190

Arc For Dance Festival 11

Αρχείο Παίχτηκε από 04/05/2019 έως 26/05/2019

Σχετικά

“Evocation: something, flesh emerges from voice”

«Επίκληση: κάτι, σάρκα αναδύεται από τη φωνή»

—Michel Serres

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης του πολυφωνικά. Με έμφαση τόσο στους διαφορετικούς ήχους, τις “φωνές” που παράγουν, προτείνουν και εκπέμπουν τα σώματα που χορεύουν, όσο και στους τρόπους που προσλαμβάνουν τους ήχους αυτούς οι θεατές. Ανακαλεί χορευτικά ιδιώματα εξετάζοντας τη δυνατότητά τους να αρθρώνουν διεκδικήσεις, να διατυπώνουν αιτήματα, να δημιουργούν τοπία από σύνθετα τελετουργικά, με ευρύτατα ερεθίσματα.

Ο κεντρικός πυρήνας του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 23,24,25 & 26/05/19 στο θέατρο Κιβωτός, φιλοξενεί οκτώ παραστάσεις έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον ήχο της κίνησης, την πολυφωνία των σωμάτων και τελικά τη γλώσσα που αρθρώνει ο χορός σήμερα. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν έργα τους οι δημιουργοί: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ξένια Κογχυλάκη, Fouad Boussouf (Μαρόκο-Γαλλία), Στέφανος Μπιζάς, Φώτης Νικολάου (Κύπρος), Ιωάννα Αντώναρου & Νατάσα Σαραντοπούλου, Flora Detraz (Company cie PLI /Πορτογαλία-Γαλλία).

Όπως και τα προηγούμε χρόνια ,  έτσι και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL  επιχειρεί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα:

Πώς “ακούει” ο χορός τον κόσμο και πώς διευρύνει τον τρόπο που συν-αισθανόμαστε;

Με ποιον τρόπο συλλαμβάνει τον ρυθμό στη σχέση του με τον χρόνο, την επανάληψη, την κίνηση και την παύση και πόσο περιλαμβάνει τον θόρυβο, την α-νόητη φωνή του τυχαίου και του αυτοσχεδιαστικού;

Ποιος είναι ο ήχος της ψηφιακής πραγματικότητας και πώς διαχέεται στον φυσικό κόσμο μέσα από τα σώματα;

Η μνήμη είναι σωματική ή ακουστική; Τι την διεγείρει και πώς φτιάχνει το συντακτικό της όταν εκφράζεται;

Προεκτείνοντας τους προβληματισμούς της προηγούμενης, επετειακής διοργάνωσης γύρω από την πολυδιάστατη διαμόρφωση του σύγχρονου, το 11ο ARC FOR DANCE FESTIVAL συντονίζεται στον “θόρυβο” που παράγει ο χορός καθώς συνθέτει τη δική του γλώσσα, τους ρυθμούς, τις χροιές και εντάσεις της. Ακούει τις εκφορές της κίνησης και μας ζητά να αντιληφθούμε τις νέες διαστάσεις που προκύπτουν από αυτή την πολυφωνία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL, με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Φρόσω Τρούσα, διοργανώνεται από το 2008 από την καλλιτεχνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία DAN.C.CE Unitiva, ενώ από το 2018 απολαμβάνει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

To «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL», υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Με το ARC FOR DANCE FESTIVAL 11, η διοργάνωση που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη νέων τάσεων και δημιουργών επιβεβαιώνει την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις.

Συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων και τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους.

Διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας.

Ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

Για περισσότερες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, προκρατήσεις για τις παραστάσεις και αιτήσεις συμμετοχής στα σεμινάρια, μπορείτε να απευθύνεστε στη διοργάνωση:

ARC FOR DANCE FESTIVAL 11

DAN.C.CE Unitiva

http://www.arcfordancefestival.gr

Email: [email protected]

NEWSROOM με όλες τις ειδήσεις του Φεστιβάλ : https://arc11.arcfordancefestival.gr/category/newsroom/ 

 

ΚΥΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

23/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«evil unicorn* – based on a false story»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ – PANÚ – ΟΜΑΔΑ Kóka&Panú / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

 

«Afterwords»

ΣΟΦΙΑ  ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ  / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

 

24/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«JunkDance»

ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

«NASS»

FOUAD BOUSSOUF – COMPANY MASSALA / FRANCE

 

25/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«The Playground»

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΖΑΣ / GREECE – DENMARK (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

 

«ΤΑΜΑΤΑ«

ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / CYPRUS

 

26/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«It’s better in the Bahamas»

ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ – ΝΑΤΑΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

«MUYTE MAKER»

FLORA DETRAZ (COMPANY PLI) / PORTUGAL- FRANCE

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΑRC_dialogues

04 & 05/05 – Θέατρο OLVIO, 21:30

Oι χορογράφοι Σοφία Μαυραγάνη, Φώτης Νικολάου, Fouad Boussouf και Flora Détraz αποκαλύπτουν την “πρώτη ύλη” του έργου τους και τις επιρροές τους μέσα από προβολή βίντεο και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που συντονίζει η Χρυσάνθη Μπαδέκα.

 

ARC_hood

10 & 11/5 – Ελευσίνα,18:30  |  12/05 – Αθήνα, Ζάππειο, 12:00

Origami:  ένα κοντέινερ που διπλώνει και ένα σώμα που κινείται

Το «ΟΡΙΓΚΑΜΙ: ένα κοντέινερ που διπλώνει και ένα σώμα που κινείται» είναι ένα βιομηχανικό ειδύλλιο ανάμεσα σε ένα μηχάνημα και μια χορεύτρια, μια μοναδική χορευτική παράσταση στο κατεξοχήν βιομηχανικό σκηνικό της πόλης της Ελευσίνας.

Η Ελευσίνα 2021 φιλοξενεί το έργο «ΟΡΙΓΚΑΜΙ» - που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ARC_ hood του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL - για δύο ξεχωριστές παραστάσεις, Παρασκευή 10 Μαΐου στην Πλατεία Νεολαίας Ελευσίνας και Σάββατο 11 Μαΐου στην Παραλία Ελευσίνας (τοποθεσία Φονιάς), τοπόσημα άρρηκτα συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία της Ελευσίνας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εμπειρία σύγχρονου χορού στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Σκηνικό της παράστασης αποτελεί το ιδιαίτερο αστικό τοπίο της Ελευσίνας και ένα δωδεκάμετρο εμπορευματοκιβώτιο που αλλάζει σχήματα, διπλώνει, αποσπάται σε τρεις τομείς, ίπταται και μεταμορφώνεται για 40 λεπτά σε μια κινητή χορευτική σκηνή.

Η Satchie Noro οικειοποιείται το εμπορευματο-κιβώτιο με το σώμα και την κίνηση της, αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική Οριγκάμι, την τέχνη της αναδίπλωσης του χαρτιού. Κατά τη διάρκεια της παράστασης το σώμα που κινείται και οι κινούμενοι όγκοι συγχωνεύονται δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα.

Ο θεατής καλείται να δοκιμάσει καινούργιες προοπτικές και να δει πως ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα-σύμβολα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το εμπορευματο-κιβώτιο δηλαδή, αυτονομείται από τη μηχανική του λειτουργία, δημιουργεί νέες σχέσεις με τον άνθρωπο και το ανθρώπινο σώμα, και μεταβάλλεται σε ενεργητικό τεχνούργημα και κινητήρια δύναμη πίσω από το έργο.

H παράσταση «ΟΡΙΓΚΑΜΙ» υλοποιείται στα πλαίσια της δράσης ARC_hood του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL που συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

Η Ελευσίνα 2021 φιλοξενεί τη δράση στα πλαίσια του προγράμματος «Moving Europe» που επικεντρώνεται στους νέους και στον χορό. Η συνεργασία της Ελευσίνας 2021 και του ARC FOR DANCE FESTIVAL επικεντρώνεται στην site specific χορογραφία, συνδυάζει την κινητικότητα των νέων και ανερχόμενων  χορογράφων με την πόλη της Ελευσίνας και οδηγεί στο Spring Forward το ετήσιο φεστιβάλ της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τον σύγχρονο χορό Aerowaves τον Απρίλιο του 2021.

Το ARC FOR DANCE FESTIVAL είναι το κατεξοχήν διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα που πρωτοστατεί στην ανάδειξη νέων τάσεων και δημιουργών και υποστηρίζει τα έργα της αναδυόμενης σκηνής σύγχρονου χορού σε ευρωπαϊκή και ελληνική κλίμακα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσει φέτος στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ το έργο «ΟΡΙΓΚΑΜΙ», μία παράσταση με διεθνή παρουσία από το 2013 μέχρι σήμερα που έχει φιλοξενηθεί στη Μασσαλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «17η συνοικία, μια ουτοπική γειτονιά» της θεατρικής ομάδας Generik Vapeur, στο Βαλπαραϊσο της Χιλής  στο φεστιβάλ Teatro Container όπου προστέθηκε για πρώτη φορά εναέρια κίνηση στο κοντέινερ, και στην Biennale de dans du Val-de Marne όπου έκανε πρεμιέρα με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Fred Costa. Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά έπειτα από την παρουσίαση του στο Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 στα πλαίσια της δράσης ARC_hood του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL.

Ημερομηνίες Παραστάσεων

  • Παρασκευή 10 Μαΐου στην Πλατεία Νεολαίας, Άνω Ελευσίνα

Ώρα Έναρξης: 18:30

  • Σάββατο 11 Μαΐου στην Παραλία Ελευσίνας (τοποθεσία Φονιάς)

Ώρα Έναρξης: 18:30

Πώς να έρθετε: ΚΤΕΛ Μεγάρων (Αφετηρία: στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού «Θησείο») Για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ ενημερωθείτε εδώ. Από σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λεωφορείο 876 Ελευσίνα – Αγία Μαρίνα Από Πειραιά: Λεωφορείο 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών & 871 Πειραιάς – Ελευσίνα Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (στάση Μαγούλα) & Λεωφορεία 861/863: Επιβίβαση στάση «Προαστιακός», αποβίβαση στάση «ΟΤΕ».

 

ARC_prime movers

18 & 19/05 – Θέατρο OLVIO, 21:30

Νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό.

 

ARC_loop

18 & 19/05 – Θέατρο OLVIO, 20:30
23,24 & 25/05 – Cosmote e-Value, 20:30

Σε ένα μοναδικό θέαμα όπου οι νόμοι της φυσικής συνωμοτούν με το ανήσυχο πνεύμα για δημιουργία και καινοτομία στην έκφραση, δύο χορευτές θα ταλαντευθούν στον αέρα, δεκάδες μέτρα πάνω από τη γη, επιχειρώντας μια «χορογραφία-συνομιλία» με το εμβληματικό κτήριο της COMSOTE eValue, απέναντι από το Θέατρο Κιβωτός, την Πέμπτη 23, Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου στις 20:30 στο πλαίσιο του 11ου ARC FOR DANCE FESTIVAL, που διεξάγεται στην Αθήνα από 4 έως 26 Μαΐου.

Στο project με τον εύγλωττο τίτλο “Roots in the Sky” (Ρίζες στον ουρανό) η πολυσχιδής καλλιτέχνης του σύγχρονου χορού και aerial dance Δέσποινα Lloyd Γουλά υφαίνει άψογα τη δυναμική των σωμάτων με τις περίτεχνες χορευτικές κινήσεις και την αναρριχητική τεχνολογία και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα που ενεργοποιεί τον δημόσιο χώρο, ξανα-συστήνει την προοπτική ενός γνώριμου αστικού πεδίου, θυμίζει ξανά το ρόλο του ανθρώπου και της φύσης μέσα στο δομημένο τοπίο.

Το ντουέτο της Γουλά συμπληρώνει η Ολλανδέζα χορεύτρια- aerial dancer Femke Luyckx, ενώ το rigging (το σύστημα με σχοινιά και τον αναρριχητικό εξοπλισμό) υπογράφει ο rigger Γιάννης Ψαρρός. Η μουσική του Γιάννη Μπελεγρίνη προσδίδει την ακουστική διάσταση σε αυτή την εμπειρία.

Όλες οι δράσεις και παραστάσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό. Για τις δράσεις ανοιχτών χώρων δεν υπάρχει περιορισμός θέσεων και δεν απαιτείται προ-κράτηση. Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και το πρόγραμμά του θα βρείτε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο www.arcfordancefestival.gr.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL»  υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Η COSMOTE e-value, μέλος του Ομίλου ΟΤΕ, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Contact Center 20 χρόνια στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ από το 2014 έχει ιδρύσει την e-Value International στη Ρουμανία. Με εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Ξάνθη, άρτια τεχνολογική υποδομή και πάνω από 7.000 καταρτισμένα στελέχη, προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.

 

ARC_flow

25 & 26/05

Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

 

ARC_hothouses

23 & 24/05, DANCE CULTURAL CENTRE (DAN.C.CE), 10:00 – 13:00

Επιμορφωτικά workshops για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, τις διεθνείς τάσεις και τα νέα χορευτικά ιδιώματα.

Εισιτήρια: Όλες οι δράσεις / παραστάσεις του Φεστιβάλ ειναι δωρεάν για το κοινό!

ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ
Για τις δράσεις κλειστών χώρωνARC_dialogues (Θέατρο Olvio), ARC_prime movers (Θέατρο Olvio) και ARC_MAIN FEST (Θέατρο Κιβωτός) οι προκρατήσεις γίνονται μέσω τηλεφώνου ονομαστικά στο 690 9060938 (ώρες 12:00- 18:00, από 22/4/2019 έως 22/05/19).

Για αιτήσεις συμμετοχής στα σεμινάρια, επικοινωνείτε με το DANCE CULTURAL CENTRE (DAN.C.CE),Πειραιώς 76 (3ος όροφος), Κεραμεικός, στο τηλέφωνο 2105230582.

Για τις δράσεις ανοιχτών χώρων,ARC_hood (Ελευσίνα & Ζάππειο) και ARC_loop (στο Θέατρο Olvio και στο Cosmote e-Value building), δεν υπάρχει περιορισμός θέσεων και δεν απαιτείται προκράτηση.