Συνέντευξη με τον ηθοποιό Γιώργο Ματαράγκα για την παράσταση «Δον Καμίλο»

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Λιγνού

Το ελληνικό θέατρο σε τι επίπεδο βρίσκεται σε σχέση με το εξωτερικό; 

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μικρή χώρα αλλά είναι το κέντρο πολιτισμού όλου του κόσμου. Πάντα το επίπεδο των ελληνικών παραστάσεων ήταν πολύ υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Αθήνα μόνο υπάρχουν περίπου 300 θέατρα. Μπορεί σε άλλες χώρες να βάζουν πολλά χρήματα για να ανεβάσουν μεγάλες παραστάσεις, όπως μιούζικαλ με τεράστια επιτυχία, αλλά και στην Ελλάδα χωρίς πολλά χρήματα ανεβαίνουν καταπληκτικές παραστάσεις με μεγάλη ποιότητα και πάρα πολλοί θεατές επιβραβεύουν αυτές τις παραστάσεις με το να τις βλέπουν. 

Μιλήστε μας σχετικά με την πορεία της επαγγελματικής σας ζωής και ποιος είναι ο ρόλος σταθμός στη καριέρα σας μέχρι σήμερα;

Βρίσκομαι πάνω στο σανίδι και μπροστά από τις κάμερες σαράντα χρόνια περίπου. Έχω ζήσει μεγάλες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες όπως όλοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι μετά από τόσα χρόνια εξακολουθώ να υπάρχω μέσα σε αυτό το επάγγελμα. Με δύο λόγια, ξεκίνησα μετά τη σχολή κάνοντας πολλές ταινίες με νέους τη δεκαετία του ’80, μετά αρκετές βιντεοκασέτες και με ένα διάλειμμα δύο χρόνων στην Αμερική συνέχισα με τηλεόραση ‘Λάμψη’ και ‘Καλημέρα Ζωή’ για 15 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια έπαιζα στο Θέατρο χειμώνα καλοκαίρι. Πολλοί ρόλοι ήταν αυτοί που στιγμάτισαν την καλλιτεχνική μου πορεία και όλοι αυτοί οι ρόλοι για μένα ήταν σημαντικοί.  

Ποιοι δάσκαλοι σας έχουν στιγματίσει και ποιες συμβουλές τους κρατάτε σαν φυλαχτό;

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που ήμουν στη Σχολή, όπου είχα καταπληκτικούς δασκάλους αλλά είχα και πολλούς σκηνοθέτες που για μένα ήταν δάσκαλοι και από όλους έπαιρνα όσα περισσότερα μπορούσα. Δεν θα ξεχάσω παρόλα αυτά το δάσκαλό μου Νικήτα Τσακίρογλου, που μου είχε πει ότι πάντα θα πρέπει να δουλεύω σκληρά και να είμαι πάντα καλός και έτοιμος.

Νιώσατε ποτέ ότι το επάγγελμα του ηθοποιού δεν είναι ικανό να σας βιοπορίσει;

Στην αρχή όταν ξεκινάς σε αυτή την δουλειά τα πράγματα είναι δύσκολα όπως σε  όλες τις δουλειές… αν καταφέρεις  με πολλή δουλειά και αρκετή δόση τύχης να πετύχεις τότε μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς από αυτή τη δουλειά.

Πείτε μας για τις δυσκολίες που καλείστε να αντιμετωπίσετε την εποχή του κορονοϊού στην εργασία σας;

Τα δύο τελευταία χρόνια η κατάσταση για τον πολιτισμό ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Φτάσανε πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισα και εγώ. Δυστυχώς, ο πολιτισμός πλήρωσε αυτή την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλο επάγγελμα παρόλο που σε κανένα θέατρο δεν παρουσιάστηκε κρούσμα κορονοϊού. Το κράτος δεν βρέθηκε τόσο κοντά όσο θα έπρεπε στους καλλιτέχνες. Τώρα φαίνονται τα πράγματα να γίνονται καλύτερα κι ας ελπίζουμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι κανονικός χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Φέτος θα βρεθείτε με μια πληθώρα ηθοποιών στο Θέατρο Broadway στη παράσταση «Δον Καμίλο», βάλτε μας λίγο στο κλίμα της ιστορίας…

Το έργο του Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο» είναι μια καταπληκτική κωμωδία. Εκτός από το γέλιο όμως θα κάνει το κοινό να συγκινηθεί και να προβληματιστεί. Η πλοκή του έργου έχει να κάνει με δύο παιδικούς φίλους, τον ιερέα Δον Καμίλο και τον κομμουνιστή Πεπόνε. Η μεταξύ τους σχέση αγάπης και μίσους και η έντονη πολιτική αντίθεση δημιουργούν απίθανες καταστάσεις για τον θεατή. Μετά από δύο χρόνια περιοδείας μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες,  η ανταπόκριση του κοινού ήταν απίστευτα καλή, ζεστή και θετική. Έτσι, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε την παράσταση και στην Αθήνα στο Θέατρο Broadway κάτω από κανονικές σχεδόν συνθήκες και πιστεύουμε ότι όσοι έρθουν να δουν την παράστασή μας θα περάσουν σίγουρα πολύ καλά. Άλλωστε, η παρουσία εξαίρετων ηθοποιών όπως η Ελένη Φιλίνη, ο Σταμάτης Τζελέπης, ο Παύλος Κουρτίδης, ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου, η Έλενα Τσεφαλά, η Έφη Κιούκη και φυσικά του Πέτρου Ξεκούκη που  ερμηνεύει μοναδικά τον Δον Καμίλο, είναι μια εγγύηση για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Τα όνειρα σας και τα σχέδιά σας για το μέλλον θα θέλατε να τα μοιραστείτε μαζί μας;

Σχέδια για το μέλλον υπάρχουν πολλά και ελπίζω να πραγματοποιηθούν, αν η ζωή μας μπει πάλι σε μια κανονικότητα. Υπάρχουν λοιπόν προτάσεις και σκέψεις για την επόμενη σεζόν που δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα ακόμα τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Ακόμα, συζητάω και για μία τηλεοπτική εμφάνιση, μακάρι να γίνει πραγματικότητα, γιατί τα τελευταία χρόνια μου έχει λείψει.

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Μια γιορτή στου Νουριάν"
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Οργισμένα νιάτα"