Άλκηστις

Διάρκεια: 75'
Σύλληψη: Έλενα Μαυρίδου
Κείμενο: του Ευριπίδη
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
Σκηνοθέτης: Έλενα Μαυρίδου
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαυρίδης
Ερμηνεύουν: Έλενα Μαυρίδου, Δημήτρης Λάλος, Σωτήρης Τσακομίδη, Δήμητρα Κούζα, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτης
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Άλκηστις για την ημέρα 02/12 στις 21:00
Ελάτε στην Κοινότητα της Θεατρομάνια και λάβετε μέρος στους διαγωνισμούς

Περιγραφή

Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πλαίσιο της σειράς «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Απρίλιο του 2022, μεταφέρεται στο Θέατρο Χώρος.

Η Έλενα Μαυρίδου επιχειρεί τη δική της σκηνοθετική προσέγγιση στο κείμενο «Άλκηστις» του Ευριπίδη, ακροβατώντας ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα.

Περισσότερα

Με  προσωπικό ύφος που εξερεύνησε η σκηνοθέτης στην παράσταση ο «Λάμπρος» του Διονύσιου Σολωμού (υποψήφια παράσταση για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) η «Άλκηστις» είναι μια παράσταση με αναλογικού τύπου εργαλεία, όπως το επιδιασκόπιο και  χάρτινες φιγούρες μιας ναΐφ αισθητικής, που παντρεύει τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Ευριπίδη με τις live λύρες και την τεχνολογία του ήχου.

 

Ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής. Μια παράσταση με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα και  που διερευνά τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς.

 

Ο θεός Απόλλωνας είναι τιμωρημένος από τον Δία.

 

Υπηρετεί ως κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, τον Άδμητο.  Για αντάλλαγμα της φιλοξενίας και της καλής του συμπεριφοράς προσφέρει στον Άδμητο ένα προνόμιο για τη ζωή του: Να αποφύγει τον πρόωρο θάνατο, αρκεί να δεχτεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του και να θυσιαστεί. Η Άλκηστη, η γυναίκα του Άδμητου, προσφέρει τον εαυτό της και θυσιάζεται  για να ζήσει ο άντρας της. Η Άλκηστη είναι νεκρή και άταφη, όταν αναπάντεχα επισκέπτεται το παλάτι ο Ηρακλής. Μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα του παλατιού πίνει και γλεντάει, αφού ο Άδμητος δεν του αποκαλύπτει τα δυσάρεστα νέα. Ένας υπηρέτης του παλατιού του αποκαλύπτει το θάνατό της  και ντροπιασμένος ο Ηρακλής αποφασίζει να φέρει την Άλκηστη πίσω από το Θάνατο.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής – Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Σχεδιασμός φιγούρων: Έλενα Μαυρίδου

Βοηθός σκηνοθέτιδος: Ιωάννα Πιταούλη

Οργάνωση παραγωγής: Γιάννα Αλ Νακά

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκη

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Χώρος

από 14/10 έως 30/12
Πραβίου 6-8
Τηλ: 210 3426736 Website: www.htco.gr/

Εισιτήρια:
Κανονικό: 20€
Μειωμένο: 17€

Early Bird μέχρι 14/10 για την παράσταση “Άλκηστις”: 15€
* Στα εισιτήρια της προσφοράς δεν γίνονται αλλαγές και ακυρώσεις
Πληροφορίες: 210 3426736
Προπώληση: viva.gr

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π 21:00
Σ 21:00
Κ 19.00
Πρόσβαση

(Σπύρου Πάτση με Ορφέως) / Στάση Μετρό Κεραμεικός

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπέροχη παράσταση
  Τόσο ευφάνταστη, τόσο εύστοχη.
  Η προσέγγιση ήταν πολύ όμορφη καλλιτεχνικά, θεατρικά και ως έρμηνεια του κειμένου.
  Η απόδοση των συναισθημάτων των χαρακτήρων αλλά και η μετάδοσή τους στους θεατές ήταν επίσης εύστοχη, έξυπνη και άμεση.
  Πολύ καλές έρμηνειες!
  Συγχαρητήρια στην ομάδα!

 2. Μια παράσταση που παντρεύει τον λόγο του Ευριπίδη με την λίρα live, την τεχνολογία με το ενδοσκόπιο κα τις χάρτινες φιγούρες . Λιτό σκηνικο, μοντέρνο ιδιαίτερο. Οι ηθοποιοί καθώς και ο υπόλοιποι συντελεστές ήταν εξαιρετικοί Ο χώρος του θεάτρου ήταν ζεστός και φιλόξενος. Ευχαριστούμε πολύ

 3. Η παράσταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθετικά, μοντέρνα και πρωτότυπη. Βασικό στοιχείο σε όλη την παράσταση είναι η χρήση ενός ιδιόμορφου θεάτρου σκιών, με χάρτινες φιγούρες και σκιές χρωματιστού νερού, που προβάλλονται στον τοίχο πίσω από τους ηθοποιούς και τόνιζαν τα τεκταινόμενα και τις ερμηνείες. Επίσης, η ζωντανή μουσική με τη συνοδεία κρητικής λύρας συνέβαλε θετικά στο συναίσθημα. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν πολύ καλές, ιδιαίτερα αν έκλεινες τα μάτια, ώστε να μη σε αποσπά το πώς χειρίζονται τις φιγούρες σκιών οι ίδιοι οι ηθοποιοί.
  Στα μείον κάποιες σύγχρονες αναφορές, π.χ. στον Σασμό, αλλά και η ηλεκτρονική μουσική σε κομβικά σημεία της παράστασης. Ο "εκσυγχρονισμός", αυτή η μάστιγα για το αρχαίο θέατρο, που ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια και γελοιοποιεί μια καλή προσπάθεια. Επίσης, θα περίμενα μια προσέγγιση με σύγχρονες προεκτάσεις, που να να μην είναι απλώς μια ευχάριστη ιστορία αγάπης με ευτυχές τέλος.
  Θεατρομάνια ευχαριστώ για την εμπειρία.

 4. Είδαμε το έργο του Ευρυπίδη με την πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Μαυρίδου!!! Οι ηθοποιοί Δημήτρης Λάλος, Έλενα Μαυρίδου καθώς και ο υπόλοιποι συντελεστές ήταν εξαιρετικοί!!! Ο χώρος του θεάτρου ηταν ζεστός και φιλόξενος!!! Ευχαριστούμε πολύ Θεατρομάνια!!!