Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2017 έως 01/04/2018
στο Γκλόρια
Κείμενο: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνοθέτης: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Ερμηνεύουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη

Περιγραφή

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια γεμίζει φέτος από τις εφευρέσεις και τους εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο! Τα παιδιά γνωρίζουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ιστορίας του πλανήτη μας, γελώντας και διασκεδάζοντας! Μάλιστα! Και ως δια μαγείας μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν! Μαθαίνουν αβίαστα… διότι η σοφία κρύβεται στην απλότητα!

Περισσότερα

Οι μικροί θεατές μας θα ταξιδέψουν από τη νεολιθική εποχή και την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 2050 μ.Χ., σε μια διαδρομή - ύμνο στην ανθρώπινη εφευρετικότητα και στην επιστημονική σκέψη. Με διάδραση, βιντεοπροβολές, μουσική και πάρα πολύ χιούμορ, η παράσταση δείχνει πώς προέκυψαν οι εφευρέσεις που άλλαξαν την ανθρωπότητα. Άλλοτε με το πείραμα και την παρατήρηση και άλλοτε μέσα από τυχαία γεγονότα, όπως π.χ. όταν ένας άγνωστος αγγειοπλάστης πριν από 5000 χρόνια εφηύρε τον τροχό από μία απροσεξία!

Η παράσταση παρουσιάζει τη ζωή των επιστημόνων που άφησαν εποχή με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να παραποιεί την Ιστορία και με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να σκέφτονται. Να σκέφτονται… επιστημονικά!

Όπως έκανε κάποτε ο Θαλής.

Και ο Γουτεμβέργιος.

Και ο Γαλιλαίος.

Και πολλοί άλλοι…

Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος εφευρέτης όλων των εποχών; Ε, λοιπόν, κανένας απ’ όσους γνωρίζουμε! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι το 2050 η τεχνολογία θα έχει λύσει τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Άρα η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών δεν έχει γίνει ακόμα και επομένως οι μεγαλύτεροι εφευρέτες της ιστορίας είναι ακόμα παιδιά…

Τα παιδιά μας!

Συντελεστές:
Animation – Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση & Μάριος Γαμπιεράκης

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σε γενικές γραμμές μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική παράσταση, που με απλό και εύληπτο τρόπο και με έντονη δόση χιούμορ έφερνε τους λιλιπούτειους θεατές σε επαφή με κάποιους από τους σημαντικούς σταθμούς της στην ιστορική διαδρομή της κατάκτησης της γνώσης. Πολύ επικοινωνιακοί οι ηθοποιοί με τα παιδιά, σημαντικό το ελαφρώς διαδραστικό στοιχείο κυρίως στην αρχή του έργου.

  Οφείλω όμως να αναδείξω και μια πτυχή που με προβλημάτισε. Θεωρώ ότι αναδείχτηκε υπέρ το δέον η τεχνική διάσταση των εφευρέσεων/επιτευγμάτων και τονίστηκε η δυνατότητά τους να προσφέρουν λύσεις στην καθημερινότητα. ΩΣΤΟΣΟ!!! το γεγονός ότι ενώ τονίστηκε η θετική συμβολή της τεχνολογίας, δεν έγινε κάποια αναφορά στους κινδύνους, τους οποίους συνεπάγεται η αλματώδης ανάπτυξη του τεχνικού πολιτισμού όπως π.χ. η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων (όσοι είδαν την παράσταση ας θυμηθούν το τελευταίο βίντεο και τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύπτεται η ταυτότητα του πρωταγωνιστή) εμένα με προβλημάτισε.

  Το πρόσημο της παράστασης γενικά είναι θετικό, απλά απευθυνόμενος στα λοιπά μέλη της κοινότητας που διαβάζουν τις κριτικές, θέτω στην κρίση τους αυτή την βασική - για εμένα τουλάχιστον - παράμετρο. Ευχαριστώ την αγαπημένη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την παροχή του δημοσίου βήματος για την έκφραση απόψεων.

 2. Εξαιρετική παράσταση!Με συνεπήρε πραγματικά!!!Ευχάριστη,γρήγορη και άκρως εκπαιδευτική!!
  Ο κύριος Σαρακατσάνης και η παρέα του προσέφεραν στο θεατρικό κοινό άφθονες δόσεις γέλιου με έντονη θεατρικότητα υψηλού επιπέδου!!
  Αξίζει να την παρακολουθήσουν και οι μικροί μας φίλοι και μελλοντικοί εν δυνάμει θεατρόφιλοι!!!Θερμά συγχαρητήρια στην σύμπραξη της ομάδας abovo με τους 4frontal!!
  Μετά την περσινή επιτυχία "είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς", επανασυνδέονται και το αποτέλεσμα της ένωσης τους αληθινά θα σας καταπλήξει!!!!!

 3. Εξαιρετική παράσταση!Με συνεπήρε πραγματικά!!!Ευχάριστη,γρήγορη και άκρως εκπαιδευτική!!
  Ο κύριος Καρακατσάνης και η παρέα του προσέφεραν στο θεατρικό κοινό άφθονες δόσεις γέλιου με έντονη θεατρικότητα υψηλού επιπέδου!!
  Αξίζει να την παρακολουθήσουν και οι μικροί μας φίλοι και μελλοντικοί εν δυνάμει θεατρόφιλοι!!!Θερμά συγχαρητήρια στην σύμπραξη της ομάδας abovo με τους 4frontal!!
  Μετά την περσινή επιτυχία "είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς", επανασυνδέονται και το αποτέλεσμα της ένωσης τιυς αληθινά θα σας καταπλήξει!!!!!

 4. Πήγαμε εχθές στην παράσταση με διπλή πρόσκληση της Θεατρομάνιας!

  Η παράσταση γεμάτη χιούμορ, ακριβή παραγωγή, το κείμενο μεστό, οι ηθοποιοί απίθανοι, και όλα αυτά στο υπέροχο Γκλόρια!

  Όλα ήταν υπέροχα.

  Ευχαριστούμε!

 5. Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω και εγώ τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για τη διπλή πρόσκληση. Η παράσταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μου άρεσε που εκτός από τις διάφορες εφευρέσεις συμπεριέλαβε και τον Θαλή το Μιλήσιο που θέσπισε την επιστημονική μέθοδο. Θα ήθελα αντί για τις απλές αναφορές σε πρόσωπα και ονόματα που δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα στη παράσταση να μας παρουσιαστούν κάποια από τα επιτεύγματα του Αρχιμήδη και η εφεύρεση του εναλλασσόμενου ρεύματος από τον Τεσλα. Γενικά θα ήθελα λίγο λιγότερη αφήγηση και λίγο περισσότερη πρόζα. Η αναφορά στον Γαλλιλαίο τράβηξε πολύ σε μάκρος. Η αναφορά στην εφεύρεση του τροχού με τους πρωτόγονους ήταν καταπληκτική. Περάσαμε πολύ ωραία, ευχαριστούμε.

 6. Ευχαριστούμε theatromania γιατί χάρη σε εσάς παρακολουθήσαμε την εκπληκτική παράσταση,
  Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον Κόσμο. Τα παιδιά, με απλό και κατανοητό λόγο, μαθαίνουν για τις εφευρέσεις χωρίς να κουράζονται.
  Και πάλι σας ευχαριστούμε!!!