Αντιγόνη

Κείμενο: Σοφοκλή
Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Δραματουργία: Or Benezra-Segal
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Σκηνογραφία: Marco Turcich
Κοστούμια: Μαρία-Σεσίλ Ιγγλέση (Κοστούμια - Αντικείμενα)
Φωτισμοί: Marco Turcich
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κρέοντας), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αντιγόνη), Ελένη Καραγιώργη (Ευριδίκη), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Ισμήνη), Φοίβος Παπακώστας (Αίμονας), Βίκυ Κυριακουλάκου (Τειρεσίας), Λάμπρος Γραμματικός (Φύλακας, Άγγελος)

Χορός Δανάη Λουκάκη (Κορυφαία), Γιώργος Μπινιάρης, Ντέμπορα Οντόγκ, Βασίλης Καλφάκης, Ντίνος Γκελαμέρης, Νέγρος του Μοριά, Ζωή Δρακοπούλου

Περιγραφή

Μια νέα εκδοχή της σοφόκλειας Αντιγόνης θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου στον Χώρο Η της Πειραιώς 260.

Περισσότερα

Στον απόηχο επιδημίας και πολέμου η κυβέρνηση Κρέοντα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες και τα μέσα ενημέρωσης. Μια ολόκληρη χώρα κατρακυλάει προς τη δικτακτορία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Μια παράσταση για τη σχέση της πόλης / των πολιτών με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου. Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η θεατρική δράση τοποθετείται σ’ ένα κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου κάθε πολιτική διαπραγμάτευση και απόφαση πραγματοποιούνται σε ζωντανό χρόνο. Ο Χορός των γερόντων γίνεται εδώ συμβούλιο πολιτικών στελεχών που εκφράζουν εκφάνσεις του κυρίαρχου λόγου, παρακολουθώντας, πάντα σε live σύνδεση, την ανελέητη σύγκρουση κοσμικού και ηθικού δικαίου.

Σημείωμα του σκηνοθέτη, Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου:

Είναι κοινή και κοινότυπη η ανησυχία όλων των σκηνοθετών για το πως θα κάνουν ένα κλασσικό κείμενο, και ακόμη περισσότερο ένα αρχαίο, να μιλήσει στο σημερινό κοινό. Είναι όμως η δουλειά μας αυτή η σκηνική «μετάφραση», για κάθε κείμενο που δεν έχει γραφτεί προσφάτως και κουβαλάει ιστορικές διαδρομές, φορεμένες αισθητικές και αξίες που δύσκολα βρίσκουμε στην σύγχρονη θεατρική γραφή. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή φέρει όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποτελεί το πιο υπεραναλυμένο θεατρικό κείμενο στον Δυτικό κόσμο και θεωρείται το πιο άρτια δομημένο· μεγάλες προκλήσεις για όποιον καταπιαστεί με αυτό.

Όλα αυτά ως δημιουργός τα έχω δει (μαζί με τους συνεργάτες μου) και έχω επιλέξει να τα αφήσω πίσω, ξεκινώντας από τις ερωτήσεις:

Τι σημαίνει δημόσιος λόγος σήμερα σε μια εποχή εικόνας και εικονικής ζωής;

Ποιά είναι τα όρια στην εξουσία μιας κυβέρνησης;

Ποιες είναι οι μεγάλες δυνάμεις που ορίζουν τη ζωή και τη μοίρα του ανθρώπου, στον κόσμο μας σήμερα, εδώ, στην Αθήνα του 2022;

Σχεδιασμός ήχου Jeph Vanger
Επιμέλεια εκφώνησης λόγου Νίκος Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου - φωτιστή Μαρίζα Σουλιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Βοηθός επιμέλειας κίνησης Μαριλένα Σιταροπούλου
Γραφιστικά - Βίντεο Χρήστος Μαγγανάς
Τηλεοπτικό συνεργείο Green Screen Studio
Μακιγιάζ Ελισσάβετ Πέτρου

Διεύθυνση παραγωγής Ιφιγένεια Γιαννιού

Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε κηνοθεσία Αλάξανδρου Ραπτοτάσιου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του VASTValues Across Space and Time»), το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη μελέτη των θεμελιωδών αξιών για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, διάλογος, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κράτος δικαίου. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί συνεργασία μεταξύ οκτώ εταίρων από πέντε χώρες: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Ελλάδα), το Università degli Studi di Milano (Ιταλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Universidade NOVA de LisboaNOVA (Πορτογαλία), το Μουσείο Παραμυθιού (Κύπρος), το Semantika (Σλοβενία), το Museo GalileoIMSS (Ιταλία) και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ελλάδα).

** Επίσης, η παράσταση εντάσσεται στον Kύκλο ANTIGONISMS και μετά το πέρας της, την Τρίτη, 5 Ιουλίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο, την οποία θα συντονίσει ο Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας και σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε θέματα λογοτεχνίας.

Φωτογραφίες

Βίντεο