770

Ελένη

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2018 έως 21/04/2019
στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Συγγραφέας: του Ευριπίδη
Διασκευή: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σκηνοθέτης: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σκηνογραφία: Νίκη Ψυχογιού
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Μουσική: Αγγελική Γρηγοροπούλου(σύνθεση)
Μουσική σύνθεση: Αγγελική Γρηγοροπούλου(σύνθεση)
Ερμηνεύουν: Αγγελικη Γρηγοροπούλου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Νατάσα Σφενδυλάκη,  Βασίλης Ψυλλάς

Περιγραφή

Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ), η σκηνοθέτρια και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζει το 3o μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας»: το έργο του Ευριπίδη Ελένη / η αλήθεια μέσα στις πλάνες (1ο μέρος: Αντιγόνη / το δικαίωμα να έχω γνώμη του Σοφοκλή, 2ο μέρος: Νεφέλες / η εκπαίδευση που έχω, η εκπαίδευση που θέλω του Αριστοφάνη).

Περισσότερα

Η αλήθεια μέσα στις πλάνες

Κεντρική Σκηνή

Η παράσταση εμπνέεται από το έργο Ελένη και την καινοτομία του Ευριπίδη να φτιάξει ένα υβρίδιο μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, υποθέτοντας ότι η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία και κατέληξε στην Αίγυπτο. Βασισμένοι λοιπόν σε αυτό το υποθετικό «Αν», τοποθετούμε την Ελένη και τον Μενέλαο σε ρόλους παικτών ενός παιχνιδιού διαφυγής.

Μέσα από τη λύση των γρίφων του, οι παίκτες θα ταυτιστούν με τους ήρωες του Ευριπίδη, και θα έρθουν αντιμέτωποι και αυτοί με τα «μεγάλα» ηθικά διλήμματα της αρχαίας τραγωδίας και ερωτήματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά και τα προνόμια των ηρώων τους, αλλά και της συνθήκης που βρίσκονται.

Η Ελένη του Ευριπίδη αποτελεί μια καίρια επιλογή, μιας και αποτελεί τμήμα της διδακτέας ύλης της Γ' Γυμνασίου, και μπορεί  να συμπληρώσει τις γνώσεις και τους προβληματισμούς των μαθητών γύρω από τον βασικό πυρήνα της θεματικής του έργου.

Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Κατσούλα
Θεατροπαιδαγωγικό υλικό: Ηρώ Ποταμούση

Συνεργαζόμενος  φορέας: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 Η παράσταση παίζεται τις καθημερινές σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αυλές σχολείων και άλλων κοινωφελών οργανισμών, σε ανοιχτούς χώρους και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και συνοδεύεται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τους θεατές.

Φωτογραφίες

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους αλλά παρακολουθείται ευχάριστα απο όλους .Η σκηνοθεσια είναι προσαρμοσμένη κατάλληλα για το νεανικό κοινό, υπάρχουν αρκετες στιγμές γέλιου , το κείμενο είναι απλό και κατανοητό και οι ηθοποιοί όλοι αξιόλογοι με φρεσκάδα και μπρίο