Ερωτόκριτος

Αρχείο Παίχτηκε από 02/12/2015 έως 27/04/2016
στο Studio Μαυρομιχάλη
Σκηνοθέτης: Μενέλαος Τζαβέλλας
Ερμηνεύουν: Παραμάνα: Καίτη Φίνου, Πεζόστρατος: Γιώργος Βούλγαρης, Ερωτόκριτος: Στάθης Γκάτσης, Αρετούσα: Χριστίνα Γκιντώνη, Πολύδωροs: Σταύρος Κανελλίδης, Βασιλιάς: Κωνσταντίνος Τζέμος, Αφηγητής: Κωνσταντίνος Τσιομίδης

Περιγραφή

Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο, που στο έργο αναφέρεται μόνο ως Ρωτόκριτος ή Ρώκριτος, και την Αρετούσα και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο.

Περισσότερα

Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα.
Συντελεστές
Β' σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Σερεπισος
Προσαρμογή κειμένου:΄Εφη Τζαβέλλα-Μενέλαος Τζαβέλλας
Κοστούμια: Μάκης Καρράς
Σκηνικά: Νεοκλής Αράπογλου
Σύμβουλος παράστασης: Όλγα Μουργελά
Δραματουργία: Μαίρη Γκαζιάνη
Κομμώσεις: Νεκτάριος Κοσμάς
Υφάσματα: Ερωτόκριτος

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

  Tου Κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν,
  και του Τροχού, που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηαίνουν·
  και του Καιρού τα πράματα, που αναπαημό δεν έχουν,
  μα στο Kαλό κ' εις το Kακό περιπατούν και τρέχουν·
  και των Αρμάτω' οι ταραχές, όχθρητες, και τα βάρη, 5
  του Έρωτος οι μπόρεσες και τση Φιλιάς η χάρη·
  αυτάνα μ' εκινήσασι τη σήμερον ημέραν,
  ν' αναθιβάλω και να πω τά κάμαν και τά φέραν
  σ' μιά Κόρη κ' έναν ’γουρο, που μπερδευτήκα' ομάδι
  σε μιά Φιλιάν αμάλαγη, με δίχως ασκημάδι.

  Ποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας;
  Μια ιστορία που υμνεί την αγάπη, τον έρωτα και αξίες όπως η τιμή, η φιλία, η πίστη, η γενναιότητα, η τόλμη και το κουράγιο!!! Μία αγάπη που γεννήθηκε ανάμεσα στην κόρη του βασιλιά και του γιου ενός συμβούλου του....μια αγάπη καταδικασμένη εξαρχής που χρειάστηκε πολύ αγώνα και δύναμη ψυχής για να κρατηθεί ζωντανή και να ανθίσει στο τέλος!!!
  Ένα αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τη γνωστή ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας....Έργο αγαπημένο, χιλιοδιαβασμένο και πολυπαιγμένο που κάθε φορά σε συγκινεί, σε παρασύρει και η καρδιά σου πλημμυρίζει από τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και τις κρητικές μελωδίες!!! Η γλώσσα φαινομενικά άγνωστη όμως μιλάει κατευθείαν στην ψυχή σου....τα συναισθήματα ξεχειλίζουν, το κορμί σου πάλλεται και ρίγος το κυριεύει.....
  Αυτό ακριβώς ένιωσα σήμερα στο θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ....είδα ένα έργο κλασικό που μεταφέρθηκε στο θεατρικό σανίδι με μεγάλο σεβασμό και αγάπη από το σκηνοθέτη Μενέλαο Τζαβέλλα χωρίς να παραποιήσει το λόγο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Συνοδοιπόροι του σ' αυτό το δύσκολο εγχείρημα όλοι οι ηθοποιοί οι οποίοι ζουν το ρόλο τους, παίζουν με πάθος και δύναμη ψυχής, έχουν ενθουσιασμό, μεράκι και οι ερμηνείες τους είναι μοναδικές, καθηλωτικές!!!! Οι φωνές τους υπέροχες αποδίδοντας τη θλίψη, το θρήνο, το σπαραγμό, τη χαρά τους κάθε φορά με τη μουσική του λαούτου του ταλαντούχου Γιάννη Παναγακόπουλου ο οποίος ντύνει μουσικά όλη την παράσταση και σκορπά συγκίνηση!!! Το σκηνικό παραπέμπει σε χαλάσματα απ'όπου γεννιέται η αγάπη και οι φωτισμοί συμβάλουν αισθητά στο άψογο αποτέλεσμα!!!!
  Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους γιατί νιώσαμε όλοι οι θεατές το λόγο, τις αξίες και το συναίσθημα του κρητικού ποιητή!!!
  Μακάρι να είχαν τη δυνατότητα να την απολαύσουν και άλλοι και να νιώσουν ευλογημένοι και γεμάτοι άνθρωποι!!!!!