Battlefield

Αρχείο Παίχτηκε από 17/10/2016 έως 20/10/2016
στο Ελληνικός Κόσμος
Διασκευή: Peter Brook, Marie-Hélène Estienne
Σκηνοθέτης: Peter Brook
Ερμηνεύουν: Carole Karemera, Jared McNeill, Ery Nzaramba, Sean O’Callaghan

Περιγραφή

Ο Βρετανός σκηνοθέτης επαναπροσεγγίζει το μεγάλο αρχαίο ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα» 30 χρόνια μετά τη θρυλική παράσταση του, που θριάμβευσε διεθνώς και σφράγισε την ιστορία του σύγχρονου θεάτρου.

Περισσότερα

Από τη θρυλική Μαχαμπαράτα και το ομώνυμο έργο του Jean-Claude Carrière
Μία διεθνής συμπαραγωγή της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας.
Στα Αγγλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους

Φωτεινό, απλό και ταυτόχρονα μαγικό, η νέα παραγωγή του ζωντανού θρύλου του θέατρου αφηγείται μια δυνατή ιστορία που μιλάει για την αναζήτηση της λογικής σ’ έναν διαμελισμένο κόσμο.To “Battlefield” αντλεί την έμπνευσή του από ένα μέρος της «Μαχαμπαράτα», στο οποίο η οικογένεια Μπαράτα κατακερματίζεται από τον πόλεμο και έρχεται αντιμέτωπη με τις φρικαλεότητες που έχει βιώσει.

O Peter Brook επεξεργάστηκε το κείμενο εκ νέου με τους σταθερούς συνεργάτες του Jean-Claude Carrière και Marie-Hélène Estienne.

Μια παραβολή της εποχής που ζούμε, το “Battlefield” είναι διαχρονικό και σύγχρονο και θέτει το ερώτημα πώς μπορούμε να βρούμε την εσωτερική γαλήνη σ’ έναν κόσμο που σπαράσσεται από συγκρούσεις, θανάτους, καταστροφές.Η διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα Peter Brook, Marie-HélèneEstienne και Jean-Claude Carrière σμίγουν ξανά για να επαναπροσεγγίσουν το μεγάλο ινδικό έπος  Μahabharata 30 χρόνια μετά τη θρυλική παραγωγή του Peter Brook που θριάμβευσε διεθνώς και έγραψε ιστορία θεάτρου.

“Η Mahabharata δεν είναι μόνο ένα έπος ή μία σειρά βιβλίων.  Είναι ένα τεράστιο πεδίο που καλύπτει όλες τις πτυχές της ύπαρξης μας.

Σ’ αυτό βρίσκουμε τις βασικές ερωτήσεις που αφορούν στη ζωή,  στην ύπαρξη μας. Ερωτήσεις  επίκαιρες και επείγουσες.

Παρ’ όλο που το έπος της Mahabharata γράφτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια,  μας υποδεικνύει με ένα αναπάντεχο τρόπο, πως να κοιτάξουμε κατάματα  την σημερινή πραγματικότητα.

Το Battlefield αρχίζει μετά τέλος ενός εξοντωτικού πολέμου, όπου  εκατομμύρια  πολεμιστών. σκοτώθηκαν.  Αυτός ο πόλεμος προκλήθηκε από μία ενδοοικογενειακή σύγκρουση – τη σφοδρή διαμάχη των εκατό αδερφών Kaurava. Με αρχηγό τον πρωτότοκο αδερφό τους Duryodhana στράφηκαν ενάντια των πέντε εξάδερφων τους Pandavas υπό την αρχηγεία του πρωτότοκου αδερφού τους Yudishtira.

Τα εκατό αδέρφια σκοτώθηκαν.  Ο Yudishtira κέρδισε τη μάχη.  Θριάμβευσε!

Πως όμως να κυβερνήσει;  Πως να βρει τη ψυχική  ηρεμία όταν το πεδίο της μάχης είναι γεμάτο  πτώματα; Πως να ζήσει με όλες αυτές τις τύψεις που τον ταράζουν ασταμάτητα

Αυτό είναι το πεπρωμένο του Yudishtira!  Πρέπει να το αποδεχθεί  και να ανταποκριθεί.

Peter Brook και Marie-Hélène Estienne

https://www.youtube.com/watch?v=r4oNtsb63iU

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Peter Brook, Marie-Hélène Estienne
Σκηνοθεσία: Peter Brook
Κοστούμια: Oria Puppo
Φωτισμοί: Philippe Vialatte
Με τους: Carole Karemera,  Jared McNeill, Ery Nzaramba, Sean O’Callaghan

Ζωντανή μουσική: Toshi Tsuchitori

Κριτικές

"Η επιστροφή του Peter Brook στη Mahabharata κόβει την ανάσα. Μια αριστουργηματική παράσταση”
The Guardian

“Συνδυάζει την αμεσότητα της αφήγησης με την αγνότητα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας”
Sunday Express

Το «Battlefield» είναι μία παραγωγή της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αθήνα, Bouffes du Nοrd Παρίσι, Young Vic Λονδίνο, Les Théâtres de la ville de Luxembourg, PARCO Co. Ltd / Tόκιο, Grotowski Institute, Singapore Repertory Theater, Théâtre de Liège.

Πληροφορίες: Αττική Πολιτιστική Εταιρεία
210 722 5469, www.tbb.gr

Βίντεο