The Kindly Ones [Ευμενίδες] | Το νέο έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου και της ομάδας ODC Ensemble στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν

Μια παράσταση-σχόλιο για την άνοδο του φασισμού στην  Ευρώπη βασισμένη στις Ευμενίδες του Αισχύλου, 

καθώς και στο μνημειώδες έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Μια πολύ σημαντική ελληνική παρουσία.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Μνημείο του ιστορικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Αυστρία κάνει πρεμιέρα το νέο έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου και της ομάδας ODC Ensemble. O τίτλος του έργου είναι «The Kindly Ones» και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Festival der Regionen 2019. Ας σημειωθεί ότι το Στρατοπέδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, το οποίο αποτελεί ένα επισκέψιμο Μουσείο (Memorial), ανοίγει τις πόρτες του στην τέχνη μετά από χρόνια.

 

Η παράσταση αποτελεί μία ισχυρή πολιτική και κοινωνική συνδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Το έργο υπογράφει η σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου και στηρίζεται στιςΕυμενίδες  του Αισχύλου, σε αδημοσίευτα γραπτά και στο εμβληματικό αυτοβιογραφικό έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος επέζησε του στρατοπέδου συγκέντρωσης, στη γνωστή άρια του H. Purcell «TheCold Song» (από το έργο «Βασιλιάς Αρθούρος») κ.α.

H πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Blaine Reininger και εκτελείται ζωντανά από τον ίδιο, ενώ, ερμηνεύουν η εξαιρετική περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου, ο συνθέτης, καθώς και μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων ανδρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν). Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Μαρία Πανουργιά που κατά τη διάρκεια των παραστάσεων δημιουργεί στο σκηνικό χώρο ένα τεράστιο mandala/land art.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένων : ΈλληΠαπακωνσταντίνου
Συνθέτης: Blaine Reininger
Σκηνογραφία και κοστούμια:  Μαρία Πανουργιά

Δραματουργική συνεργασία: Martina Winkel

Παίζουν: Ρόζα Προδρόμου, Blaine Reininger & Martina Winkel

Μαζί τους, μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων αντρών

(από την περιοχή του Μαουτχάουζεν)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Festival der Regionen 2019

29.06-02.07.2019

Mauthausen Concentration Camp Memorial, Austria

[Απόσπασμα]
«Τον καιρό εκείνο, κάθε Κυριακή που δε δουλεύαμε στέκαμε ώρες ολόκληρες και κοιτάζαμε τις γυναίκες που και κείνες βγαίναν απ' τ' αντίσκηνα και μας κοιτάζανε. Η απόσταση που μας χώριζε ήταν μεγάλη. Είναι ζήτημα αν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε κι αν ακόμη φωνάζαμε. Κάτι τέτοιο φυσικά κανείς δεν ξεθάρρευε να το δοκιμάσει. Ούτε χρειαζόταν. Αυτό το σιωπηλό αλληλοκοίταγμα που περνούσε δυο φράχτες από συρματόπλεγμα δεν είχε ανάγκη από μιλιά. Ήταν οι ώρες του έρωτα στο Μαουτχάουζεν...»

«Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης (1922-2011) συνελήφθη σε ηλικία εικοσιενός χρόνων από́ τους Γερμανούς κατακτητές και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, όπου και κρατήθηκε μέχρι το 1945. Η εμπειρία «του επιζώντος» –που αποτελεί́ ταυτόχρονα μαρτυρία της ναζιστικής θηριωδίας αλλά́ και έναν ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια– αποτυπώθηκε στο ομώνυμο αφηγηματικό́ έργο (από́ όπου και το απόσπασμα), καθώς και σε έναν κύκλο τραγουδιών που μελοποιηθήκαν από́ τον Μίκη Θεοδωράκη το 1966 (Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν).

Έλλη Παπακωνσταντίνου & ODC Ensemble

Η πολυβραβευμένη στο εξωτερικό σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα της ODC Ensemble συνεχίζουν τη διθυραμβική πορεία τους, μετά την παγκόσμια περιοδεία του Τρίπτυχου: Την πρεμιέρα της νέας όπερας «OedipusSex with Mum was Blinding» τον Απρίλιο στο Stanford University, την τιμητική παρουσίαση του Σπηλαίου [The Cave], ως νικητή του Διεθνούς διαγωνισμού Music Theatre NOW στο Operadagen Festival και την παρουσίαση του REVOLT ATHENΣ στο Φεστιβάλ Nova Drama στη Μπρατισλάβα τον Μάιο και σε λίγες μέρες στο Φεστιβάλ PUFF, στην Πούλα της Κροατίας.

Η παράσταση «Oedipus, Sex with Mum was Blinding» σε μουσική σύνθεση των Τηλέμαχου Μούσα και Julia Kent στο CCRMA (Computer Research in Music and Acoustics) στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο σε μια από τις ωραιότερες σκηνές του κόσμου στο BAM της Νέας Υόρκης.

Στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε σύντομα. Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Oedipus – Sex with Mum was Blinding trailer: https://vimeo.com/332280452

Λίγα λόγια για την ομάδα «ODC Ensemble»

Η βραβευμένη ODC Ensemble (1st Prize Award, BE Festival 2017 for the REP – UK, winner of the Music Theatre NOW international competition 2018) έχει ιδρυθεί από τη σκηνοθέτιδα  Έλλη Παπακωνσταντίνου και έχει την έδρα της στην Αθήνα. H ODC Ensemble δημιουργεί κυρίως υβριδικές παραστάσεις, εμπνέει και προκαλεί το κοινό με κλασικά και σύγχρονα έργα ενώ δίνει έμφαση στην εκπαίδευση.

Προηγούμενο άρθροΗ Αντιγόνη του Κωνσταντίνου Ντέλλα στο Φεστιβάλ MITTELFEST, Ιταλία
Επόμενο άρθροΤο ερευνητικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα "Μεγάλες Αφηγήσεις. Η Επιστροφή", στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" διερευνά τη συνάντηση ανάμεσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και τις Πολιτικές Επιστήμες.