16ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Αρχείο Παίχτηκε από 29/08/2015 έως 05/09/2015

Σχετικά

Η Καρδιά του Ερασιτεχνικού Θεάτρου χτυπάει δυνατά για 16η συνεχή χρονιά στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου

 

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνει φέτος το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνεται στη βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, τη Νέα Ορεστιάδα Έβρου, όπου το Γκατζολάκι συνεχίζει να τρυπώνει τη μουσούδα του παντού, να πεισμώνει, να αισιοδοξεί, να χαμογελά, να ελπίζει και να καλεί τον κόσμο να... ψηφίσει Θέατρο εν μέσω της πυρετώδους προεκλογικής περιόδου!

 

Έτσι, από το Σάββατο 29 Αυγούστου έως και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015, διοργανώνεται το 16ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων από όλη την Ελλάδα. Οι ερασιτεχνικοί θίασοι φτάνουν στον ακριτικό Έβρο για να λάβουν μέρος σε έναν θεατρικό διαγωνισμό που στόχο έχει την ανάδειξη του καλού Ερασιτεχνικού Θεάτρου και τη συνεχή βελτίωση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος όλων αυτών που, χωρίς οικονομικές απολαβές αλλά με κατάθεση ψυχής, αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στο Θέατρο.

 

| αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Δημητρίου |

 

Από το 2004 έως το απροσδόκητο τέλος του (28/4/2015), ο Βασίλης Δημητρίου παρέμεινε πιστός φίλος, συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας, χαρίζοντας στους ερασιτέχνες του ΔΙΟΝΥΣΟΥ δύο από τις πολυτιμότερες καλλιτεχνικές εμπειρίες τους: τη μουσική και τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης «Λόξα και Δόξα» του Γ. Ξανθούλη, τα οποία έγραψε αποκλειστικά για τον ΔΙΟΝΥΣΟ, ηχογραφήθηκαν και εκδόθηκαν σε cd το 2007 και την πρωτότυπη μουσική για την πρώτη απόπειρα Αρχαίου Δράματος του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, στο έργο «Χοηφόροι» του Αισχύλου. Σ' αυτόν τον μεγάλο δημιουργό, την εξαίρετη καλλιτεχνική προσωπικότητα και καλό φίλο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να αφιερώσουν το φετινό 16ο Φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

 

  • Ο Βασίλης Δημητρίου (12/4/1945-28/4/2015) ήταν συνθέτης και στιχουργός. Έγραψε μουσική για το θέατρο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και για το μπαλέτο, τραγούδια και έργα στο ιδίωμα της σύγχρονης μουσικής για μικρά και μεγάλα σύνολα ή σόλο όργανα. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι σπουδαιότεροι Έλληνες ερμηνευτές όπως Γ. Νταλάρας, Μαρινέλλα, Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Σ. Μπέλλου, Μ. Μητσιάς, Σ. Διονυσίου, Ε. Βιτάλη, Χ. Θηβαίος, Α. Μάνου, Κ. Χωματά, Π. Αστεριάδη, Γ. Μαρίνος κ.α. Ορισμένα από τα τραγούδια του έγιναν και διεθνείς επιτυχίες όπως το "Μαρία με τα κίτρινα", το "Χαλασιά μου" κ.ά. Ανάμεσα στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται τα τραγούδια "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά", Το πεπρωμένο", "Πρόβα νυφικού", "Μέσα σ' ένα τανγκό", "Ω, τι κόσμος μπαμπά", "Πόσο πολύ σ' αγάπησα" κ.ά. Έχει γράψει μουσική σε πάνω από 70 θεατρικές παραστάσεις για το σύγχρονο θέατρο, το αρχαίο δράμα και το παιδικό θέατρο. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Ιωαννίνων, Λαμίας, το Θέατρο Διαδρομή, με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους και με το Κρατικό θέατρο Κρακοβίας στην Πολωνία. Δεκαπέντε από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές έχουν τη δική του μουσική (Κίτρινος Φάκελος, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Πρόβα Νυφικού, Ο Μεγάλος Θυμός, Τρεις Χήρες, Καπνισμένος Ουρανός, Παλίρροια, Ο Κατάδικος, Η Εκτέλεση, Καρυωτάκης, Ματωμένα Χώματα κ.α.). Εχει γράψει τους στίχους σε περίπου 30 δικά του τραγούδια. Έχει μεταφράσει τα χορικά σε 3 από τις 11 κωμωδίες του Αριστοφάνη (Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες, Όρνιθες) για το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε. και το Θέατρο Διαδρομή.

 

  • Δύο δημοφιλείς ηθοποιοί τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού Φεστιβάλ: Δημήτρης Μαυρόπουλος και Αντώνης Λουδάρος

 

Φέτος επιλέχθηκαν ως τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ δύο εκπρόσωποι της νεώτερης γενιάς ηθοποιών, με ιδιαίτερα διακεκριμένη πορεία του καθενός στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Κατά την τελετή έναρξης λοιπόν (29/8) θα τιμηθεί ένας εκ των σταθερών πρωταγωνιστών στα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας, ο Αντώνης Λουδάρος, για τον οποίο θα μιλήσει η ηθοποιός Νεφέλη Ορφανού. Αντίστοιχα, στην τελετή λήξης (5/9), ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ιδιαίτερα αγαπητός ηθοποιός και κυρίως ως κωμικός, τον οποίο θα προλογίσει η ηθοποιός Ελένη Κρίτα.

 

  • Η Κριτική Επιτροπή

 Η Κριτική Επιτροπή του 16ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου, με τους συγκεκριμένους αξιόλογους, έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, διασφαλίζει για μία ακόμη χρονιά τη σοβαρή και έγκυρη αξιολόγηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του διαγωνιστικού μέρους. Την Κριτική Επιτροπή που θα παρακολουθήσει και θα αξιολογήσει όλες τις παραστάσεις στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της Νέας Ορεστιάδας, αποτελούν οι:

Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Μανούσος Μανουσάκης (σκηνοθέτης), Γιάννης Μαργαρώνης (χορογράφος), Άννα Κουρή (ηθοποιός), Ελένη Κρίτα (ηθοποιός).

 

  • Το Φεστιβάλ παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο, ο Αλέξης Κωστάλας.

 

Το Πρόγραμμα

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ορεστιάδας, ώρα 9 μ.μ.

(σε περίπτωση κακοκαιρίας στο “Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ”)

 

Σάββατο 29/8/2015

- Τελετή Έναρξης

- Θεατρική παράσταση (εκτός συναγωνισμού) “Δον Καμίλλο” του Σωτήρη Πατατζή από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ

- Τιμώμενο Πρόσωπο ο Αντώνης Λουδάρος. Θα μιλήσει για τον δημοφιλή πρωταγωνιστή η ηθοποιός Νεφέλη Ορφανού.

 

Κυριακή 30/8/2015

“Ματωμένος Γάμος” του Federico Garcia Lorka, μετάφραση: Νίκος Γκάτσος

από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης (Θ.Ε.Σ.ΜΑ.)

 

Δευτέρα 31/8/2015

“Οκτώ Γυναίκες Κατηγορούνται” του Robert Thomas, μετάφραση-διασκευή: Κώστας Ασημακόπουλος, από το Θεατρικό Εργαστήρι Αναπτυξιακής Δήμου Νέστου

 

Τρίτη 1/9/2015

“Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ” του Edward Albee, μετάφραση: Κώστας Μαυρίδης

από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης

 

Τετάρτη 2/9/2015

“Η Αυλή των Θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη

από τη «Θεατρική Πύλη» του Συλλόγου Πολιτών Πυλαίας «Η Πύλη»

 

Πέμπτη 3/9/2015

“Άγριες Διαθέσεις” του John Tobias, μετάφραση: Γιώργος Κιουρτσίδης

από τον Πολιτιστικό Θεατρικό Σύλλογο Αλμωπίας «Έκφραση»

 

Παρασκευή 4/9/2015

“Μπεσαμέλα” του Μάνου Μανιά

από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης

 

Σάββατο 5/9/2015

- Θεατρική παράσταση (εκτός συναγωνισμού) “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη από την Εφηβική Ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ

- Τιμώμενο πρόσωπο o Δημήτρης Μαυρόπουλος. Για τον αγαπημένο κωμικό θα μιλήσει η ηθοποιός Ελένη Κρίτα.

- Αφιέρωμα στη μνήμη του Βασίλη Δημητρίου - Αγαπημένα Τραγούδια του με τον Αργύρη Δεβετζή (πιάνο) και την Αργυρώ Καραβά (φωνή)

- Απονομή των βραβείων

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Διοργάνωση: ΔΙΟΝΥΣΟΣ Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας

σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και το Δήμο Ορεστιάδας.

 

Πληροφορίες:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ | τ. 2552028280, [email protected], www.dionysos-net.gr

Εισιτήρια: Δωρεάν είσοδος