Χαιρετίσματα στην Μπέρθα

Αρχείο Παίχτηκε από 02/10/2017 έως 31/10/2017
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 70' (χωρίς διάλειμμα)
Κείμενο: Βασισμένο στα μονόπρακτα του Τένεσση Ουίλλιαμς
Μετάφραση: Θωμαΐς Κρητικού, Μάρω Μελισσάρη
Διασκευή: Έφη Ρευματά
Δραματουργική επεξεργασία: Έφη Ρευματά
Σκηνοθέτης: Έφη Ρευματά
Κοστούμια: Ιόλη Μιχαλοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Ερμηνεύουν: Θωμαΐς Κρητικού, Μάρω Μελισσάρη

Περιγραφή

Η παράσταση αποτελείται από τα τρία μονόπρακτα του Τέννεση Ουίλλιαμς: «Το σκοτεινό δωμάτιο», «Γιατί καπνίζεις τόσο πολύ Λίλλυ», «Χαιρετίσματα από την Μπέρθα», ενωμένα σε ένα ενιαίο έργο ενώ, κατά την διάρκειά της, ακούγονται αποσπάσματα από τα μονόπρακτα: «Προς κατεδάφιση» και «Λαίδη Φθειροσόλ» του ίδιου συγγραφέα από τις φωνές των ηθοποιών Γιώργου Νινιού (συγγραφέας - πατέρας), Βάσιας Χρονοπούλου (μικρή Μπέρθα), Λευτέρη Βενιάδη (μικρός Τσάρλι).

Περισσότερα

Σημείωμα της σκηνοθέτιδος 
Η Μπέρθα είναι ηρωίδα του Τέννεσση Ουίλλιαμς. Η Τίνα, και η Λίλλυ, είναι κι αυτές ηρωίδες του ίδιου συγγραφέα. Και κάθε μία απ’ αυτές θα μπορούσε να είναι η Μπέρθα. Διαβάζοντας τα τρία μονόπρακτα του Τέννεσση Ουίλιαμς: «Το σκοτεινό δωμάτιο», «Γιατί καπνίζεις τόσο πολύ Λίλλυ» και «Χαιρετίσματα από την Μπέρθα», συναντάς την ίδια εύθραυστη, φοβισμένη γυναίκα. Αντιμέτωπη με την μοναξιά, την τρέλα, τα πάθη της, αντιμέτωπη με την ίδια την ζωή της. Καταπιεσμένη και σημαδεμένη από τον περίγυρό της, την αυταρχική μητέρα της, τον απόντα ποιητή πατέρα της, τον άντρα που έχει σημαδέψει για πάντα την ζωή της (Τσάρλι). Την βλέπεις μικρή και αμέσως σου έρχεται στο μυαλό το «Προς κατεδάφιση»: είναι η Γουίλλυ! Την βλέπεις μεγάλη και την αναγνωρίζεις: είναι η «Λαίδη Φθειροσόλ».

Οι ηρωίδες του Τέννεση Ουίλλιαμς είναι ο ίδιος ο συγγραφέας τους! Ενώνοντας τα παραπάνω μονόπρακτα του ξεχωριστού αυτού δημιουργού σε ένα ενιαίο έργο, συναντάμε την Μπέρθα και το περιβάλλον της σε μια διαδρομή ζωής, όπου μέσα από διαφορετικές ηλικίες, γνωρίζουμε την αφετηρία της και ανιχνεύουμε την κατάληξή της. Στην πραγματικότητα όμως, προσπαθούμε να κατανοήσουμε έναν απ’ τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα, αλλά και να «αγγίξουμε» όλους αυτούς τους τραυματισμένους ανθρώπους που αντιπροσωπεύει και τούς χρίζει πρωταγωνιστές του, που ακόμα και τώρα -μισό αιώνα μετά- δεν σταματούν να μας συγκινούν, αλλά και να μας θυμίζουν ότι η μοναξιά δεν αποτελούσε «προνόμιο» μόνο της κοινωνίας και της εποχής του Τέννεση Ουίλλιαμς.

Στέλνουμε…

«Χαιρετίσματα στην Μπέρθα»

«Χαιρετίσματα στον Τέννεση»

 Έφη Ρευματά

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Facebook page της παράστασης: https://www.facebook.com/xairetismatastinmpertha/

Βίντεο