Σεμινάριο σκηνοθεσίας με τη Βαρβάρα Δούκα

seminaria

Από την 1η Οκτωβρίου

Ενας κύκλος εισαγωγής και πρακτικών μαθημάτων πάνω στην σκηνοθεσία στο θέατρο και γενικότερα τις παραστατικές τέχνες όπως η όπερα, ο χορός, το μουσικό θέατρο και άλλες μικτές τεχνικές σκηνικής παρουσίασης που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε 12 περίπου μαθήματα, θα γνωρίσουμε:

1) Μία σύντομη ιστορία της σκηνοθεσίας, από το 1887 έως τις μέρες μας.

2) Μία προσέγγιση της σκηνικής πράξης με βάση τις κοινωνικές και τις ιστορικές ανάγκες.

3) Αρχιτεκτονικά στοιχεία των θεατρικών χώρων, με βάση το σχήμα της σκηνής και το συνολικό οικοδόμημα, και πως επηρεάζει τη σκηνοθεσία.

4) Τι είναι mise en place και τι επιλογές έχει ο σκηνοθέτης ανάλογα με το έργο.

5) Πως επιτυγχάνει μία διανομή και πως αποφεύγει κανείς το κλισέ.

6) Τι είναι σκηνοθετική γραμμή και πως ακολουθείται

7) Η σπουδαιότητα του ‘γιατί;’ στη σκηνοθεσία

8) Η διδασκαλία των ηθοποιών - εισαγωγή

9) Στοιχεία σκηνογραφίας και φωτισμού – Η συνεργασία με τους συντελεστές και το τεχνικό προσωπικό

10) Ο ‘περίγυρος’ μιας παράστασης – Η κοινωνική και ιστορική ένταξη της στο ζωντανό γίγνεσθαι – Είδη και κατηγορίες παραστάσεων

11) Σύγχρονες παραστάσεις – Η έννοια της ‘παραστασιμότητας΄στις μέρες μας – Ψηφιακά εργαλεία- Νέες τάσεις στην έννοια του Θεάτρου

12) Παρουσίαση σκηνοθετικού βιβλίου [book] – εργασίας [director’s book] για ένα έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου που θα του δοθεί.

Στον κύκλο αυτού του σεμιναρίου θα υπάρξουν ειδικά μαθήματα για τις αλλαγές στο σύγχρονο θέατρο και μία εισαγωγή για τις πιθανές μελλοντικές εφαρμογές όλο και πιο ανανεωμένων ψηφιακών εργαλείων και πως μπορούν να χρησιμέψουν ως εργαλεία στις παραστατικές τέχνες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να έχουν μία πρώτη επαφή με το πώς οργανώνεται μία σκηνική πράξη . Δεν είναι απαραίτητες προηγούμενες γνώσεις θεάτρου ή υποκριτικής, αλλά διάθεση και φαντασία για να ΄ιδρυθεί ’ ένας κόσμος στη σκηνή που θα γοητεύσει, θα προβληματίσει και εν τέλει θα συν-κινήσει το θεατή.

Την καθοδήγηση του σεμιναρίου κα τη διδασκαλία έχει η σκηνοθέτις Βαρβάρα Δούκα.

Στο τέλος των μαθημάτων ο κάθε σπουδαστής θα έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο portofolio σκηνοθέτη για ένα έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου που θα του δοθεί, και θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τη μεθοδολογία που το προσέγγισε.

 

Στοιχεία Σεμιναρίου

Ημέρες και Ώρες Σεμιναρίου: από 1η Οκτωβρίου, και κάθε Σάββατο 14.00-17.00

Συμμετοχή: δήλωση συμμετοχής έως και 30/9

185 € ( πληρωμή σε δύο δόσεις: 90 ευρώ με την εγγραφή και 95 μέχρι 10/11)

165 € (καταβολή όλου του ποσού με την εγγραφή)

Χώρος: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) - Τηλ. κρατήσεων 210 3455020 – 6940290312 || http://www.104.gr/ Official Facebook Page