Αναφορά στον Γκρέκο

Αρχείο Παίχτηκε από 31/10/2016 έως 09/04/2017
στο Γκλόρια

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 85'
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Σκηνοθέτης: Τάκης Χρυσικάκος
Ερμηνεύουν: Τάκη Χρυσικάκος  

Περιγραφή

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Περισσότερα

Φωνάζω στη μνήμη να θυμηθεί…

photo-small

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

 «Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει». Ν. Καζαντζάκης

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, που παίζεται για 2 χρόνια με εξαιρετική επιτυχία, ανεβαίνει στο Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τις 31 Οκτωβρίου 2016. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου, παίζοντας κλασική κιθάρα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε από την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Στις 4 Ιουνίου 2015, ύστερα από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παράσταση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, ενώ η καλοκαιρινή πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στον τάφο του Καζαντζάκη. Οι καλοκαιρινές παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στη Γαύδο.

Η παράσταση, που γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, θα συνεχίσει τις παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και θα ταξιδέψει σε πανεπιστήμια και πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία του ΕΟΤ, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Παραγωγή: Φιλοθέατον Ε.Ε. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παρακολούθησα την πρεμιέρα του 2ου χρόνου παραστάσεων "Αναφορά στο Γκρέκο". Ανέλπιστα καλές οι εντυπώσεις μου από την παράσταση αυτή. Άξια κέρδισε τη θέση της καλύτερης που έχω δει.! Ο Χρυσικάκος μοναδικός στην ερμηνεία, με την παθιασμένη του ενέργεια και την καθηλωτική του αμεσότητα πάνω στη σκηνή, ερμηνεύοντας μοναδικά σε έναν μονόλογο τη ζωή και το έργο, μιας τόσο ανήσυχης και πληγωμένης προσωπικότητας, του Καζαντζάκη. Τα συναισθήματα, οι αγνές σκέψεις και παρορμήσεις του συγγραφέα ήταν έκδηλες σε όλη την έκταση του έργου, καθηλώνοντας τον θεατή και προκαλώντας του συγκίνηση, με χαρακτηριστικότερα την αφήγηση για τη μητέρα του ως νεράιδα, την Ανίκα και τον λατρεμένο του φίλο Ζορμπά. Ευφάνταστη ήταν η πλοκή της αφήγησης αποδίδοντας αποσπάσματα των έργων του Καζαντζάκη και περιπλέκοντας τα ως κομμάτια της δικής του ζωής, με αρκετές αναφορές στα ιερά χώματα αυτού του τόπου που άξιοι αγωνιστές τα υπερασπίστηκαν, στον Όμηρο και σε αξίες και ιδανικά όπως η οικογένεια και η θρησκεία - αδίκως χαρακτηρίστηκε ως άθεος - μιλώντας για τα ιερά της θρησκείας με τόση πίστη και αφοσίωση. Τέλος, καταπληκτικοί ήταν και οι δύο μουσικοί που με την κιθάρα και τη λύρα τους κατάφεραν να μας ταξιδέψουν στα βάθη της σκέψης και του πνεύματος του Καζαντζάκη, η δε φωνή της κοπέλας εξαιρετική! Ευχαριστώ τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ που μου έδωσε την ευκαιρία να το παρακολουθήσω, να ταξιδέψω μέσα από τα ταξίδια του συγγραφέα, να τον γνωρίσω και να θελήσω να τον διαβάσω. Αξίζει να υπάρχουν στο θέατρο περισσότερες παραστάσεις σαν και αυτή. Μη τη χάσατε!!