Ερωμένες στον καμβά

ΔιαγωνισμόςΑρχείο Παίχτηκε από 01/12/2015 έως 27/03/2016
στο Το τρένο στο Ρουφ
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Σοφία Καψούρου
Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Ερμηνεύουν: Σοφία Καψούρου, Ασπασία Κοκόση

Περιγραφή

Οι «Ερωμένες στον καμβά» της Σοφίας Καψούρου ασχολούνται αποκλειστικά με τον έρωτα εκτός των κοινωνικών κλισέ, την τέχνη του έρωτα αλλά και τον έρωτα της τέχνης, μέχρι τα κράσπεδα του θανάτου…

Περισσότερα

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 «…Των ερωμένων φυγείν αδύνατον…»

Το πρώτο θεατρικό έργο της Σοφίας Καψούρου «Ερωμένες στον Καμβά» θα σκηνοθετήσει ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Παναγιώτης Παναγόπουλος στο Τρένο στο Ρουφ. Το θεατρικό βαγόνι του Τρένου μεταμορφώνεται για πρώτη φορά σε εργαστήριο ζωγραφικής και οι «Ερωμένες στον Καμβά» ζωντανεύουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

 
Οι «Ερωμένες στον Καμβά» είναι ένας ύμνος στον έρωτα και τη γυναίκα. Στον παράνομο έρωτα που ποτέ δε νομιμοποιείται με τα δεσμά του γάμου. Στον παθιασμένο έρωτα που αρχικά ζωογονεί και τελικά θανατώνει. Ο άντρας δημιουργός. Η γυναίκα ερωμένη, η γυναίκα μούσα, η γυναίκα μοντέλο, η γυναίκα πηγή τέχνης και ηδονής. Οι ερωμένες είναι πολλές. Είναι δεκάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια. Άλλες ανώνυμες, άλλες επώνυμες. Άλλες κρυφές, άλλες γνωστές. Από όλες αυτές τις ερωμένες θα αναδυθούν δύο, η ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, Φορναρίνα και η ερωμένη και μοντέλο του «καταραμένου» ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν. Οι ιστορίες τους είναι η Ιστορία της Τέχνης. Πρέπει να ξύσεις τον καμβά, για να βρεις την αλήθεια. Πρέπει να ξύσεις τις πληγές, για να βρεις τη γυναίκα.

Τη Φορναρίνα ερμηνεύει η Ασπασία Κοκόση, ενώ τη Ζαν Εμπιτέρν η Σοφία Καψούρου. Επί σκηνής θα συμμετέχουν εικαστικά και διαδραστικά νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες, συνθέτοντας ένα work in progress θεάτρου και ζωγραφικής.

Κείμενο: Σοφία Καψούρου
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Επιμέλεια σκηνικών - κοστουμιών: Άρτεμις Κατσαμπάνη
Εικαστική δημιουργία / Εικαστικός χώρος / Εικαστική διάδραση: Δέσποινα Βιλλιώτη, Ελισσάβετ Παπαδημητρίου, Μαρίνα Τσιρώνη, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου (συνεργάτες και σπουδαστές του Εργαστηρίου Σχεδίου – Ζωγραφικής για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών Γρηγόρη Κολιζέρα), Άννα Τζώρτζη
Μακιγιάζ: Ήρα Μαγαλιού
Φωτογραφίες: Ελευθερία Ευθυμιάτου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Μανουσάκη, Μιχάλης Μουλακάκης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Καψούρου (Μελαχρινή Ερωμένη, Ζαν Εμπιτέρν)Ασπασία Κοκόση (Ξανθιά Ερωμένη, Φορναρίνα)
Επικοινωνία: Βασιλική Μαμαλούκου
Εκτέλεση παραγωγής: Mangola Productions

Το έργο «Ερωμένες στον Καμβά» θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις εκδόσεις SESTINA.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ

  Ωδή στον έρωτα, στον απαγορευμένο έρωτα....σ' αυτό το ζωογόνο και συνάμα καταστροφικό συναίσθημα!!! Στον παθιασμένο έρωτα, στον εκστατικό έρωτα, στον έρωτα που δεν οδηγείται στην εκκλησία...που παραμένει κρυφός, τυφλός και μοιραίος!!
  Η ερωμένη, το τρίτο πρόσωπο....γυναίκα μοντέλο, γυναίκα μούσα, γυναίκα πηγή έμπνευσης, γυναίκα άγνωστη, γυναίκα επώνυμη...γυναίκα που γνωρίζει το ρόλο της και τον αποδέχεται με όποιο τίμημα...και αυτές οι γυναίκες είναι εκατομμύρια παντού σ' όλο τον κόσμο και σε κάθε εποχή!!
  Δύο θα παρουσιαστούν απόψε ενώπιόν μας και θα ξεδιπλωθούν ολοκληρωτικά...η Φορναρίνα, ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ και η Ζαν Εμπιτέρν, ερωμένη και μοντέλο του "καταραμένου" ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι. Δύο μονόλογοι γεμάτοι από ένταση, πάθος, ρυθμό, συγκίνηση και χιούμορ. Δύο γυναικείες φιγούρες ερωτικές, παθιασμένες, γοητευτικές, προδομένες που στην πραγματικότητα πονούν και κραυγάζουν για τη θέση τους στη ζωή των ζωγράφων...Βιώνουμε λεπτό προς λεπτό τη χαρά τους, την αγωνία τους, τον πόνο τους.
  Η Σοφία Καψούρου και η Ασπασία Κοκόση καταθέτουν ψυχή τε και σώματι πανω στο σανίδι για 90 λεπτά!! Ματώνουν και ματώνουμε και εμεις μαζί τους, πάσχουν και συμπασχουμε και εμείς, γελάνε και γελάμε και εμείς...Καταπληκτικές και πληθωρικές ερωμένες σ' ένα κείμενο με δυναμική και πληρότητα υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Παναγιώτη Παναγόπουλου!! Ο χώρος μικρός, ζεστός, οικείος..παραπέμπει σε ατελιέ ζωγράφου με όμορφους φωτισμούς και ταξιδιάρικη μουσική!!! Στα ατού της παράστασης μια κοπέλα που καθ'ολη τη διάρκεια ζωγραφίζει στα χαρτιά και στο τέλος στα πρόσωπά τους!!
  Σαν συμπέρασμα....<>, σπεύσατε να τις δείτε!!!!!