορεί να ενταχθούν και να ενσωματωθούν στο εν εξελίξει γραπτό μας και ως μοχλός που θα φέρει στην επιφάνεια και άλλες ασυνείδητες πτυχές, μη ορατές  στο  γυμνό μάτι.

Θα μάθουμε να «διαβάζουμε» και  να εντοπίζουμε σε σελίδες από λογοτεχνικά έργα τις εικόνες εκείνες που εξελίσσονται σε μοτίβα και ενισχύουν την πλοκή, το ύφος και τον τρόπο κατασκευής αλησμόνητων χαρακτήρων που έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο. Επίσης, θα εξετάσουμε τις τεχνικές εκείνες που βοηθούν στη δημιουργία ζωντανών σκηνών και συναρπαστικών ιστοριών.

Κυρίως, θα μάθουμε να παρατηρούμε τον κόσμο, την τέχνη αλλά και την καθημερινότητα  ως συγγραφείς. Να διακρίνουμε τον υπαινιγμό, την πολυσημία, τη συνύπαρξη μικρόκοσμων και τις ασυνείδητες ορμές. Μέσα από αποσπάσματα βιβλίων που θα μας δοθούν, φωτογραφίες, έργα τέχνης, σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, θα ασκηθούμε στο να χτίζουμε την ατμόσφαιρα, να δημιουργούμε χαρακτήρες, να επινοούμε διαλόγους, πλοκή, ανατροπές και να τροφοδοτούμε το γραπτό μας με ζωντανές μεταφορές και ανατρεπτικές σκηνές.​


Διάρκεια: 7/δίωρες συναντήσεις
Τετάρτη: Ιανουάριος 11, 18, 25  Φεβρουάριος 1, 8,15, 22 
Παρασκευή: Ιανουάριος 13, 20, 27 Φεβρουάριος 3, 10, 17, 24

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Το μπουφάν της Χάρλεϊ"
Επόμενο άρθροΤο ιστορικό κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου ντύθηκε κυανό...