Έντα Γκάμπλερ

Αρχείο Παίχτηκε από 11/05/2016 έως 29/05/2016
στο Τζένη Καρέζη
Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Κανέλλος
Ερμηνεύουν: Μαρία Λιαπίκου, Αντέλα Μέρμηγκα, Δημήτρης Αγοράς, Ελένη Κούστα, Βίκυ Χατζοπούλου, Τάκης Σακελλαρίου, Αλμπέρτο Φάις

Περιγραφή

Γιατί με την έννοια που δίνει η Έντα Γκάμπλερ στην ελευθερία, δεν μπορούσε παρά στη ζωή της να είναι αιχμάλωτη".
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, ανεβαίνει τον Μάιο στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 15 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου. Από το 1890, που γράφτηκε το έργο, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην κοινωνία και την ανθρώπινη φύση. Η «Έντα Γκάμπλερ» είναι ένα κείμενο σημερινό και άμεσο.

Περισσότερα

Άξονας περιστροφής του έργου είναι ο εγκλεισμός... Ο εγκλωβισμός των προσώπων σε μια συνθήκη, σε ένα σχήμα και κυρίως η αδυναμία τους για απόδραση. Όλα τα πρόσωπα του έργου είναι εγωκεντρικά, εμμονικά, που συνάπτουν σχέσεις επιφανειακές και ιδιοτελείς. Στηρίζουν την ύπαρξη τους στην "κλοπή" και την ψευδαίσθηση της αποδοχής και της επιτυχίας. Οι μόνες αλήθειες, ο μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας  και η εγκυμοσύνη της Γκάμπλερ, που η ίδια, ως προβληματική προσωπικότητα,  αδυνατεί να τις ζήσει.
Έξι άνθρωποι κυκλώνουν την Έντα Γκάμπλερ, διεκδικούν λυσσαλέα ένα κομμάτι "ευτυχίας", αφαιρώντας της σταδιακά το οξυγόνο. Σε τι μπορεί να ελπίσει κανείς;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Ράνια Σταματοπούλου           
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανέλλος          
Art Video - Εικαστική Επιμέλεια Χώρου: Κώστας - Ηρακλής Γεωργίου 
Κοστούμια: Μαρία Ταυλαρίου                                 
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου 
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα ( κινητήρας)               
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου   
Στίχοι Τραγουδιού: Θράσος Καμινάκης
Φωτογραφίες: VDouros
Ειδικός Συνεργάτης: Έλσα Κοππάση                        
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Βακάκη    
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Δεσποινίς Γιουλιαν Τέσμαν: Μαρία Λιαπίκου
Μπέρτα: Αντέλα Μέρμηγκα 
Γιόρκεν Τέσμαν: Δημήτρης Αγοράς
Εντα Τέσμαν: Ελένη Κούστα 
Κυρία Ελβστεντ: Βίκυ Χατζοπούλου 
Δικαστής Μπρακ: Τάκης Σακελλαρίου 
Ειλέρτ Λεβμποργκ: Αλμπέρτο Φάις

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ

  Το θέατρο Τζένη Καρέζη υποδέχεται την Έντα Γκάμπλερ!!
  Μια γυναίκα-σύμβολο, η πιο μοναχική, απόλυτη και αυτοκαταστροφική ηρωίδα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μία από τις πιο πολυσύνθετες προσωπικότητες της δραματουργίας...Έχει χαρακτηριστεί ως παρανοϊκή, φαντασιομανής, επιδειξιομανής, εγωίστρια, κακομαθημένη, ατομίστρια, ιδεαλίστρια, ζηλιάρα, θύμα των περιστάσεων...Προερχόμενη από την ανώτερη κοινωνική τάξη και κόρη στρατηγού, αναζητά στη ζωή της το τέλειο, λατρεύει το ωραίο, επιδιώκει την ελευθερία ενώ μισεί ό,τι δεν χαρακτηρίζεται από ομορφιά, θεωρεί το θάνατο και τις αρρώστιες "σιχαμερά" πράγματα. Συμβιβάζεται σ' ένα γάμο που την αφήνει ανικανοποίητη και της προκαλεί ανία με τον όρο να ζήσει μια πλούσια ζωή και να κερδίσει τη χαμένη κοινωνική και οικονομική της αίγλη. Διασκεδάζει παίζοντας με τις ζωές των άλλων... μισεί τους πάντες και κυρίως τον εαυτό της για τον εγκλωβισμό της σε μια ζωή και μια τάξη που την κάνει να ασφυκτιά!!
  Μολονότι ζει μέσα από εξάρσεις και το φόβο ενός σκανδάλου, είναι λιγόψυχη και δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει φανταστεί..Η λύτρωση για εκείνη μπορεί να επέλθει μέσα από μια γενναία και ειλικρινής πράξη. Και στο τέλος το καταφέρνει..."φεύγει" μ' έναν όμορφο τρόπο που ανταποκρίνεται στο όραμά της για τη ελευθερία!!
  Η παράσταση κινείται σε γρήγορους ρυθμούς
  και έντονο ύφος υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Δημήτρη Κανέλλου με την πρωταγωνίστρια Ελένη Κούστα να λάμπει επί σκηνής. Καθηλωτική, εκπληκτική, επιβλητική με δυναμισμό και εξαιρετική υποκριτική δεινότητα καταφέρνει να αποδώσει ιδανικά τον έντονο ψυχισμό και τις συναισθηματικές εξάρσεις της Έντας..Και οι υπόλοιποι ηθοποιοί την πλαισιώνουν επάξια φυσικά!!
  Καθοριστικό ρόλο συντελεί η φανταστική μουσική και οι άψογοι φωτισμοί που δημιουργούν την ατμόσφαιρα της εποχής!!
  Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα σήμερα από το έργο του Ίψεν και το αποτέλεσμα με συνεπήρε ολοκληρωτικά!!!

 2. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ!!!Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΣΤΑ ΑΨΟΓΗ ,ΠΗΓΑΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΑΠΕΔΩΣΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ!!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΛΟΙ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ!!ΔΕΝ ΑΦΗΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ . ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΑΨΟΓΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!

 3. Πολύ καλές οι ερμηνείες και της πρωταγωνίστριας αλλά και των ηθοποιών που κατόρθωσαν να αναδείξουν τα αδιέξοδα, που χαρακτηρίζουν το κείμενο του Ίψεν αλλά και την κάθαρση στο τέλος. Συγχαρητήρια σε αυτούς που επιμελήθηκαν τη μουσική και τα φώτα, που επίσης έβαλαν μια πολύ δυνατή πινελιά στη συνολική παρουσίαση του έργου. Να μην παραλείψω να αναφέρω ότι η κοπέλα στο ταμείο του θεάτρου ήταν πολύ εξυπηρετική. (Συνήθως τη συγεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων την παραβλέπουμε αν και αυτοί με το δικό τους τρόπους συμβάλλουν στο να θυμόμαστε ευχάριστα ή δυσάρεστα μια θεατρική βραδιά). Ευχαριστώ τη θεατρομάνια για την πρόσκληση.

 4. Μετά την παραχώρηση του κύριου Αλέξανδρου Βέργη, τον οποίο ευχαριστώ πολύ, παρακολούθησα την παράσταση "Έντα Γκάμπλερ" στο θέατρο "Τζένη Καρέζη". Τόσο η σκηνοθεσία όσο και οι ερμηνείες απέδωσαν άριστα το έργο του Ίψεν. Εξαιρετική παράσταση! Ευχαριστώ πολύ τη Θεατρομάνι!

 5. Είδα χθες τη παράσταση που με ικανοποίησε πολύ!Αρκετά καλή σκηνοθεσία και πολύ καλές ερμηνίες.Μου άρεσε ιδιαίτερα που ήταν δραματοποιημένο και όχι όπως οι συνηθισμένες παραγωγές στα εργα του Ίψεν με "βαρια" ατμοσφαιρα και αργή πλοκή.Σας ευχαριστω!