Αναφορά στον Γκρέκο

Αρχείο Παίχτηκε από 22/02/2016 έως 19/04/2016
στο Ιλίσια
Διάρκεια: 85'
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης  
Σκηνοθέτης: Τάκης Χρυσικάκος
Ερμηνεύουν: Τάκης Χρυσικάκος  

Περιγραφή

Η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ, την Τρίτη 19 Απριλίου 2016. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Περισσότερα

Φωνάζω στη μνήμη να θυμηθεί…

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές, που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει». Ν. Καζαντζάκης

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και ο Σταύρος Ψαρουδάκης, που με τη λύρα και το τραγούδι του συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Αποστόλης Κούνης παίζοντας κιθάρα, κοντραμπάσο, ούτι.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε από την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Στις 4 Ιουνίου 2015, ύστερα από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παράσταση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, ενώ η καλοκαιρινή πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στον τάφο του Καζαντζάκη. Οι καλοκαιρινές παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στη Γαύδο. Η παράσταση, που γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, θα συνεχίσει τις παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και θα ταξιδέψει σε πανεπιστήμια και πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία του ΕΟΤ, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης

Parking με 50% έκπτωση (Παπαδιαμαντοπούλου 26 & Μιχαλακοπούλου – Αδαμόπουλος).

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική Παράσταση!!!!
    Ο κ.Χρυσικάκος φτάνει το τέλειο... και ο Καζαντζάκης πάντα αξεπέραστος...
    Το είδα με την γυναίκα μου 2 φορές το καλοκαίρι που πέρασε στην Κρήτη και θα το δούμε
    και στην Αθηνά για 3η φορά. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμβάλουν να ανεβαίνουν τέτοιες
    ΜΕΓΑΛΕΣ παραστάσεις. Ξέρω ότι θα φύγει για παραστάσεις στο εξωτερικό. Αισθάνομαι υπερήφανος.

  2. ΧΘΕΣ(23/2)ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ, ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ, ΕΠΙΣΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΤΑΓΑΚΗ ΠΟΥ ΝΤΥΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.. ( ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΕΥΗ ΡΟΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΑΙΤ)