Συνέντευξη με την Χρύσα Διαμαντοπούλου για τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»

_MG_5348 (Medium) (1)

Την περίοδο της κρίσης έχει ανθίσει το παιδικό θέατρο. Πολλές από τις παραστάσεις που απευθύνονται στους μικρούς μας θεατές είναι πραγματικά αξιόλογες! Μία ομάδα μας κέντρισε το ενδιαφέρον, γιατί οι δουλειές που ανεβάζει είναι ξεχωριστές, διαδραστικές, ψυχαγωγικές και συνάμα εκπαιδευτικές. Το παιδικό μας κοινό τις έχει αγκαλιάσει ένθερμα! Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ταξιδεύει για τέταρτη χρονιά με 3 παραστάσεις! Με την "Μυλωνού", το "Αισώπου κόμιξ!" και τον "Κουκουμπλή". Θα ζήσετε μία μοναδική διαδραστική θεατρική εμπειρία με ζωντανή μουσική, κουκλοθέατρο και πολύ παιχνίδι! Και οι 3 παραστάσεις παρουσιάζονται σε σχολεία, σε πάρτυ και όπου υπάρχουν παιδιά.

Μιλήσαμε με την Χρύσα Διαμαντοπούλου, που είναι ηθοποιός, ειδικευμένη στο θέατρο για παιδιά, και υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας Μικρός Νότος. Πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών (1999) και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο στη RADA, στη σκηνοθεσία θεάτρου, όπου έμεινε και εργάστηκε για τρία χρόνια. Δούλεψε επί χρόνια τόσο στο ελεύθερο θέατρο, όσο στο ΚΘΒΕ και σε πολλά ΔΗΠΕΘΕ ως ηθοποιός, ως σκηνοθέτης και ως υπεύθυνη παραγωγής. Πριν από 2 χρόνια ολοκλήρωσε το διετές σεμινάριο στο Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι μητέρα της Μελίνας της! και ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος.

MIKROS NOTOS LOGO-2 (1)

Επιμέλεια συνέντευξης: Ναντίν Αθανασίου 

 

Πότε ξεκίνησε η θεατρική σας ομάδα;

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 από εμένα. Μαζί με τον Τάσο Ράτζο, σκηνοθέτη, τον Πέτρο Δαμουλή, σκηνοθέτη, ηθοποιό και μουσικό και την Λαμπρινή Σταμάτη, δημοσιογράφο, επικεφαλής της ομάδας "Γονείς Απλά!" στην Ελλάδα, υπεύθυνη για την επικοινωνία της ομάδας, πραγματοποιούμε φέτος για 4η χρονιά δράσεις δημιουργίας και πολιτισμού.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ομάδας σας;

Τα διαδραστικά σχεδιάζουν και οργανώνουν με μεγάλη ακρίβεια η Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός και Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Θεάτρου, ειδικευμένη στο Drama in Education (το Θέατρο στην Εκπαίδευση) & η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος, εκπαιδευτικός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Ο υπέροχος Τάσος Βρεττός φωτογραφίζει τις παραστάσεις μας, ενώ τον γραφιστικό σχεδιασμό της δουλειάς μας έχει αναλάβει το πολυβραβευμένο γραφείο k2design.

Και στις 3 παραστάσεις η ζωντανή μουσική παίζεται από τους ηθοποιούς του Μικρού Νότου, οι οποίοι είναι όλοι επαγγελματίες ηθοποιοί με προϋπηρεσία στο ελληνικό θέατρο, αλλά κυρίως με μεγάλη αγάπη και μεράκι για το θέατρο για παιδιά. Έχουμε την χαρά να έχουμε στην ομάδα μας τον Λευτέρη Αγγελάκη, την Αθηνά Αλεξοπούλου, την Έλενα Γεροδήμου, τη Ρεβέκκα Γιαννάκη, την Έλενα Μεγγρέλη, τον Χάρη Μπόσινα, τον Δαμιανό Νικολαϊδη, την Άννη Ντουμούζη, τον Συμεών Τσακίρη.

MikrosNotos-AisopouKomix2015-LowRes1-1024x873

Και ποιοι οι στόχοι σας;

Και οι 3 παραστάσεις μας συναντιούνται στην αγάπη μας για το παιδί. Συναντιούνται στην ποιότητα που προσφέρουμε στο παιδί. Συναντιούνται στο μεράκι της δουλειάς μας, στο σεβασμό μας για την παιδική ηλικία και τις ανάγκες της. Συναντιούνται στο θέμα μας: το ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Συναντιούνται στις πρώτες ύλες της δουλειάς μας, αγνά υλικά, ελληνικά παραμύθια, με ζωντανή μουσική και κούκλες, τραγούδια, διαδραστικό μέρος, εμπειρία, χαρά και φαντασία! Συναντιούνται στο κέντρο μας! Στο παιδί!

Φανταστείτε μια ομάδα παιδιών, που μπορούν να εκφράσουν κάθε φορά το συναίσθημα του ήρωα, να ταυτιστούν μαζί του ή να τον απορρίψουν με επιχειρήματα, να διατυπώνουν τις σκέψεις τους ελεύθερα και ανοιχτά. Από την εμπειρία μας μετά από τις 500 και πλέον παραστάσεις που έχουμε κάνει με τις 3 παραστάσεις μας, αυτό που βλέπουμε και νιώθουμε είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη, από ένα αφτί που θα τα ακούσει, χωρίς να τα κρίνει.

Στόχος της ομάδας μας δεν μπορεί παρά να είναι το να προσφέρουμε μία εκπαιδευτική παράσταση, όπου το παιδί είναι το κέντρο της. Τα θέματα των παραστάσεών μας αντλούνται από την ελληνική λαϊκή παράδοση (ελληνικά λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου) και διανθίζονται με ζωντανή μουσική από πρωτότυπα και μη μουσικά όργανα. Με βαθιά γνώση του αντικειμένου, δημιουργούμε παραστάσεις, που μπορούν να μεταφερθούν και να παιχτούν οπουδήποτε, προκειμένου να κάνουμε το θέατρο προσιτό σε όλα τα παιδιά. Οι παραστάσεις μας είναι επί της ουσίας διαδραστικές. Σταματάμε τη δράση, για να ακούσουμε τις ιδέες και τις απόψεις των παιδιών, να προβληματιστούμε μαζί τους και να συζητήσουμε για τη βία, την αλαζονεία, την υπομονή, τη φιλία, τη γενναιότητα, το θυμό, την αγάπη...

MikrosNotos-Mylonou2015-LowRes-1-1024x683

Τελευταία παρατηρούμε ότι ανεβαίνουν όλο και καλύτερες παιδικές παραστάσεις. Τι προσφέρει σ’ ένα παιδί το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι;

Πράγματι είναι πολύ ενθαρρυντικό και βαθιά ανακουφιστικό για εμένα, που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί ομάδες, μικρές, αλλά πολύ δυναμικές, όπως ο Μικρός Νότος και ο Μικρός Βορράς, που κάνουν εξαιρετική δουλειά με εντιμότητα, σεβασμό, γνώση και πραγματική αγάπη για τα παιδιά.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ξεκίνησε από την ανάγκη 2 γονέων, που έχουν την τύχη να ασχολούνται με το θέατρο, και νιώθουν το βάρος της ευθύνης για τα παιδιά τους, αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου! Ο Τάσος (Ράτζος) κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο η φαντασία, το όνειρο, η σκέψη, η ευαισθησία, η ανακούφιση, η αποδοχή, η ανάγκη για έκφραση, θα ενθαρρύνονται και τελικά θα επιβραβεύονται. Ένα περιβάλλον ασφαλές, καλλιτεχνικό, μέσα στο οποίο το παιδί είναι παιδί, με όλα τα δικαιώματα που του πρέπουν. Το παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά, την ψυχαγωγία. Έτσι ο Τάσος Ράτζος δημιούργησε τον Μικρό Βορρά στην Θεσσαλονίκη και εγώ - ένα χρόνο μετά - τον Μικρό Νότο στην Αθήνα, 2 καλλιτεχνικές κολλεκτίβες, που δε λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, αλλά την υψηλή ποιότητα και την αγάπη μας για το παιδί.

Μέσα σε μια πληγωμένη κοινωνία, όπως είναι η ελληνική, μέσα σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, δημιουργικές φωνές αναζητούν τρόπους έκφρασης και τολμούν να δράσουν με μοναδικό κίνητρο την προσφορά της γνώσης, της εμπειρίας και της αγάπης.

Με αυτό τον τρόπο, νιώθουμε ότι προσφέρουμε ένα συναισθηματικό καταφύγιο σε κάθε παιδί.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το στήσιμο μιας παράστασης.

Μία παράσταση στήνεται με πολύ κόπο, με πολύ τρέξιμο, πολλή δουλειά και απέραντη αγάπη για το αντικείμενό μας. Οι παραστάσεις του Μικρού Νότου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα στην παραγωγή τους και στο αποτέλεσμά τους από μία "μεγάλη" παραγωγή, που γίνεται σε ένα κεντρικό θέατρο της Αθήνας! Σκηνοθέτης, μουσικός, ηθοποιοί, χορογράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και όποια άλλη ειδικότητα χρειαστεί συνεργάζονται για το πιο άρτιο αποτέλεσμα.

Το ρεπερτόριο κάθε χρόνο το αποφασίζουμε ο Τάσος (Ράτζος) κι εγώ. Πολλές ώρες συζήτησης για να καταλήξουμε στο επόμενο βήμα της ομάδας. Σημαντική η συμβολή της Λαμπρινής (Σταμάτη) και σε αυτό τον τομέα.

Η επιλογή των συνεργατών μας είναι επίσης πολύ σημαντική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μέσα στα χρόνια έχουμε αποκτήσει πολλούς μόνιμους συνεργάτες, στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε και να "επενδύσουμε" καλλιτεχνικά. Σκεφτείτε ότι ο μουσικός μας Πέτρος Δαμουλής μαθαίνει στους ηθοποιούς να παίζουν μουσικά όργανα, που δεν είχαν πιάσει ποτέ στη ζωή τους!

Μόλις καταλήξουμε στους συνεργάτες-ηθοποιούς και υπόλοιπους συντελεστές - ξεκινάει ο σχεδιασμός των προβών - ημερομηνίες, ώρες, τόπος - και η προετοιμασία της παραγωγής.

4 μήνες πρόβα για κάθε παράσταση, άπειρες μουσικές πρόβες, χτίσιμο λιθαράκι λιθαράκι και σιγά σιγά γεννιέται η νέα μας δουλειά!

Η ενδυματολόγος σχεδιάζει και προτείνει τα κοστούμια, οι μάσκες ή οι κούκλες κατασκευάζονται, δοκιμάζονται, διορθώνονται, ξαναδοκιμάζονται, τα σκηνικά αντικείμενα έρχονται ένα ένα και όλα αρχίζουν να παίρνουν ζωή!

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου και η Φλώρα Σπύρου, υπεύθυνες του διαδραστικού μας, συζητούν με τον σκηνοθέτη κι εμένα τις ιδέες, τις προτάσεις και τις σκέψεις τους και τελικά προτείνουν, σχεδιάζουν και διδάσκουν τα διαδραστικά παιχνίδια, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης!

Παράλληλα η παραγωγή, την οποία "τρέχω" εγώ, βρίσκει και οργανώνει τους χώρους που θα παιχτούν οι παραστάσεις, την φωτογράφιση, αναζητά χορηγούς και ένα σωρό άλλες εκκρεμότητες!

Μαζί με την Λαμπρινή Σταμάτη, την υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας Μικρός Νότος και αγαπημένη πια φίλη, οργανώνουμε την προώθηση της δουλειάς μας προς τα έξω! Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την Λαμπρινή μαζί μας, γιατί είναι πάντα το πιο νηφάλιο και σταθερό κομμάτι της ομάδας. Έχει αναλάβει εκτός από το κομμάτι της επικοινωνίας και το πυροσβεστικό κομμάτι στην ομάδα και την ευχαριστώ πολύ γι'αυτό (γέλιο).

Και επειδή κάθε παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ακόμα και όταν οι παραστάσεις ξεκινούν, σκηνοθέτης, μουσικός, ηθοποιοί, παραγωγή, είμαστε σε διαρκή επαφή και επαγρύπνηση, προκειμένου να διατηρούμε υψηλή την ποιότητα της δουλειάς μας, να διορθώνουμε ή και να αλλάζουμε πράγματα που δεν έχουν πετύχει ή να εξελίσσουμε κάποια άλλα.

 

Ε) Μιλήστε μας για τις 3 φετινές σας παραστάσεις.

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» ξετυλίγει και φέτος την κόκκινη κλωστή και φέρνει στο φως αξίες και θησαυρούς από τον πλούτο της λαϊκής μας αφηγηματικής παράδοσης, μέσα από 3 διαδραστικές παραστάσεις. 3 παραστάσεις με ζωντανή μουσική, κούκλες, μάσκες και πολύ παιχνίδι:

Την "Μυλωνού", που φέτος παίζεται για 4η χρονιά

Το "Αισώπου Κόμιξ!", που φέτος παίζεται για 3η χρονιά

και τη νέα μας παράσταση "Ο Κουκουμπλής".

Πληροφορίες για τις παραστάσεις: 

http://www.theatromania.gr/parastasi/i-milonou/

http://www.theatromania.gr/parastasi/esopou-komix/

http://www.theatromania.gr/parastasi/o-koukoumplis/

MikrosNotos-Koukoublis-LowRes1-1024x766

ΣΤ) Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Επόμενα σχέδια της ομάδας μας είναι να ταξιδέψουμε τα παραμύθια και τους μύθους μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Ευχαριστούμε την Χρύσα Διαμαντοπούλου για την υπέροχη συνένεντευξη, που μας παραχώρησε.

Είδαμε τις παραστάσεις και ξετρελαθήκαμε!!! Σας τις προτείνουμε ανεπιφύλαχτα!!!