Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά

Σκηνοθέτης: Γεωργία Μαυραγάνη
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη

Περιγραφή

Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού, η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, παρατείνεται έως τις 07 Ιανουαρίου 2017, ολοκληρώνοντας τη θεατρική της διαδρομή στη σκηνή του Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.

Περισσότερα

Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους, αναζητούν να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το πείσμα ζωής αυτών των ανθρώπων, που στην ουσία έχτισαν, άνδρωσαν και έκαναν διάσημες τις πόλεις του καπνού.

H Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.
Η παράσταση «Από πρώτο χέρι», είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου "Η δουλειά κι ο κόπος της", σε ιστορικά στοιχεία, που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου του Αριστείδη Μπαρχαμπά και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

Βοηθός σκηνοθέτη/σκηνικά/κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας
Φωτογράφιση: Βαγγέλης Πατσιαλός
Βίντεο παράστασης: myagrinio
Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου

Βίντεο

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. "Το Αγρίνι κλαίει" - και γελάει, όπως κι η Αθήνα, σε μια από τις καλύτερες παραστάσεις (και) της (φετινής) σεζόν. Smokin' θέατρο ντοκουμέντου, σε χαρμάνι με devised. Η πιο αρωματική δουλειά της Μαυραγάνη, με την Κατερίνα Καραδήμα μαστούρα (με την καλύτερη έννοια). Ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ!