Άλκηστις

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2022 έως 30/12/2022
στο Θέατρο Χώρος
Διάρκεια: 75'
Σύλληψη: Έλενα Μαυρίδου
Κείμενο: του Ευριπίδη
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
Σκηνοθέτης: Έλενα Μαυρίδου
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαυρίδης
Ερμηνεύουν: Έλενα Μαυρίδου, Δημήτρης Λάλος, Σωτήρης Τσακομίδη, Δήμητρα Κούζα, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτης

Περιγραφή

Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πλαίσιο της σειράς «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Απρίλιο του 2022, μεταφέρεται στο Θέατρο Χώρος.

Η Έλενα Μαυρίδου επιχειρεί τη δική της σκηνοθετική προσέγγιση στο κείμενο «Άλκηστις» του Ευριπίδη, ακροβατώντας ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα.

Περισσότερα

Με  προσωπικό ύφος που εξερεύνησε η σκηνοθέτης στην παράσταση ο «Λάμπρος» του Διονύσιου Σολωμού (υποψήφια παράσταση για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) η «Άλκηστις» είναι μια παράσταση με αναλογικού τύπου εργαλεία, όπως το επιδιασκόπιο και  χάρτινες φιγούρες μιας ναΐφ αισθητικής, που παντρεύει τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Ευριπίδη με τις live λύρες και την τεχνολογία του ήχου.

 

Ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής. Μια παράσταση με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα και  που διερευνά τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς.

 

Ο θεός Απόλλωνας είναι τιμωρημένος από τον Δία.

 

Υπηρετεί ως κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, τον Άδμητο.  Για αντάλλαγμα της φιλοξενίας και της καλής του συμπεριφοράς προσφέρει στον Άδμητο ένα προνόμιο για τη ζωή του: Να αποφύγει τον πρόωρο θάνατο, αρκεί να δεχτεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του και να θυσιαστεί. Η Άλκηστη, η γυναίκα του Άδμητου, προσφέρει τον εαυτό της και θυσιάζεται  για να ζήσει ο άντρας της. Η Άλκηστη είναι νεκρή και άταφη, όταν αναπάντεχα επισκέπτεται το παλάτι ο Ηρακλής. Μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα του παλατιού πίνει και γλεντάει, αφού ο Άδμητος δεν του αποκαλύπτει τα δυσάρεστα νέα. Ένας υπηρέτης του παλατιού του αποκαλύπτει το θάνατό της  και ντροπιασμένος ο Ηρακλής αποφασίζει να φέρει την Άλκηστη πίσω από το Θάνατο.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής – Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Σχεδιασμός φιγούρων: Έλενα Μαυρίδου

Βοηθός σκηνοθέτιδος: Ιωάννα Πιταούλη

Οργάνωση παραγωγής: Γιάννα Αλ Νακά

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκη

Φωτογραφίες

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είδα την παράσταση στις 18/12 αντί για 9/12 που είχα πρόσκληση αφού από το θέατρο είχαν την ευγένεια να μου αλλάξουν ημερομηνία όταν το ζήτησα.
  Ωραία παράσταση με πολύ ενδιαφέρουσα και φρέσκια σκηνοθεσία. Η χρήση ζωντανής μουσικής, νερού, χρωμάτων και σκιών μέσα από το διαφανοσκόπιο έδωσαν μια διαφορετική οπτική σε ένα κλασσικό κείμενο και δημιούργησαν μια ατμοσφαιρική παράσταση. Υπήρχε ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό στοιχείο και η προσέγγιση στο ρόλο του Άδμητου ήταν ένα από τα συν της παράστασης. Αξίζει να τη δείτε. Ευχαριστώ Θεατρομάνια.

 2. Eξαιρετικά ευφάνταστη, πρωτότυπη και δημιουργική σύνθεση!! Το διαφονοσκόπιο και οι προβολές έδωσαν μια πολύ ονειρική, σκοτεινή, τελετουργική χροιά στα πράγματα που σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική σε ταξιδεύουν σε κάτι αρχαικό, σχεδόν πρωτόγονο, κρατώντας, ωστόσο, τη βάση του σύγχρονου, του μοντέρνου τόσο στην υποκριτική όσο και στη σκηνοθεσία. Πολύ καθαρός ο σκηνοθετικός και υποκριτικός στόχος, εξαιρετικό το ΄΄πείραγμα΄΄ (ειδικά της Αδμήτου), πολύ ιδιαίτερο το ΄΄ταξίδι΄΄ και η οπτική, με μόνη πλην την υπερβολική ΄΄καθημερινότητα΄΄ του κειμένου (αισθάνθηκα πως πολλές φορές προσπερνούσαν κάπως την βαρύτητα και την πυκνότητα του κειμένου για να αποφύγουν, ίσως, την ΄΄τραγωδία΄΄ και την υπερβολή της, με αποτέλεσμα, όμως, σε πολλά σημεία ο λόγος να παραγίνεται ΄΄καθημερινός΄΄). Κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, σε ευχαριστώ Θεατρομάνια!!

 3. Εκπληκτική παράσταση. Ήταν φανταστικός ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης (Ηρακλής), με εντυπωσίασε πάρα πολύ η Έλενα Μαυρίδου (Άλκηστις) στη λιτότητά της αλλά & η σκηνοθεσία της. Το εύρημα με το διαφανοσκόπιο ήταν απίστευτο & (θεωρώ) πανδύσκολο: πέρα από φαντασία απαιτεί απόλυτη ακρίβεια. Ένα τεράστιο ατού & η πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Μαυρίδη. & Δημήτρης Λάλος (Άδμητος) ο πιο σουρεάλ τραγικός ήρωας ever. Συγχαρητήρια (για πολλαπλά encore)!

 4. Πάρα πολύ ωραία παράσταση!
  Φοβερές οι ερμηνίες των ηθοποιών σε ένα κείμενο ιδιαιτερα δύσκολο.
  Επίσης ήταν πολύ όμορφες οι εναλλαγές του φωτός.
  Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!
  Ευχαριστώ πολύ Θεατρομανία για τις προσκλήσεις.

 5. Υπέροχη παράσταση
  Τόσο ευφάνταστη, τόσο εύστοχη.
  Η προσέγγιση ήταν πολύ όμορφη καλλιτεχνικά, θεατρικά και ως έρμηνεια του κειμένου.
  Η απόδοση των συναισθημάτων των χαρακτήρων αλλά και η μετάδοσή τους στους θεατές ήταν επίσης εύστοχη, έξυπνη και άμεση.
  Πολύ καλές έρμηνειες!
  Συγχαρητήρια στην ομάδα!

 6. Μια παράσταση που παντρεύει τον λόγο του Ευριπίδη με την λίρα live, την τεχνολογία με το ενδοσκόπιο κα τις χάρτινες φιγούρες . Λιτό σκηνικο, μοντέρνο ιδιαίτερο. Οι ηθοποιοί καθώς και ο υπόλοιποι συντελεστές ήταν εξαιρετικοί Ο χώρος του θεάτρου ήταν ζεστός και φιλόξενος. Ευχαριστούμε πολύ

 7. Η παράσταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθετικά, μοντέρνα και πρωτότυπη. Βασικό στοιχείο σε όλη την παράσταση είναι η χρήση ενός ιδιόμορφου θεάτρου σκιών, με χάρτινες φιγούρες και σκιές χρωματιστού νερού, που προβάλλονται στον τοίχο πίσω από τους ηθοποιούς και τόνιζαν τα τεκταινόμενα και τις ερμηνείες. Επίσης, η ζωντανή μουσική με τη συνοδεία κρητικής λύρας συνέβαλε θετικά στο συναίσθημα. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν πολύ καλές, ιδιαίτερα αν έκλεινες τα μάτια, ώστε να μη σε αποσπά το πώς χειρίζονται τις φιγούρες σκιών οι ίδιοι οι ηθοποιοί.
  Στα μείον κάποιες σύγχρονες αναφορές, π.χ. στον Σασμό, αλλά και η ηλεκτρονική μουσική σε κομβικά σημεία της παράστασης. Ο "εκσυγχρονισμός", αυτή η μάστιγα για το αρχαίο θέατρο, που ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια και γελοιοποιεί μια καλή προσπάθεια. Επίσης, θα περίμενα μια προσέγγιση με σύγχρονες προεκτάσεις, που να να μην είναι απλώς μια ευχάριστη ιστορία αγάπης με ευτυχές τέλος.
  Θεατρομάνια ευχαριστώ για την εμπειρία.

 8. Είδαμε το έργο του Ευρυπίδη με την πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Μαυρίδου!!! Οι ηθοποιοί Δημήτρης Λάλος, Έλενα Μαυρίδου καθώς και ο υπόλοιποι συντελεστές ήταν εξαιρετικοί!!! Ο χώρος του θεάτρου ηταν ζεστός και φιλόξενος!!! Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομάνια!!!